Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн

Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн

Оновлено
Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн
. Зображення поштової марки із пожежею на Керченському мості, 8 жовтня 2022 року в центрі Києва, Україна. Фото: Getty Images

8 жовтня — 227-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • На Кримському мосту через Керченську протоку, який з'єднує окупований Крим з Росією, вранці 8 жовтня сталася пожежа. Зруйновано два автомобільні прольоти. Рух транспорту Кримським мостом призупинили.
  • У звільненому Куп'янську-Вузловому на Харківщині знайшли тіла чотирьох загиблих цивільних, повідомили в Офісі генерального прокурора. За попередніми даними, їх розстріляли російські військові — у всіх виявили кульові поранення.
  • Посол Індонезії в ОАЕ Багіс в коментарі виданню The National заявив, що нібито президент України Володимир Зеленський та Путін вже погодилися відвідати саміт G20 в Індонезії у листопаді. Водночас в ОПУ зазначили, що остаточне рішення про поїздку Зеленського ще не ухвалене.
  • За час від початку наступальної операції ЗСУ вже звільнили 2434 квадратні кілометри українських територій і 96 населених пунктів. Також протягом тижня українські військові звільнили від російського псевдореферендуму 776 квадратних кілометрів території на сході України та 29 населених пунктів, зокрема шість на Луганщині.
  • Міжнародний валютний фонд надасть Україні додаткові 1,3 мільярда доларів на посилення обороноздатності, виплату пенсій та соціальних програм, а також на підтримку економіки.
  • В ООН ухвалили рішення про призначення нового незалежного експерта з порушень прав людини в Росії. Це вперше в організації призначають спеціального доповідача для вивчення ситуації в країні, яка є постійним членом Радбезу та входить до "великої п'ятірки".
  • Українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод" отримала Нобелівську премію миру-2022. Також лауреатами премії миру стали засновник правозахисного центру "Вясна" у Білорусі Алесь Беляцький і російська правозахисна організація “Меморіал”.

Суспільне завершує текстовий онлайн 7 жовтня. Хроніку 228-го дня війни — дивіться і читайте тут.

Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн
Ремонт Кримського мосту, що з'єднує окупований півострів та РФ. Вранці 8 жовтня на мосту сталась пожежа і вибух. Фото: АР

Війська РФ знову вдарили по Запоріжжю

Внаслідок ракетного удару по Запоріжжю увечері 8 жовтня пошкоджена цивільна інфраструктура, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

У Запоріжжі під завалами будинків знайшли 19-те тіло

У Запоріжжі під завалами будинків, куди влучили ракети РФ, знайшли тіло 19-го загиблого. Про це журналістам повідомили в ГУНП в Запорізькій області, передає Укрінформ. Уранці 6 жовтня росіяни обстріляли центр Запоріжжя. Понад 50 будівель зруйновано.

"Знайдено вже 19-ть осіб", — повідомили правоохоронці.

Роботи з ліквідації наслідків ракетної атаки ще тривають. Рятувальники, комунальники та близько сотні жителів міста розбирають завали будинків, куди 6 жовтня влучили ракети.

Раніше повідомлялось, з-під завалів п’ятиповерхового житлового будинку деблоковано 14 загиблих осіб (з них 1 дитина), з-під завалів чотириповерхового житлового будинку деблоковано 4 загиблі особи. Ще 14 людей звернулись по медичну допомогу.

Армія РФ знову обстріляла Сумщину, поранений чоловік — голова ОВА

Російські військові сьогодні обстріляли Сумську область, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Сумщина. Ситуація станом на 21:30 8 жовтня, 55 приходів, із них - 28 некерованих ракет. Гатили росіяни з САУ, мінометів та 4 авіаудари з гвинтокрилів, які не перетинали державний кордон", — заявив він.

Під вогнем опинилися села Краснопільської та Великописарівської громад.

Живицький зазначив, що внаслідок авіаудару по одному із сіл Великописарівської громади поранено чоловіка. Його госпіталізували в лікарню.

Також, за його словами, пошкоджено декілька приміщень тракторної бригади одного із аграрних підприємств, сушарку для зерна, комбайн "Джондір" і трактор. Крім того, загорілося поле кукурудзи.

У Запоріжжі чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога. Керівник ОВА Старух підтвердив атаку на місто та закликав людей перебувати в укриттях.

Україна гарантує життя всім окупантам РФ, які здадуться в полон — Зеленський

"Якщо окупанти втечуть, поки мають таку можливість, це буде найкращий варіант для них. Якщо їх змушують залишитись — будь-який окупант зможе знайти спосіб здаватись в український в полон. Ми гарантуєм усім російським військовим, які добровільно складуть зброю і здадуться в полон, збереження їхнього життя. Україна завжди дотримується усі міжнародних норм та конвенцій", — сказав президент України Володимир Зеленський у зверненні.

Дрова та "буржуйки". Уряд затвердив допомогу для прифронтових територій на зиму

Кабінет міністрів України виділить кошти для придбання дров та мобільних металевих печей ("буржуйок") для забезпечення тепла в осінньо-зимовий період, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, 8 жовтня.

"563 млн грн Уряд виділяє 8 областям для придбання дров та їх безкоштовної роздачі населенню у прифронтових територіях. Мова йде про громади у Донецькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Харківській, Сумській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях, де є значний ризик повторного пошкодження інфраструктури через бойові дії. Затверджуємо також порядок розподілу та доставки цих дров до людей", — розповів прем'єр.

З'явились знімки Керченського моста

Опубліковано супутникові знімки, на яких видно пошкодження на Кримському мосту після вибуху вранці 8 жовтня.

У Лиманській громаді на Донеччині виявили катівні

У Лиманській громаді на Донеччині виявили катівні, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Україна і НАТО: шанси на вступ до альянсу під час війни

Україна подала заявку вступ до НАТО опісля проголошення Росії результатів псевдореферендумів на окупованих територіях. Зеленський закликав розглянути подання пришвидшено, адже «ми довіряємо одне одному, захищаємо одне одного – це уже альянс». Втім перші коментарі у відповідь на заявку України до НАТО були стриманими. Генсек Столтенберг на запитання про цей крок відповів, що альянс не є стороною конфлікту, однак продовжить підтримувати Україну. Країни Балтії та Канада навпаки – вітали заявку України до НАТО. Тож які шанси України на вступ до НАТО під час повномасштабної війни – у матеріалі.

Окупанти посилять захист Кримського мосту — Путін підписав указ

Президент РФ Путін підписав указ про посилення заходів захисту транспортного переходу через Керченську протоку, повідомляє федеральне агентство ТАСС з посиланням на Кремль. Також Путін поклав на ФСБ повноваження щодо організації та координації захисту транспортного переходу через Керченську протоку.

Мінтранс Росії заявляє, що рух поїдом через Кримський міст дозволено

Про це ідеться у повідомленні Міністерства транспорту РФ.

Повітряна тривога в Одесі

В Одесі та області повітряна тривога

Лікарні в тимчасово окупованих районах Херсонщини не можуть впоратися з потоком поранених окупантів — Генштаб

Місцеві лікарні в тимчасово окупованих районах Херсонської області не можуть впоратися з потоком поранених окупантів. До дитячої клінічної лікарні в місті Лисичанськ Луганської області прибули майже тридцять поранених солдатів РФ.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Також у Генштабі повідомили, що сили РФ намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим, періодично ведуть наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Армія Росії обстрілює позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку БпЛА.

Російські окупанти порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжують завдавати ударів по критичній інфраструктурі та житлу цивільного населення.

Є загроза завдання росіянами авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Протягом поточної доби окупанти завдали три ракетних та шістнадцять авіаційних ударів, здійснили понад двадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Вогневого ураження зазнали понад п’ятнадцять населених пунктів. Зокрема, Біловоди, Грабовське, Славгород, Уди, Чугунівка, Харків, Часів Яр, Білогорівка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. В республіці Білорусь до 15 жовтня продовжено заходи з перевірки військ. Також, вчергове, продовжили закриття повітряного простору у південних областях цієї країни.

На інших напрямках сили РФ продовжують обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів:

  • на Сіверському напрямку — Сеньківка, Блешня і Миколаївка Чернігівської області, а також Бачівськ, Старикове, Кіндратівка та Біловоди Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку — Уди, Козача Лопань, Красне, Глибоке, Огірцеве, Варварівка, Нескучне, Тернова та Дворічна;
  • на Краматорському напрямку — Терни, Новоєгорівка, Макіївка, Ямполівка, Дронівка, Серебрянка, Білогорівка, Веселе та Григорівка;
  • на Бахмутському напрямку — Верхньокам’янське, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Майорськ та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку — Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках сили РФ наступальних дій не проводили. Від обстрілів РФ постраждала інфраструктура понад двадцяти населених пунктів. Серед них — Темирівка, Зелене Поле, Времівка, Нескучне, Вугледар, Павлівка, Ольгівське, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне та Мирне.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад сорока населених пунктів. Зокрема, для атаки на інфраструктуру Нікополя та територій Миколаївської області сили РФ знову застосували іранські безпілотники-камікадзе.

Російські війська продовжують зазнавати втрат. Місцеві лікарні в тимчасово окупованих районах Херсонської області не можуть впоратися з потоком поранених окупантів.

Підтверджено прибуття до дитячої клінічної лікарні в місті Лисичанськ Луганської області до тридцяти поранених військовослужбовіців РФ. До вказаного закладу направлено додатковий медперсонал.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили російські атаки в районах населених пунктів Білогорівка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Красногорівка та Терни.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала сім точних ударів по зенітних ракетних комплексах РФ. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили один БпЛА "Орлан".

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили вісім районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами та десять інших важливих об’єктів.

У РФ вперше з початку війни призначили керівника військ окупантів в Україні. Ним став генерал Суровікін

8 жовтня міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу призначив спеціального керівника окупаційних військ в Україні. Ним став генерал армії Сергій Суровікін. Раніше в армії РФ не було єдиної людини відповідальної за "український напрямок". Про це повідомляє пресслужба Міноборони Росії.

"Рішенням міністра оборони Російської Федерації командувачем Об'єднаним угрупуванням військ в районі проведення "спеціальної військової операції" призначений генерал армії Сергій Суровікін", — йдеться у повідомленні.

Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн
Генерал російської армії Сергій Суровікін. Фото: Міноборони РФ

Близько 30 поранених російських окупантів доставили в лікарню у Лисичанську

До дитячої лікарні в Лисичанську Луганської області доставили близько 30 поранених російських окупантів, йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

В Офісі президента заявили, що пожежа на Кримському мосту — прояв конфлікту між ФСБ і Генштабом РФ

Про це повідомив радник голови ОПУ Михайло Подоляк.

"Щодо Керченського мосту. Це конкретний матеріальний прояв конфлікту між ФСБ/ЧВК з одного боку і Міноборони/Генерального штабу РФ з іншого", — зазначив він.

За словами Подоляка, ми є свідками початку в Росії "масштабних негативних процесів".

"Різко впала керованість серед силовиків, почалися потужні конфлікти серед російських спецслужб, всі шукають винних в військових поразках, хочуть переформатувати найближче оточення пана Путіна і зайняти інші посади. Або арештувати тих чи інших генералів".

Фура, яка здетонувала, за всіма ознаками заїхала на міст з боку РФ, додав Подоляк.

"Тож відповіді потрібно шукати саме в Росії. Логістика підриву, синхронізація з паливним ешелоном, обсяг знищеного дорожного полотна — все це чітко вказує на російський слід", — додав він.

"Тому ще раз, наразі в цьому яскравому інциденті ми вбачаємо загострення конфлікту між військовими та силовими структурами Росії та його вихід з під контролю Кремля. Російська верхівка шукає винних за поразки на фронті. ФСБ та власники ПВК ведуть кампанію за звільнення військового керівництва — міністра Шойгу та глави ГШ Герасимова. Підрив мосту ж — особистого проєкту Путіна — не тільки підриває позиції ФСБ, які дозволили цьому статися, але і дає алібі військовим за системні поразки на півдні України. Мовляв, через провал ФСБ рухнула вся логістика тилового забезпечення і підвозу резервів", — додав він.

У Москві розпочались арешти військових

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

"У російській столиці розпочався комплекс «заходів» спрямованих проти військових. Рух в центрі перекрито. У місто увійшли підрозділи дивізії оперативного призначення імені дзержинського – «еліти» росгвардії. Вони рухаються до центру спільно з підрозділами поліції. Відомо про численні арешти, затримання та блокування військових", — ідеться у повідомленні.

Усі військові підрозділи по периметру Москви приведено у підвищену бойову готовність.

У звільненому селищі на Харківщині знайшли чотирьох загиблих зі слідами насильницької смерті — поліція

В деокупованому наприкінці вересня селищі Куп'янськ-Вузловий Харківської області знайшли тіла трьох жінок та чоловіка. Всі загиблі мають сліди вогнепальних поранень. Про це повідомили у поліції Харківської області 8 жовтня.

"Правоохоронці виявили два поховання. В одному знаходилося тіло жінки, в іншому — один чоловік і дві жінки. Тіла усіх загиблих ідентифіковані. Чотирьох загиблих, серед яких одна родина і їхня сусідка, місцеві мешканці виявили в льоху приватного будинку в середині вересня і перепоховали на території власних домоволодінь", — йдеться у повідомленні.

За інформацією поліції, з одного поховання вилучили тіло 73-річної жінка. На території іншого домоволодіння вилучили три тіла: 71-річної та 49-річної жінок і 27-річного чоловіка. Усі тіла мають вогнепальні поранення, зазначили у поліції.

У прокуратурі Харківської області зазначили, що кульові поранення у всіх загиблих — в області грудної клітини та голови: "Під час огляду погреба виявлено гільзи від автомата Калашникова". За даними СБУ, людей розстріляли впритул.

Поліцейські зібрали речові докази. Співробітники Служби безпеки України і слідчі нацполіції розслідують злочин за статтею "порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством".

На Закарпатті прикордонники викрили групу осіб, які за 6 тисяч доларів переправляли ухилянтів через кордон

У Закарпатській області прикордонники викрили 9 жителів, які за 6 тисяч доларів організували переправлення військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон.

"Вдалось встановити щонайменше дев'ятьох членів угруповання, усі вони жителі Виноградівщини. Своїх “клієнтів” ділки намагались переправляти через українсько-румунську ділянку кордону, отримуючи при цьому неправомірну грошову винагороду у розмірі 6000 доларів з однієї особи", — ідеться у повідомленні.

У разі доведення вини учасників угруповання, їм загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 7 до 9 років.

На воротах посольства рф у Молдові з’явився напис "Путін — убивця"

У Кишиневі на воротах посольства РФ у Молдові було нанесено графіті: "Путін — убивця", повідомляє молдовське видання TRM.

Згідно з інформацією поліції Кишинева, цей напис на воротах російського посольства зробив 40-річний громадянин РФ, який також заліз на паркан і влаштував феєрверк з петард та фаєрів на території дипломатичного представництва.

Добровільно злізти з огорожі чоловік відмовився, тож поліцейські його зняли й одягли наручники. Його затримали на 72 години, відкривши кримінальне провадження за фактом хуліганства.

Читайте також: Побажання зустріти наступний за ґратами й сертифікат на трактор. Як вітають Путіна з ювілеєм

Росіяни знову обстріляли прифронтові села Бериславського району Херсонщини, є потерпілі

Російські війська з важкої артилерії обстріляли прифронтові села Бериславського району Херсонської області, внаслідок чого є потерпілі. Про це повідомила поліція Херсонської області.

"Російські окупаційні війська не припиняють завдавати ударів з важкої артилерії по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення прифронтових сіл Бериславського району. Ворог поцілив по житлових кварталах та лініях електропередач, є потерпілі серед мирного населення", — зазначили в поліції.

Через атаку частина мешканців сіл залишилася без електрики, де можливо, проводяться ремонтні роботи. Зазначається, що зруйновано та пошкоджено будинки, господарчі споруди, автомобілі. Снаряд влучив у склади фермерського господарства, загорілося насіння соняшника.

"Глава" окупованого Криму заявив, що рух мостом відновлено по вцілілій полосі

Так званий глава Криму Сергій Аксьонов заявив про початок руху автотранспорту Кримським мостом, зараз він відкритий для легкових автомобілів і автобусів з повною процедурою огляду. Також за дві години через протоку починає ходити пором "Керч-2", додав він.

У МАГАТЕ відреагували на нові обстріли Запорізької АЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відреагував на нові обстріли Запорізької атомної електростанції. За його словами, це завдає значної шкоди єдиному джерелу зовнішньої енергії на ЗАЕС, він планує узгодити це питання під час візиту до Москви. Про це гендиректор агентства написав на своїй сторінці у Twitter.

"Відновлення прямих обстрілів, що завдають шкоди єдиному джерелу зовнішньої енергії Запорізької атомної електростанції, є надзвичайно безвідповідальним. АЕС повинна бути захищена. Скоро я вирушу до Росії і тоді знову в Україну, щоб домовитися про зону захисту, це вирішено", — написав Гроссі.

В Енергодарі знову чути вибухи

У тимчасово окупованому Енергодарі знову пролунав вибух, після чого зникло світло. Про це повідомляє міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

"Зараз після чергового вибуху пропало світло в Енергодарі та навколишніх населених пунктах", — йдеться у дописі.

Раніше повідомлялося, що о тільки 14:00 в Енергодарі вдалося вкотре поновити електропостачання та зв’язок. Окрім того, розпочалося і відновлення водопостачання.

Також повідомлялося, що вночі проти суботи через черговий обстріл російськими військами була пошкоджена і відімкнулась остання лінія зв‘язку з енергосистемою 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. У результаті відбулося повне знеструмлення Запорізької АЕС. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори. Наявних запасів дизельного пального для їх роботи в такому режимі вистачить на 10 діб.

