"Подвою наші зусилля": чи зміниться підтримка України Британією у разі перемоги на виборах Ріші Сунака

"Подвою наші зусилля": чи зміниться підтримка України Британією у разі перемоги на виборах Ріші Сунака

"Подвою наші зусилля": чи зміниться підтримка України Британією у разі перемоги на виборах Ріші Сунака
. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Фото: АР

Колишній міністр фінансів Великої Британії та кандидат у прем’єр-міністри королівства Ріші Сунак обіцяє зберегти зовнішньополітичний курс експрем’єра Бориса Джонсона та збільшити допомогу Україні у протидії російському вторгненню, якщо він переможе на виборах лідера Консервативної партії та, відповідно, очолить британський уряд.

Відповідні заяви політик робив в інтерв’ю, а також у кількох дописах у своєму Twitter.

24 жовтня Ріші Сунак схвально відгукнувся про зусилля Джонсона, які той доклав для виходу Великої Британії з Європейського Союзу, а також за розгортання кампанії з вакцинації населення проти COVID-19.

"Він провів нашу країну через одні з найскладніших випробувань, з якими ми колись стикалися, а потім взявся за Путіна та його варварську війну в Україні. Ми завжди будемо вдячні йому за це. Хоча він вирішив більше не балотуватися на посаду прем’єр-міністра, я щиро сподіваюся, що він продовжуватиме робити внесок у суспільне життя вдома та за кордоном", — підкреслив політик у своєму Twitter.

В інтерв’ю виданню The Sun у липні 2022 року, коли змагався за прем’єрське крісло із тодішньою міністеркою закордонних справ Ліз Трасс, Сунак пообіцяв президенту Володимиру Зеленському та українцям надавати подальшу підтримку у боротьбі проти російської агресії.

"Президент Зеленський, хоробрі громадяни України, не сумнівайтеся, що б не трапилося тут найближчими тижнями, Сполучене Королівство залишиться вашим найсильнішим союзником. Я посилюватиму нашу політику тотальної підтримки України, яку так вміло проводив Борис (Джонсон — ред.)", — зазначив він

Тоді Сунак запевняв, що Консервативна партія завжди підтримуватиме Україну. Також він засудив агресивну політику Кремля, назвавши її "злом, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни".

"Вся наша свобода залежить від перемоги України", — підкреслив кандидат у прем’єри Великої Британії.

Він також обіцяв у разі перемоги прискорити ухвалення законів, які дозволять встановити контроль над нерухомістю російських олігархів та продати її, використовуючи додаткові гроші, щоб відправити на передову в Україну ще більше зброї та техніки. Водночас деякі міністри висловили стурбованість тим, що Сунак говорив про санкції та постачання зброї не так багато, як інші кандидати.

Окрім того, Сунак обіцяв подвоїти підтримку України.

"Якщо я стану прем’єр-міністром, я подвою наші зусилля та зміцню нашу політику тотальної підтримки України, яку так вміло проводить Борис", — наголошував британський політик.

Що відомо

  • 19 жовтня міністерка внутрішніх справ Великої Британії Суелла Брейверман пішла у відставку через порушення правил безпеки, замість неї міністерство очолив колишній міністр транспорту Грант Шаппс. Вона стала вже другим членом уряду прем’єрки Ліз Трасс, який залишив посаду протягом останніх днів.
  • 20 жовтня Ліз Трасс оголосила про свою відставку з поста лідера Консервативної партії на тлі політичної кризи. Трасс залишатиметься на посаді прем'єр-міністерки, поки не буде обраний її наступник.
  • Того ж дня стало відомо, що Борис Джонсон, який обіймав посаду до Трасс, висуне свою кандидатуру на наступних виборах очільника британського уряду на тлі відставки Трасс.
  • Згодом ЗМІ повідомили, що Джонсон у суботу, 22 жовтня, повернувся до Лондона, щоб взяти участь у боротьбі за крісло британського очільника уряду.
  • Лідерка Палати громад британського парламенту Пенні Мордонт 21 жовтня першою оголосила про свою участь у боротьбі за посаду прем'єр-міністра Великої Британії після відставки Ліз Трасс.
  • 23 жовтня колишній міністр фінансів Британії Ріші Сунак офіційно оголосив про висунення на посаду прем'єр-міністра та голови Консервативної партії.
  • 23 жовтня Борис Джонсон заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на посаду лідера консерваторів та прем'єра Великої Британії.

Читайте також

"Очікували, протримається до Різдва". Реакції у світі на відставку Ліз Трасс та кого чекати у кріслі премʼєра Британії

"Схиляюсь до Джонсона": міністр оборони Британії заявив, що не балотуватиметься у прем'єри

На початок