У Львові та області готуються до можливих перебоїв з електропостачанням

У Львові та області готуються до можливих перебоїв з електропостачанням

У Львові та області готуються до можливих перебоїв з електропостачанням
. Суспільне Львів

Після ракетних ударів Росії по об’єктах енергетичної інфраструктури на Львівщині виникають перебої з електропостачанням. Жителі області та підприємства почали готуватися до можливих відключень світла. Адже відімкнення електроенергії призведе до перебоїв з водо- та теплопостачанням також.

У одному з львівських ОСББ облаштували укриття та виділили приміщення, де планують встановити буржуйку. Наразі закупили електрогенератор.

"В межах підготовки до цього опалювального сезону ми купили генератор на 2 кіловата. Купили палива до нього. Одну комірку ми зарезервували під склад дров для буржуйок. Та під склад іншої техніки, яка нам буде потрібна", – каже голова ОСББ Ігор Крук.

Новим генератором жителі будинку користувались після нещодавніх ракетних ударів по енергетичних об'єктах.

"Ми вже його тестували, коли відключали світло кілька днів тому – витримав. Люди позносили досить багато. Десь приблизно понад 50 пристроїв одночасно. В майбутньому ми плануємо завезти ще туди в укриття точку оптичного інтернету, який би працював від генератора. І таким чином у нас буде зв’язок", – каже голова ОСББ Ігор Крук.

У Львові та області готуються до можливих перебоїв з електропостачанням
Жителі будинку заряджають мобільні телефони від генератора після обстрілів підстанцій. Суспільне Львів

У лікарнях також подбали про резервне живлення. У другому медоб’єднанні ще під час пандемії ковіду закупили дизельний генератор. Його потужностей вистачить на добу, якщо будуть увімкнені усі медичні прилади.

"Цей генератор розрахований на цілий комплекс тут будівель. Є відділення і пульмонології, і нефрології, і діаліз, адміністративна будівля. Він забезпечує цей цілий комплекс. Генератор включається автоматично. Як тільки пропадає світло, він буквально за декілька секунд сам заводиться. Після того, як вмикається світло, він автоматично відключається", – каже керівник другого медоб'єднання Львова Андрій Миськів.

У Львові та області готуються до можливих перебоїв з електропостачанням
Суспільне Львів

За словами очільника області Максима Козицького, Росія завдала збитків енергетичній сфері Львівщини на сотні мільйонів гривень. Тож мешканці мають бути готовими до перебоїв з електропостачанням. Адже насамперед електрикою забезпечуватимуть лікарні та критично важливі підприємства.

"Якщо брати до уваги 34 заклади обласного рівня, медичні заклади, кожен з них забезпечений дизель-генераторами. Аналогічно це стосується екстреної медичної допомоги, служби надзвичайних ситуацій і органів поліції. Інші об’єкти критичної інфраструктури, наприклад хлібопекарня, повністю зараз забезпечуються постачанням електроенергії.", – каже начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Тим часом жителів Львівщини закликають економити електроенергію та намагатися не вмикати потужні прилади у години пік – вранці та увечері.

Що відомо

  • 10 жовтня Росія завдала масового ракетного удару по території України. Під обстріл потрапили Київ, Львів, Запоріжжя, Харків, Вінниця, Тернопіль, Дніпро, Миколаїв. Російські військові випустили понад 80 ракет, близько 45 збили сили ППО. Цілили, переважно, у критичну інфраструктуру.
  • По території Львівщини запустили 15 ракет. З них 7 збило ППО, вісім ракет влучили в енергетичні підстанції. Про це Суспільному повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.
  • Станом на 08:00, 11 жовтня, на Львівщині повністю відновили електропостачання.
  • 11 жовтня, близько 12:00, у Львові пролунали три вибухи. На цей момент у місті була оголошена повітряна тривога. Влучили у два об'єкти енергетики у Львівській області. Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • 11 жовтня Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом масованого ракетного обстрілу критичної інфраструктури області військами РФ.
  • 12 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що у Львові та області повністю відновили електропостачання.
  • У "Львівводоканалі" рекомендували жителям міста зробити запаси питної та технічної води. Запасів має вистачити щонайменше на три доби.
  • 13 жовтня, аби запобігти впровадженню віялових відключень світла в області, у "Львівобленерго" попросили людей економити електроенергію.
  • Для економії електроенергії у Львові зупинять роботу фонтанів та вимкнуть підсвітку на фасадах будинків.
  • 17 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що Львівщина скоротила споживання електроенергії на 10 відсотків.
На початок