Понад 80% українців додатково готуються або планують готуватися до зими — опитування Суспільного

Понад 80% українців додатково готуються або планують готуватися до зими — опитування Суспільного

Ексклюзивно
Понад 80% українців додатково готуються або планують готуватися до зими — опитування Суспільного
. Зима. Ілюстративне фото: УНІАН

81,5% опитаних українців вже підготувалися або планують готуватися до прийдешньої зими. Водночас 18,5% респондентів не готуються і не мають такого наміру.

Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією Gradus Research на замовлення Суспільного.

Так, 24,7% опитаних зробили додаткові запаси їжі, води чи медикаментів для себе, чи домашніх улюбленців, 19,6% купили теплий одяг, 14,8% придбали додаткові зарядні пристрої, а 12% — електричні обігрівачі, радіатори, кондиціонери з функцією обігріву тощо.

10,2% респондентів купили ковдри, пледи або спальники, 10,1% — утеплили квартиру або будинок ззовні. Ще 8% українців купили твердопаливний або газовий котел, 5,1% — купили електрогрілки або електроковдри, а 3,6% встановили бойлер.

Згідно з опитуванням, посилено до зими готуються переважно жінки: 30,7% проти 17,8 серед чоловіків роблять запаси продуктів та ліків, і 22,2% жінок проти 16,7% чоловіків додатково купляють одяг.

У населених пунктах із менш ніж 50 тисячами жителів більша кількість тих, хто ще не готувався, а лише збирається підготуватися до зими 2022 року: 28,4% проти 17,2% опитаних у більших містах.

Читайте також: Шмигаль закликав українців змістити споживання електроенергії на нічні години

Також згідно з опитуванням, понад 90% українців обмежили своє споживання електроенергії в період з 10 жовтня і до сьогодні.

Найпоширеніший спосіб – це спроба не вмикати світло без необхідності, вмикати його рідше або не залишали горіти в порожній кімнаті: так робило 55% опитаних.

36% вимикали з розетки ті електроприлади, якими на той час не користувалися, а ще 35% — спеціально в ці дні не користувалися деякими електроприладами.

Жінки більш схильні за чоловіків обмежувати своє споживання електроенергії шляхом рідшого вмикання світла або невмикання взагалі (так робило 62% жінок, коли з-поміж чоловіків – лише 47%).

Дослідження було проведено 13-14 жовтня 2022 року компанією Gradus Research на замовлення Суспільного і за підтримки BBC Media Action. За допомогою мобільного додатку GRADUS було опитано 1000 респондентів віком 18-60 років по всій Україні, окрім окупованих територій та зон активних бойових дій. Вибірка відображає структуру населення України віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та освітою. Похибка дослідження складає 3,1% з довірчим інтервалом 95%.

Читайте також

Дрова та "буржуйки". Уряд затвердив допомогу для прифронтових територій на зиму

У КМДА розповіли, як уникнути перевантаження електромереж взимку

На початок