"Роман про Тернопіль" презентував краєзнавець Тарас Циклиняк

"Роман про Тернопіль" презентував краєзнавець Тарас Циклиняк

"Роман про Тернопіль" презентував краєзнавець Тарас Циклиняк
. Суспільне / Оксана Максимлюк

Тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк презентував книжку – "Роман про Тернопіль". У виданні – спогади жителя міста Романа Івашкевича.

За словами Тараса Циклиняка, з розповідей тернополянина дізнався багато нового.

"Пан Роман був одним із десятків тернополян-старожилів, яких я записував. Привітний, дуже стриманий та інтелігентний чоловік. З ним мені вдалося упродовж кількох годин поспілкуватися у 2016 році, а потім у 2017 році ми спілкувалися вдруге. Цю книжку мене спонукало створити те, що цього року Роман Івашкевич відійшов у засвіти", – каже Тарас Циклиняк.

"Роман про Тернопіль"
"Роман про Тернопіль". Суспільне / Оксана Максимлюк

Приблизно 5 годин спогадів Романа Івашкевича про Тернопіль і про життя у 1930-1950 роках – описані на 280 сторінках книжки.

"Німці були в нас три з половиною роки. Вони жодної жінки не зґвалтували, жодної. А коли прийшла радянська армія в Німеччину, то від дитини до столітньої жінки ґвалтували. То жах був, вони ще й хвалилися цим. Про це ми дізнавалися від тих, хто приходив з фронту", – розповів Роман Івашкевич.

Книжка "Роман про Тернопіль", каже автор, складається з історій, тому її можна читати з будь-якої сторінки.

"Я запитав у пана Романа, хто проживав на вулиці Валовій перед війною. Чоловік розповів, що там жили багаті люди. А зліва, де знаходився рибний магазин, – це був дім Гартмана, він мав Новому Світі невеликий завод і продавав у Тернополі газовану воду. До речі, я ніколи ні від кого не чув, щоб хтось знав прізвище того, хто мешкав на цій вулиці", – каже автор видання.

Тарас Циклиняк презентував "Роман про Тернопіль"
Тарас Циклиняк презентував "Роман про Тернопіль". Суспільне / Оксана Максимлюк

Це вже 11-та книжка Тараса Циклиняка. Під час зустрічі з читачами він презентував і перевидання книжки "Махабунда". Це також спогади про давній Тернопіль.

Прийшла по нову книжку тернополянка Стефанія. Жінка каже, вона раніше читала "Махабунду".

"У мене велика повага до тієї людини, яка те все зібрала, аби ми знали, що і як було. Щоб ми знали, яке відношення було до подій у Тернополі".

Книжка вийшла накладом у 300 примірників. Тарас Циклиняк розповів, що на своїх сторінках в соцмережах опублікує посилання на електронну версію цієї книжки.

Читайте також

  • Столітні двері у Тернополі замінили на металопластикові: що відомо
На початок