Нобелівська премія миру присуджена всім людям в Україні, які борються за свободу — голова Центру громадянських свобод

Голова українського Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила, що Нобелівська премія миру, яка належить кожному українцеві, не повинна розцінюватися як старий радянський наратив про "братні народи".

“Кажуть, що цю премію мав би отримати український народ. І насправді так і відбувається. Тому що Центр громадянських свобод і його основна сила — це організація, де головну роль відіграють волонтери. Ця премія присуджена не тільки нашій команді і людям, які всі ці роки працювали з нами пліч-о-пліч. Нобелівська премія миру присуджена всім людям в Україні, які борються за свободу в усіх її сенсах”, — наголосила Матвійчук.

Російська війна проти України — провісник того, що може очікувати будь-яку державу — Зеленський

"Уперше за довгі десятиліття ми опинилися в таких умовах, коли нам треба захищати право на життя для наших народів. Не просто ті чи інші життєві умови, не просто ту чи іншу концепцію життя в Європі чи в окремих регіонах, а саме життя. Російська війна проти України – це лише провісник того, що може очікувати будь-яку державу на нашому континенті чи в інших частинах світу", — заявив Зеленський під час звернення до учасників і гостей Чорногорського безпекового форуму.

У Росії заявили, що Кримський міст працюватиме як реверсивний по одній дорозі

Окупанти планують відновити рух транспорту по вцілілій частині мосту в Криму. Рух автомобілів непошкодженою частиною Кримського мосту планують відновити сьогодні в другій половині дня по одній смузі в реверсивному режимі, заявив міністр транспорту РФ Савельєв, передає російське видання "Коммерсант".

Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн
Пожежа на Керченському мосту, 8 жовтня 2022 р. Фото: Getty Images

Кількість загиблих унаслідок обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі зросла

Кількість загиблих унаслідок ракетного обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі 30 вересня зросла до 32 людей — у лікарні помер ще один поранений, повідомив голова ОВА Старух.

На околицях Керчі вишикувалася кількакілометрова черга на пором — Чубаров

У Криму після пожежі у часткового руйнування Кримського мосту через Керченську протоку на східній околиці міста Керч вишикувалася довга черга з людей, що хочуть виїхати з півострова. Про це в ефірі Єдиного телемарафону розповів лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Вже більше, ніж три кілометри, це більше, ніж дві години тому було, порома ще немає. Вони очікують, що він буде запущений, а черга вже стоїть тих, хто хочуть терміново покинути кримський півострів”, — сказав Чубаров.

Щодо суходолу через окуповані території Херсонської, Запорізької області і на Донбас — Чубаров сказав, що не впевнений, що цей коридор дозволять використовувати для цивільного населення.

“Тут вони залишатимуть військові колони постачання і таке інше”, — пояснив Чубаров.

Окупанти заявили, що на кілька тижнів вивезуть дітей і пенсіонерів з Херсонщини — ЗМІ

Так звана окупаційна "влада" заявила, що вивезе дітей із батьками, а також літніх людей із Херсонської області до окупованого Криму, Ростовської області та Краснодарського краю РФ. Про це заявив колаборант Кирило Стремоусов, пишуть “РИА новости”.

З портів Одеської області "зерновим коридором" вирушили 7 суден

8 жовтня "зерновим коридором" з портів Одеської області вийшло сім суден з понад 172 тисячами тонн агропродукції. Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Судна прямують до країн Азії та Європи. З порту ️"Південний" до В’єтнаму вирушив балкер CORNELIA M з 60 тис. тонн української пшениці. Від причалів Одеського порту вийшли судна SHAMAN WISDOM, LADY EVA, ORIS SOFI, а з порту ️"Чорноморськ" — балкери LAURUS, ENEIDA і танкер CHEM HERO.

Наразі через порти Одещини експортовано 6,6 млн тонн агропродукції. Всього з них вийшли 292 судна з продовольством для країн Азії, Європи та Африки.

Внаслідок вибуху на Кримському мосту загинули троє людей — Слідчий комітет РФ

За попередніми даними, внаслідок вибуху на Кримському мосту через Керченську протоку, який був частково зруйнований через пожежу вранці 8 жовтня, загинули троє людей. Про це повідомили в Слідчому комітеті РФ.

“За попередніми даними, внаслідок події загинули троє людей. Це, ймовірно, пасажири легкового автомобіля, що був поряд із вантажівкою, що підірвалася. Наразі з води вже піднято тіла двох загиблих — чоловіка і жінки, їхні особи встановлюються”, — повідомили у Слідчому комітеті.

Слідчі комітету також встановили дані вантажного автомобіля та його власника.

“Це житель Краснодарського краю, за місцем його проживання розпочато слідчі дії. Вивчається маршрут пересування авто та відповідна документація”, — заявили у Слідчому комітеті РФ.

Нічний ракетний обстріл Харкова: наслідки влучання в Салтівському та Основ'янському районах міста

Вибухотехніки вилучили частини ракети "С-300", яка вибухнула в повітрі й впала на дах двоповерхової офісної будівлі в Салтівському районі вночі 8 жовтня.

У приміщеннях офісу нікого не було, повідомляє кореспондент Суспільного.

Херсонські зенітники "приземлили" іранський дрон на Миколаївщині

Вранці 8 жовтня на Миколаївщині воїни мобільної вогневої групи Херсонської зенітної ракетної бригади з великокаліберного кулемета "Утьос" збили дрон-камікадзе "Shahed-136".

Про це повідомляє Повітряне командування "Південь".

"Українські зенітники не зупиняться, поки не перетворять російського загарбника в українському небі на металобрухт. Слава Україні!", — написала служба зв’язків з громадськістю повітряного командування "Південь"

На відео, яке зняли бійці зенітної ракетної бригади, видно двигун, який димиться після падіння, мікросхеми та електронику. Крила та інші деталі іранського дрону розкидало по території.

На Донеччині через обстріли російської армії знеструмлені 79 населених пунктів

На Донеччині 7 жовтня енергетики повернули світло у понад 8000 домівок у Бахмутському районі, знеструмлених через постійні обстріли. Про це повідомила пресслужба ДТЕК Донецькі електромережі.

"Протягом доби спеціалістам ДТЕК Донецькі електромережі вдалося повністю чи частково повернути світло до двох населених пунктів Торецької громади. Таким чином 8163 родини у Бахмутському районі знову зі світлом", — йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що без світла залишаються 79 населених пунктів, де енергетики не мають змоги працювати та не мають дозволу на проведення робіт від військових.

За інформацією енергокомпанії, найскладнішими напрямками залишаються Бахмутський, Авдіївський, Торецький, Мар’їнський та Лиманський.

Закуплену українською владою комунальну техніку для Маріуполя окупанти видають за "подарунок" від РФ

Російські окупанти видають закуплену українським Маріуполем комунальну техніку за "подарунок" від Росії. Про це йдеться у повідомленні Маріупольської міської ради.

"На техніку КП "Комунальник", яку було закуплено за кошти міста та області, наклеїли напис "Росія Донбасу", — йдеться у повідомленні.

У міській раді зазначили, що кілька вцілілих сміттєзбиральних машин у Маріуполі окупанти видають за "подарунки" від Росії, а раніше таку ж наліпку вони причепили на автобуси.

7 жовтня стало відомо про 21 загиблого і 31 пораненого цивільного — Тимошенко

7 жовтня стало відомо про 21 загиблого і 31 пораненого цивільного внаслідок збройної агресії РФ. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Жертви серед цивільного населення за 07.10.2022:

  • Дніпропетровська область — 1 загиблий, 3 поранених
  • Донецька область — 15 загиблих (у т.ч. виявлено 9 осіб вбитих раніше), 17 поранених
  • Запорізька область — 4 загиблих, 5 поранених
  • Сумська область — 1 загиблий
  • Харківська область — 6 поранених (у т.ч. 4 на мінах)

Окупаційна влада Криму заявляє, що дефіциту продуктів і бензину немає

Призначений Росією так званий “голова” окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що “Республіка Крим повністю забезпечена паливом та продовольством”.

“Запасів палива у нас більш як на місяць, продовольства – більш як на два місяці. Жодних ризиків у цій частині немає, так само, як і причин для ажіотажу”, — звернувся Аксьонов до мешканців Криму.

Після цього у Севастополі скасували запроваджені раніше обмеження.

“Усі обмеження на продаж продуктів та палива – знімаємо. Офіційно підтверджено логістичні постачання палива та бакалійних товарів через звільнені території. Жодного дефіциту немає і не буде”, — написав Развожаєв.

Проте, за його словами, прокуратура “ретельно стежитиме за спробами спекуляцій та рівнем цін”.

Такі моменти жорстко припинятимуться, додав Развожаєв.

Зранку Развожаєв заявляв, що у Севастополі вирішили обмежити купівлю бензину та продуктів. Бензин не можна було купувати каністрами, продукти — максимум по 3 кг чи три пачки на людину.

Ювенальні прокурори: 421 дитина загинула внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 8 жовтня більше ніж 1211 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 421 дитина загинула і щонайменше 790 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 405, Харківській — 252, Київській — 116, Миколаївській — 75, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Запорізькій — 54, Дніпропетровській — 30.

На Миколаївщині через обстріли російськими військами жителі 91-го населеного пункту залишаються без світла та води

Станом на 8 жовтня внаслідок обстрілів російськими військами без електроенергії, водопостачання та водовідведення перебувають жителі 89-ти населених пунктів Миколаївської області, ще у двох населених пунктах електро- та водопостачання відсутні частково.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, в області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни. Без газопостачання станом на 8 жовтня залишаються 6 578 споживачів.

Загалом від початку повномасштабної війни збройні сили Російської Федерації частково пошкодили або повністю знищили на Миколаївщині 12 114 цивільних об’єктів. Серед них 7 8-5 об’єктів житлового фонду, 86 медичних закладів, 370 навчальних закладів, 177 закладів культури, 173 об’єкти промислових підприємств, 947 об’єктів газопостачання, 705 об’єктів електропостачання, 30 об’єктів водопостачання, 95 об’єктів теплопостачання, а також ще 1 726 інших невійськових об’єктів.

Місцеві жителі розповіли Суспільному про ажіотаж із продуктами і бензином у Криму

Інформацію про запровадження обмежень на купівлю продуктів і бензину у Криму Суспільному підтвердили місцеві мешканці.

"В Ялті зараз не дають купувати багато продуктів. Не більше 3 кг в одні руки, тому займаємо кілька черг. Дуже великий попит зараз. Батько стояв на заправці дві години в черзі. Бензобак заповнив, а в цистерни налити бензин не дозволили", — розповів місцевий мешканець Суспільному на умовах анонімності.

Люди запасаються не лише продуктами і бензином, а й готівкою.

"Вчора встигла зняти зарплату. Сьогодні вже банкомати порожні, хоча їх і так в Євпаторії небагато було. На ринку тільки про вибух і говорять. В магазинах, справді не продають більше 3 кг продуктів. Після обіду поїду на оптову базу, може там ситуація краща", — розповіла Суспільному мешканка Євпаторії.

Жителі окупованого Криму після вибуху на мосту штурмують АЗС

В окупованому Криму після вибуху та пожежі на Кримському мосту почалася паніка.

Зокрема, жителі почали штурмувати АЗС. Там утворилися величезні черги.

Відповідні фото з’явилися в соцмережах.

Руйнування Кримського мосту обмежить забезпечення військ РФ на півдні України — "Інформспротив"

Пожежа і вибух на Керченському мосту в окупованому Криму 8 жовтня, що спричинили його часткове руйнування, обмежить забезпечення російських військ на півдні України.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному сказав Олександр Коваленко, військовий оглядач групи "Інформспротив".

"Він (Керченський міст — ред. ) забезпечував величезну пропускну здатність для забезпечення не стільки півострова Крим, тимчасово окупованого, технікою та іншим, скільки вже саме південного плацдарму. Крим — транзитний вузол у першу чергу, забезпечення південного плацдарму буде значно зменшено. Ми будемо спостерігати руйнування тилового формату забезпечення російських окупаційних військ. Вже ідеться не про руйнування системи забезпечення передових підрозділів, а фактично тилу", — зазначив він.

Коваленко додав, що паромна переправа, яку запускають росіяни замість Керченського мосту не дає достатньої пропускної здатності.

"Мости — це ідеальний логістичний варіант забезпечення будь-якого об'єкта, який знаходиться за річкою або за морем, тому що саме автодороги мають пропускну здатність яку не має паромна переправа або понтонний міст. На прикладі Антонівського мосту, не тільки автомобільного, а й залізничного, а також Новокаховського, що повноцінно їх компенсувати російські окупанти не змогли. Так само і з Керченським мостом", — додав він.

У Криму люди розкупають продукти і пальне — Чубаров

У Криму після пожежі і часткової руйнації кримського мосту через Керченську протоку люди розкупають продукти і пальне. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Годину тому ми отримали підтвердження тому, що хлібобулочні вироби зранку всі змели з полиць, що стосується борошна і крупи до 3 кг на руки. Ми ще не знаємо, чи це були централізовані вказівки влади. Ми маємо і фотографії, як це відбувається. Найбільші черги — на автомобільних заправках за бензином”, — сказав Чубаров.

За його словами, влада намагається заспокоїти людей.

“Але в умовах, коли вдарили по одному з найбільших міфів щодо неприступності Криму, то щоб влада не говорила, люди будуть робити зворотнє”, — додав Чубаров.

"Укрпошта" анонсувала марку з кримським мостом

"Укрпошта" анонсувала марку з кримським мостом.

"Цей день настав", — йдеться у повідомленні.

У СБУ не коментують вибух на кримському мості

"Ми це не коментуємо. Роль СБУ чи будь якого органу України у "бавовні" будемо коментувати після нашої перемоги", — сказав речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі Суспільному.

Кадиров і Пригожин об'єдналися у критиці Міноборони РФ — британська розвідка

Після постійних невдач Росії на полі бою протягом останніх двох тижнів в РФ лунає дедалі більше критики у бік керівництва російського Міноборони. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Серед критиків — чеченський лідер Рамзан Кадиров, власника приватної військової компанії Wagner Group Євген Пригожина, офіційні телеведучі, поп-зірки і спільнота ультранаціоналістичних військових блогерів.

“Кадиров і Пригожин, ймовірно, сприймаються як неофіційні особи, керівники “провоєнного” блоку, чия критика ґрунтується на аргументах щодо більшої прихильності держави та готовності до ескалації”, — йдеться у повідомленні британських розвідників.

Обидва з них, ймовірно, досягають певної довіри на основі значного розгортання своїх бойових підрозділів, відзначають у розвідці.

Критика, як і раніше, зосереджена на вищому військовому командуванні, а не на вищому політичному керівництві, йдеться у звіті британської розвідки. Але вона відображає тенденцію публічного вираження незгоди проти російського істеблішменту, яку принаймні частково терплять і яку, ймовірно, буде важко повернути назад, зазначають британські розвідники.

Генштаб і СБУ у соцмережах відреагували на пожежу на кримському мосту

Генштаб і СБУ у соцмережах відреагували на пожежу на кримському мосту.

А ось такий пост оприлюднив Генштаб:

Кримський міст, деокупація близько сотні населених пунктів і гроші від МВФ. 227-й день війни. Онлайн
Фото: з Фейсбуку Генштабу ЗСУ

У Бахмуті загинула людина, ще семеро поранені внаслідок обстрілів військових РФ

Вночі російські військові стріляли на Горлівському напрямку: обстріляли Бахмутську, Торецьку та Соледарську громади. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, у Бахмуті загинула людина, семеро отримали поранення. У місті пошкоджені шість приватних будинків і три багатоповерхівки, дитсадок, спорткомплекс, розважальний заклад та адміністративна будівля.

"У Торецькій та Соледарській громадах були обстріли, але без жертв. Також вночі були поодинокі прильоти по старій частині Авдіївки, а зранку — масований артобстріл центру міста. Інформація про постраждалих не надходила", — зазначив очільник Донеччини.

Сполучення РФ з Кримом через міст припинено

Усі потяги з Кримом, які планувалося відправити найближчим часом з РФ, тимчасово не вирушатимуть через "надзвичайну подію" на Кримському мості, пише російське "РИА-Новости" з посиланням на Російську залізну дорогу.

"Продаж квитків на потяги до Криму припинено", — ідеться у повідомленні.

Наразі там готується запуск поромної переправи через протоку.

З артилерії та мінометів: росіяни знову обстріляли прикордоння Чернігівщини

Вранці 8 жовтня російська армія обстріляла Чернігівщину з артилерії. Про це повідомляє пресслужба ОК "Північ" на офіційній Фейсбук-сторінці.

Згідно з повідомленням, з 03:35 до 03:45, зафіксували 15 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в район села Миколаївки.

Також, з 03:40 до 03:45, зафіксували ще 2 приходи, ймовірно з САУ, в районі Хрінівки.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

ЗСУ знищили 380 військових РФ за добу — Генштаб

Станом на ранок 8 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 62 060 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 380 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2472 (+6) од,
  • бойових броньованих машин — 5111 (+18) од,
  • артилерійських систем — 1459 (+4) од,
  • РСЗВ — 345 (+1) од,
  • засоби ППО — 180 (+3) од,
  • літаків — 266 (+0) од,
  • гелікоптерів — 234 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1079 (+12),
  • крилаті ракети — 246 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3875 (+13) од,
  • спеціальна техніка — 136 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Донецькому, Бахмутському та Краматорському напрямках. Дані уточнюються.

Кількість загиблих внаслідок ракетних ударів по житлових будинках у Запоріжжі зросла до 17 людей

Станом на ранок 8 жовтня кількість загиблих, внаслідок ракетного удару російськими військовими по житлових будинках у Запоріжжі, зросла до 17 людей, серед них — одна дитина.

