"Підлога тремтить, вибіг у коридор і чую: вікна посипалися". Дніпряни розповіли про ракетний удар по місту

"Підлога тремтить, вибіг у коридор і чую: вікна посипалися". Дніпряни розповіли про ракетний удар по місту

Ексклюзивно
"Підлога тремтить, вибіг у коридор і чую: вікна посипалися". Дніпряни розповіли про ракетний удар по місту
. Фото: Суспільне Дніпро

Зранку 10 жовтня російські військові випустили по Дніпропетровщині 18 ракет. У Дніпрі в одному з районів снаряди зруйнували дорогу та нежитлову будівлю. За декілька метрів від вибуху перебував пасажирський автобус. На місці влучання ракети побували кореспонденти Суспільного.

Близько дев'ятої години ранку на лівому березі Дніпра, в одному зі спальних районів, пролунало два вибухи. Сергій з дружиною та 8-річним сином у цей час снідали. Чоловік каже: почули шум, і одразу побігли в коридор.

"Почув, що підлога тремтить, вибіг у коридор як у найбільш безпечне місце, і за 10 секунд ще один, чую: вікна посипалися", – розповідає він.

Ремонтувати пошкоджені вікна чоловік вирішив сам, заклеїв їх самоклеючою плівкою, так, каже, хоч тимчасово вирішить проблему. А в оселі іншого дніпрянина, Давида, руйнування такі, що родина вирішила переїхати.

"Вирішили переїхати, звичайно. Поки що у родичів, а там подивимося. Сестра подзвонила, плаче, каже, що поцілили. Ми швидко приїхали, зараз допомагаємо їм евакуюватися", – каже він.

Через ранковий обстріл у Дніпрі загинули троє людей, ще 20 отримали поранення. У лікарні — і водій автобуса, який опинився за декілька метрів до епіцентру вибуху.

"Проникаюче осколкове поранення грудної клітини. Він прооперований, я був у лікарні, у реанімації", – сказав начальник безпеки автотранспортного підприємства Олександр.

У департаменті охорони здоров’я ОВА кажуть: інші травмовані мають здебільшого осколкові поранення, чотири людини – у важкому стані.

"Пацієнти знаходяться в лікарнях в основному з черепно-мозковими травмами, травмами грудної клітини й черевної порожнини. В більшому ступені це осколкові поранення, найбільше поранення склом — різані, рубані рани. Є люди, які відмовилися від госпіталізації — в них забій грудної клітини, забої або перелами кінцівок", – розказав заступник директора департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської обласної військової адміністрації Олег Григорук.

Загалом зранку 10 жовтня на Дніпропетровщину російські військові скерували 18 ракет, 5 з них знищила ППО.

"Окупанти били по мирних людях. Вдарили по Дніпровському, Кам’янському, Нікопольському та Криворізькому районах. Влучили по критичній та цивільній інфраструктурі та транспортних зупинках", – повідомив представник пресслужби ДСНС в області Сергій Ковтонюк.

Поряд з місцями прильотів Нацполіція організувала пункти допомоги, там мешканці можуть написати заяву про пошкоджене майно. Також працюють волонтери – видають плівку, аби дніпряни могли закрити вікна.

Що відомо

  • Уранці 10 жовтня російські війська, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили масований ракетний обстріл житлових районів та інфраструктури Дніпропетровщини. Били по Дніпровському, Кам’янському, Нікопольському та Криворізькому районах.
  • Внаслідок ракетної атаки по Дніпропетровщині щонайменше четверо людей загинули, 19 – поранені.
  • Також пошкоджено об’єкти цивільної та критичної інфраструктури, багатоповерхівки, громадський транспорт, автівки містян.
  • За фактами обстрілів прокуратура розпочала досудове розслідування за частинами 1, 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Читайте також

Реакція Кремля на руйнування Кримського мосту, обстріл будинків у Запоріжжі. 229-й день війни. Онлайн

У РФ дві мішені: енергооб'єкти по всій країні та люди — Зеленський

Більшість пошкоджених об’єктів інфраструктури вдасться відновити вже сьогодні — Шмигаль

Дитячий майданчик, музей, житлові будинки. Що відомо про ранковий ракетний обстріл України

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок