ЗСУ на Херсонщині від початку повномасштабного вторгнення звільнили 75 населених пунктів

ЗСУ на Херсонщині від початку повномасштабного вторгнення звільнили 75 населених пунктів

ЗСУ на Херсонщині від початку повномасштабного вторгнення звільнили 75 населених пунктів
. Херсонщина, деокупована Велика Олександрівка, жовтень 2022 р. Фото: Ігор Йосипенко/Facebook

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЗСУ звільнили 75 населених пунктів на Херсонщині. Про в ефірі телемарафону Суспільного розповів голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

За його словами, тільки за жовтень ЗСУ повернули під жовто-блакитний прапор 29 населених пунктів.

"Тільки сьогодні стало відомо про звільнення п'ятьох сіл. Раніше звільнені були Хрещенівка, Любимівка, Золота Балка, Біляївка, Українка, Велика та Мала Олександрівки, Давидів Брід, Нововоскресенське, Петропавлівка та ін. Звільнення Херсонщини триває, не можу сказати більше, бо треба зберігати інформаційну тишу. Але ми повинні кожного дня чекати на гарні новини", — сказав Янушевич.

Він розповів, що ситуація на деокупованих нас пунктах жахлива. Дуже багато зруйнованих будинків, шкіл, лікарень дитячих садків. Фактично військові РФ зруйнували і лінії електропередач, трансформаторні підстанції, газогони, водогони, котельні

"Люди залишилися без води та світла. Працюють бригади Херсонобленерго одразу по декількох напрямках. Протягують лінії, дроти, працюють над тридцятип'ятками. у напрямку Високопілля. Нововоронцовці подали вже електроенергію у лікарню, у Новій Калузі йде відновлення. Ми робимо все, щоб повернути світло в наші оселі. Але процес дуже складний, тому що спочатку повинні попрацювати вибухотехніки і лише після цього можуть працювати енергетики", - розповів Янушевич.

Також він повідомив, що станом на 24 лютого у нині деокупованих населених пунктах проживало понад 19 тисяч людей, а зараз залишається близько 7 тисяч.

"Для нас головне, повернути владу в деокуповані території, забезпечити правопорядок, налагодити роботу поліції, допомогти відновити будівлі: подати електроживлення, забезпечити водою", - розповів голова ОВА.

За його словами, у людей є велике бажання повернутися до своїх осель, але влада вважає, що наразі це небезпечно.

"Не треба поспішати. Якщо ви вже терпіли сім місяців, будь ласка, почекайте ще трохи, бо ще не проведено розмінування, немає сенсу зараз повертатися, тим більше на етапі коли тільки-тільки наші ЗСУ відкинули ворога. Все одно продовжуються обстріли. І всі повинні розуміти, що безпекова ситуація, поки що, не є сприятливою для повернення людей у свої оселі", - пояснив Янушевич.

Що відомо

  • Збройні сили України у Бериславському районі на Херсонщині звільнили ще п'ять населених пунктів: Нововасилівку, Новогригорівку, Нову Кам’янку, Трифонівку та Червоне.
  • Станом на 9 жовтня, з початку активних дій на Херсонському напрямку Збройні сили України звільнили понад 1170 квадратних кілометрів.
  • 5 жовтня Збройні сили України звільнили та стабілізували Нововоскресенське, Новогригорівку та Петропавлівку.
  • На Херсонщині ЗСУ звільнили 8 населених пунктів: Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику Олександрівку, Малу Олександрівку та Давидів Брід

Читайте також

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок