У Тернополі завершують довгобуд - вірусологічну лабораторію ОЛЦ

У Тернополі завершують довгобуд - вірусологічну лабораторію ОЛЦ

У Тернополі завершують довгобуд - вірусологічну лабораторію ОЛЦ
. оригінальне

Обласний лабораторний центр у Тернополі розширюють. Там добудовують вірусологічну лабораторію. Про це повідомила директорка лабораторного центру Оксана Чайчук. За її словами, добудова та обладнання лабораторії коштує приблизно 3 з половиною мільйони гривень. Це спонсорські гроші.

Цю лабораторію намагалися добудувати в 2009 році під час епідемії грипу. Та будівництво відновили за 11 років. У новій лабораторії буде 4 робочі місця для лікарів вірусологів. Поблизу облаштують також 5 готельних кімнат. Так, при потребі, лабораторний центр зможе працювати цілодобово, - каже Оксана Чайчук:

"Саме ця добудова посприяє тому, що ми збільшимо і потужності, і покращимо робочі місця наших лікарів вірусологів. До нас приїжджали представники Міністерства охорони здоров’я, вони визнали нашу лабораторію потужною, визнали рівень кваліфікації наших вірусологів. І є така думка, що нашу лабораторію можуть зробити регіональною – західного регіону. Тому що Тернопіль знаходиться логістично дуже вигідно на теренах Західної України, тобто рівновіддалений від інших обласних центрів".

Для нової лабораторії мають привезти обладнання. Його закупили теж за спонсорські кошти:

"Ми отримали вже частину обладнання для лабораторії вірусологічної нового покоління. Це буде апарат Цефікс 96, частина вже прийшла. Очікуємо на наступному тижні поставку нового апарата для проведення полімеразно-ланцюгової реакції", - розповідає Оксана Чайчук.

Зараз дослідження на коронавірусну інфекцію в області здійснюють у лабораторії особливо небезпечних інфекцій. Тут працюють 5 лаборантів і 5 лікарів – 2 вірусологи та 3 лікарі особливо небезпечних інфекцій.

"Дослідження відбувається методом полімеразно-ланцюгової реакції. Спочатку лікарі виділяють рибонуклеїнову кислоту, потім додають реакційну суміш. Далі дослідження проводять за допомогою ампліфікаторів. У лабораторії працює 2 роторних ампліфікатори і один планшетний, який дає нам змогу за одну постановку зробити 96 досліджень, а роторні по 36 досліджень", - розповіла Юлія Кравчук, заступниця директорки обласного лабораторного центру.

Такі дослідження проводять двічі на день. Кожну партію матеріалів досліджують понад 6 годин.

За добу працівники лабораторії перевіряють від 200 до 230 підозр на коронавірус – повідомив епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. Загалом, за його словами, лабораторний центр методом полімеразно-ланцюгової реакції дослідив біологічні матеріали 3 тисяч 845 осіб від початку пандемії коронавірусу.

На початок