На ЗАЕС відновили зовнішнє аварійне живлення — Гроссі

На ЗАЕС відновили зовнішнє аварійне живлення — Гроссі

На ЗАЕС відновили зовнішнє аварійне живлення — Гроссі
. Запоріжжя, Україна, 11 серпня 2022 року, Фото: Метін Актас / Anadolu Agency

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив про відновлення живлення Запорізької АЕС від зовнішньої лінії після того, як російські обстріли пошкодили підстанції на підконтрольній Україні території.

Про це йдеться у повідомленні на сайті МАГАТЕ.

"Запорізька атомна електростанція відновила підключення до своєї останньої робочої електролінії напругою 750 кіловольтів після того, як воно було втрачене втретє за десять днів", — заявив Гроссі.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на АЕС, підтвердили, що живлення було відновлено о 21:30, майже через 18 годин після спрацювання системи захисту, яка автоматично вимикає лінію при падінні напруги до низьких показників.

Під час попередніх двох зовнішніх відключень електроенергії на ЗАЕС – 8 та 12 жовтня відповідно – аварійні дизель-генератори станції забезпечували резервне електропостачання, необхідне для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки, зазначили в Агентстві.

Проте 17 жовтня ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від позамайданної лінії 330 кВ, яка подає електроенергію через резервну систему, відновлену наприкінці минулого тижня.

За словами генерального директора Гроссі, із повторним підключенням лінії 750 кВ 18 жовтня ЗАЕС має обидві можливості, хоча ситуація з електропостачанням залишається нестабільною.

17 жовтня Енергоатом повідомив про чергове знеструмлення ЗАЕС. В результаті обстрілу російськими військовими відключилась остання лінія зв’язку з енергомережею.

Що відомо

  • ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді війська РФ там розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Раніше росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В "Енергоатомі" назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для Збройних сил України рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.
  • 8 жовтня, прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження про створення федерального унітарного підприємства "Запорізька атомна електростанція". В "Енергоатомі" зазначили, що росіяни намагаються "затягнути українських атомників ЗАЕС" до новоствореної російської компанії.
  • 9 жовтня українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку на Запорізькій атомній електростанції. Міжнародне агентство з ядерної енергетики заявило, що ця подія є тимчасовим полегшенням на тлі загальної ситуації на ЗАЕС, яка все ще залишається неприйнятною.
  • Близько 9 години ранку 12 жовтня о 08:59 обстрілами російських військових пошкоджено підстанцію "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.
  • Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся з президентом РФ Путіним і після зустрічі з ним приїхав в Україну і заявив про прогрес у створенні захисної зони для Запорізької АЕС.

Читайте також

Обстрілами пошкоджена остання лінія зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою. Станція працює на дизель-генераторах

"Можуть писати що завгодно". В "Енергоатомі" прокоментували рішення Путіна про передачу ЗАЕС Росії

Працівників Запорізької АЕС змушують підписувати контракти з "Росатомом"

На початок