Про це повідомили в ДСНС України.

Рятувальники повідомляють, що за першою адресою з-під завалів п’ятиповерхового житлового будинку деблокували 13 загиблих осіб (з них 1 дитина), врятували шістьох людей, з яких чотирьох госпіталізували.

За другою адресою, з-під завалів чотириповерхового житлового будинку витягли чотирьох загиблих, врятовано 15 людей, з яких 8 госпіталізовано.

Рятувальники продовжують розбирати завали зруйнованих будівель.

Кадиров і Пригожин спробують досягти незначних успіхів на Донеччині — ISW

Глава Чечні Рамзан Кадиров і власник приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин, ймовірно, спробують досягти незначних наземних успіхів у Донецькій області, щоб зберегти свою популярність і репутацію в націоналістичному російському інформаційному просторі. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

З 6 по 7 жовтня російські війська поступово просувалися навколо Бахмута та Авдіївки, ймовірно, за підтримки військових “Вагнера” та Кадирова в цьому районі.

Повідомлялося, що Пригожин міг направити тисячу своїх військових для зміцнення позицій у Лисичанську, щоб забезпечити російські лінії фронту після провалу лінії фронту в Лимані.

Так званий ватажок самопроголошеної “ДНР” Денис Пушилін навіть присвоїв Кадирову звання “героя “ДНР”.

“Твердження про те, що Кадиров і Пригожин наживаються та готуються врятувати ситуацію, збігаються із зусиллями Кремля покращити репутацію командувача ЦВО генерал-полковника Олександра Лапіна, якого вони обидва атакували раніше”, — йдеться в аналітичному звіті.

Блогери навіть повідомляли про зустріч з Лапіним, який нині нібито командує на лінії фронту Сватове-Кремінна в Луганській області.

На кримському мосту зруйновано частину дорожнього полотна

На відео, оприлюдненому Повітряними Силами ЗСУ видно, що зруйновано частину дорожнього полотна.

Кількість російських кораблів у Чорному морі збільшилась

У Чорному морі зросла кількість російських кораблів до 14. До цього числа входять і чотири ракетоносії, серед яких два — підводні. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Загалом у морі напоготові росіяни тримають 24 ракети типу "Калібр". Також на чергуванні великий десантний корабель і десантний катер.

Війська РФ скерували на три громади Дніпропетровщини майже 80 снарядів з "Градів"

У ніч на 8 жовтня війська РФ скерували на Червоногригорівську, Марганецьку та Мирівську громади Нікопольщини майже 80 снарядів з "Градів" . Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

"У Марганецькій громаді сталася пожежа. Її вогнеборці уже приборкали. Обстрілами понівечені приватні будинки, господарські споруди та лінії електропередач", — написав він.

На подвір'ях місцевих жителів через обстріли загинули понад 30 свійських тварин.

У Мирівській громаді, за словами Резніченка, пошкоджені приватні оселі, господарські споруди, автобусна зупинка, газогін та електромережі. У Червоногригорівській громаді майже 500 сімей лишилися без світла, йдуть відновлювальні роботи.

Попередньо, серед цивільного населення поранених і загиблих немає.

У інших районах області ніч минула без надзвичайних ситуацій.

На Херсонщині російські війська зводять новий рубіж оборони

ЗСУ витискають російські війська із займаних позицій, ті ж визнають провал і починають обладнувати нові. У напрямку Берислав – Нова Каховка зводять рубіж оборони у вигляді траншей і радіолокаційного захисту.

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За повідомленням командування, військові РФ продовжують вести вогневе ураження позицій Сил оборони півдня, обстрілюють населені пункти на лінії зіткнення і в тилу. ЗСУ відбили дві атаки мотострілецького взводу за підтримки танка у напрямку Давидова Броду – Малої Олександрівки. Російські війська зазнали втрат та відступили.

"Наша авіація завдала 15 авіаційних ударів, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 360 вогневих завдань по засобах ППО противника, по трьох районах зосередження ворожих сил і техніки, а також по опорному пункту в Бериславському районі", - повідомив Владислав Назаров.

Офіційно підтверджені втрати війська РФ на півдні: 110 осіб, 6 танків, вісім великокаліберних гаубиць "Мста-Б" і "Мста-С", РСЗВ "Град", дві пускові установки ЗРК С-300, дев'ять одиниць техніки, мінометний комплекс "Сані", самохідна артилерійська установка "Нона-С". Ще дев'ять одиниць озброєння і техніки зазнали суттєвих ушкоджень. Також підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ збили черговий безпілотник "Орлан-10" у районі селища Червоне Бериславського району.

Після півночі окупанти обстріляли Харків ракетами з Бєлгорода, є поранений — ОВА

Після півночі окупанти нанесли 4 ракетні удари по Салтівському району Харкова. 1 ракетний удар завдали по Основ’янському району. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Ракети типу С-300 запущені із російського Бєлгорода. Пошкоджений спорткомплекс, нежитлові приміщення, є влучання у відкриті території. Попередньо — із осколковими пораненнями госпіталізований чоловік", — йдеться у повідомленні.

На місцях працюють правоохоронні органи та всі профільні служби.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 30 ударів — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 30 ударів. Підтверджено ураження 24 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів РФ. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили два гелікоптери росіян. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 жовтня.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два райони вогневих позицій артилерії, радіолокаційну станцію та комплекс радіоелектронної боротьби окупантів.

На Луганщині до лікарні потрапили 300 поранених колишніх в'язнів, які вооють на боці РФ — Генштаб

Підрозділи окупантів продовжують зазнавати втрат. Так, в районах населених пунктів Пологи та Токмак Запорізької області внаслідок обстрілів підрозділами Сил оборони районів скупчення живої сили російського війська, окупанти втратили близько 85 військовослужбовців пораненими. Інформація про загиблих уточнюється. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 жовтня.

У Луганській області до місцевої лікарні у Новосвітлівці доправлено близько трьохсот поранених із числа ув’язнених, які погодились воювати на території України.

