Субсидії на опалювальний сезон-2022: як нараховуватимуть жителям Харкова, деокупованих територій та переселенцям

Субсидії на опалювальний сезон-2022: як нараховуватимуть жителям Харкова, деокупованих територій та переселенцям

Субсидії на опалювальний сезон-2022: як нараховуватимуть жителям Харкова, деокупованих територій та переселенцям
. Суспільне Луцьк

Субсидії у Харкові та області з жовтня 2022 року виплачуватиме Пенсійний фонд. Отримуватимуть субсидію в опалювальному сезоні 2022-2023 роках понад 210 тис. сімей з Харківщини.

Що змінилося у правилах нарахування субсидій, як звернутися для нарахування грошової допомоги переселенцям і жителям звільнених територій, Українському Радіо Харків розказала начальниця управління соціальних гарантій обласного Департаменту соцзахисту Людмила Гончарова.

Як визначається розмір субсидії у 2022 році

Субсидія зазвичай призначається на опалювальний і неопалювальний період. Розмір з жовтня, безумовно, буде розраховуватись інший, ніж був влітку.

Основні два фактори, що впливають на розмір субсидії, — це тарифи і дохід

Тарифи в нас у державі фіксовані й вони вже тривалий час не змінювались, а дохід для кожної родини свій.

Якщо ми говоримо про розмір субсидії за опалювальний період, то буде братися дохід за 1-2 квартали поточного року. Якщо доходи у сім’ї значно зменшилися, то, відповідно, розмір субсидії для них збільшиться. Але все це індивідуально.

Після того, як ми проведемо нарахування, ми будемо мати дані про середній розмір. В залежності від того, чи це квартира, чи це приватний сектор — в нас в регіоні це в середньому до 2 тис. на домогосподарство.

Субсидії для переселенців

Умови надання субсидій для внутрішньо переміщених осіб такі ж, як для всіх громадян.

Якщо ВПО орендують у нас житло, вони також мають право, як орендарі, звернутися за субсидією саме на нашій території. Хоча вони, можливо, отримують субсидію на своє власне житло, яке лишилось на окупованій території.

Читайте також: Субсидії українцям виплачуватиме Пенсійний фонд. Як оформити

Краще за все, якщо сім'я не отримує житлову субсидію, то для визначення свого права, звернутися до відповідних органів, на сьогодні це органи соціального захисту населення.

Чи є нові правила призначення субсидії

Умови надання субсидії послаблені у порівнянні з довоєнним часом. Наприклад, зараз не враховується до сукупного доходу допомога на проживання ВПО та компенсація витрат на тимчасове розміщення ВПО. Допомога громадських та благодійних організацій також не включається до сукупного доходу при визначенні права і розміру субсидії.

Субсидії і Пенсійний фонд

Вже з жовтня запроваджено поступову передачу функцій з нарахування та виплати житлових субсидій від органів соцізахисту до Пенсійного фонду.

Для громадян майже нічого не змінюється

Поки що це здійснюють органи соцзахисту, вони це будуть робити й в листопаді. Безпосередньо виплату з жовтня здійснюють органи Пенсійного фонду, а з грудня проводитимуть і призначення.

Подавати заяви та документи з 1 грудня потрібно буде до органів Пенсійного фонду, якщо громадяни надсилатимуть їх поштою

У Пенсійному фонді передбачена централізована модель адміністрування, як нам сказали, вони мають більш сучасні IT-технології, більш потужне обладнання. Щоб спростити певні механізми та уникнути тих проблем, які ми мали навесні, коли частина територія опинилася в окупації, а органи соцзахисту там не могли виконувати свої повноваження. Це робиться з метою централізації, спрощення і більшої зручності.

Як звернутися за субсидією у 2022 році

За субсидією можна звернутись через посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад, через Центр надання адміністративних послуг, через органи соціального захисту населення.

Можна надіслати документи поштою, або в електронній формі через офіційний сайт Мінсоцполітики, через єдиний вебпортал електронних послуг (оформити субсидію онлайн можна за посиланням — ред.).

Субсидія на деокупованих територіях

В нас на деокупованих територіях, мова йде про Ізюмський та Куп’янський райони, функціонують чотири управління соцзахисту населення, але поки що частково відновили роботу тільки Ізюмське міське та районне управління. Щодо відновлення Куп’янських районного та міського — заходи тривають.

Виплата жителям деокупованих територій здійснюється лише через банківські установи

Тим, хто раніше був отримувачем через "Укрпошту", виплата йде через "Ощадбанк" копійки, або через "Приватбанк".

Тому поки що мешканці деокупованих Ізюмського та Куп’янського районів переважно гроші будуть отримувати через банківські установи, і таких громадян в нас налічується близько 40 тис. домоволодінь.

izyum_pislya_deokupacii
Ізюм після деокупації. Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Безумовно, всім відомі механізми, коли гроші можна замовити у пересувних відділеннях "Укрпошти".

Субсидія через банк чи пошту: де оформлюють більше

Десь приблизно 60% зазвичай отримували через "Укрпошту". Я пропоную нашим громадянам все ж опановувати сучасні технології й обирати більш зручні способи отримання грошей, саме через банківські установи.

Читайте також

Як отримати субсидію на опалювальний сезон. Розповідають у Мінсоцполітики

Як підготуватися до опалювального сезону і де буде легше зимувати

На початок