ЗСУ за добу знищили понтонну переправу окупантів — Генштаб

Збройні Сили України продовжують тримати під вогневим контролем об’єкти логістики окупантів та артерії їх постачання. За добу знищено ще одну понтонну переправу росіян. Крім того, підтверджено інформацію про знищення складів з боєприпасами РФ 5 жовтня поблизу населеного пункту Кінські Роздори. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 жовтня.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 жовтня.

На інших напрямках російські військові здійснювали обстріли.

На Сіверському напрямку — з мінометів і ствольної артилерії в районах населених пунктів Блешня, Гай і Сеньківка Чернігівської області та Старикове Сумської області.

На Слобожанському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах 18 населених пунктів, в тому числі Глибоке, Уди, Огірцеве, Стрілеча, Колодязне, Дворічне, Нескучне.

На Краматорському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Спірне, Білогорівка, Верхньокам’янське, Роздолівка, Серебрянка, Григорівка, Дронівка, Веселе;

На Бахмутському напрямку армія РФ обстріляла райони населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Іванград, Опитне, Майорськ, Нью-Йорк, Виїмка, Роздолівка, Веселе та Одрадівка.

На Авдіївському напрямку — вогневого впливу зазнали Авдіївка, Красногорівка, Первомайське та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни наступальних дій не проводили. Від вогню окупантів постраждала інфраструктура в районах 16 населених пунктів. Серед інших — Времівка, Темирівка, Ольгівське, Гуляйпільське та Залізничне.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області окупанти намагаються активізувати заходи з дискредитації підрозділів Збройних Сил України. Для створення фейкового контенту додатково залучаються спеціальні кореспонденти російських ЗМІ.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 27 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення.

На кримському мосту спалахнула пожежа

На кримському мосту спалахнула пожежа, повідомляють російські ЗМІ.

"Цистерна з паливом, за попередніми даними, горить на одній із ділянок Кримського мосту, судноплавні арки не пошкоджені, повідомив радник голови Криму", — пишуть "РИА Новости".

У дорожньому управлінні "Тамань" повідомили, що рух мостом припинено.

ЗСУ відбили атаки росіян на Донбасі — Генштаб

Російське військо намагається утримати тимчасово захоплені території, зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим наступає на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 8 жовтня.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Озерянівка, Зайцеве, Одрадівка, Андріївка, Первомайське, Красногорівка, Веселе, Кам’янка, Побєда, Невельське, Новомихайлівка та Тернові Поди.

Армія РФ обстрілює позиції українських військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборони на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Росіяни продовжують порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдають ударів по критичній інфраструктурі, а також домівках цивільного населення.

Залишається загроза авіаційних і ракетних ударів на всій території України.

Протягом доби окупанти завдали 7 ракетних і 12 авіаційних ударів, здійснили близько 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Славгород, Біловоди, Вугледар, Рідкодуб, Гуляйпільське, Новоандріївка, Запоріжжя та Миколаїв.

Для ударів по українських містах протягом доби військові РФ також використали сім безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed -136”. Три з них були збиті, а чотири досягли міст Запоріжжя та Миколаїв.

Щоб надалі підтримувати збройну агресію проти України, у Російській Федерації триває мобілізація. Місцеві органи влади деяких районів намагаються виконати її план за рахунок безробітних чоловіків призовного віку, тим самим вирішити внутрішню проблему.

Внаслідок нічного обстрілу відбулось повне знеструмлення ЗАЕС — "Енергоатом"

Вночі о 00:59 через черговий обстріл російськими військами була пошкоджена і відімкнулась остання лінія зв‘язку з енергосистемою 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. Про це повідомили в "Енергоатомі".

Внаслідок цього відбулось повне знеструмлення Запорізької АЕС. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори. Наявних запасів дизельного пального для їх роботи в такому режимі вистачить на 10 діб.

"Потрібен ремонт і відновлення роботи ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою. Плани щодо включення енергоблоків в умовах обстрілів і пошкодження всіх ліній є нереальними", — йдеться у повідомленні.

Російські окупанти обстріляли Харків вночі 8 жовтня — Терехов

Військові РФ завдали ударів по центральній частині Харкова вночі 8 жовтня. Попередньо, внаслідок обстрілів сталася пожежа в лікувальному закладі. Також загорілася нежитлова споруда.

Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Обстріл центральної частини Харкова. Попередньо — ракетами. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється", — написав Терехов.

Повітряна тривога у Харкові пролунала опівночі. Жителі міста почали повідомляти про звуки вибухів та пожежу, яка могла спалахнути внаслідок обстрілу.

Якщо Росія знищить Україну, це буде початок Третьої світової — Зеленський

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC наголосив, що якщо Росії вдасться знищити Україну, це буде початком Третьої світової війни.

"Або перемога України, або програш всього світу. Тому що дати можливість знищити Україну і український народ, якщо Росія це зробить, це буде початок великої світової трагедії. Я думаю, це буде початок Третьої світової війни, тому що ми знаємо автократії у світі, які можуть подумати, що так можна було. Я вважаю що для світу – це буде дуже страшний знак", — зазначив український президент.

Зеленський прокоментував свій заклик до превентивного удару по РФ

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC пояснив, чому його неправильно зрозуміли, і що він насправді мав на увазі, говорячи про необхідність завдання превентивного удару по Росії.

"Смішно звучить. Коли я казав "превентивний удар", то англійською це звучить як preventive kick, не напад (attack), це різні речі", — заявив Зеленський.

Він пояснив, що мав на увазі санкції тоді як росіяни "переклали ці слова так, як їм було вигідно" і почали "скрізь це повторювати".

Також президент зазначив, що наразі вважає ризики застосування Росією ядерної зброї "не такими очевидними", як кажуть деякі експерти, адже російська влада "любить життя".

"Тому що вони розуміють, що після застосування шляху назад вже немає", — пояснив Зеленський.

Водночас він наголосив, що не можна дозволити Росії "підготувати" своє суспільство до ядерного сценарію, тобто, за словами Зеленського, не можна дозволити (російській владі — ред.) говорити про "свої хворі ідеї".

На початок