"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"

"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"

"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"
. Фото: ОПУ

У Києві на території Меморіального комплексу "Національний музей історії України у Другій світовій війні" презентували партію браслетів "Символ незламності". Створені вони з останньої довоєнної партії металу з "Азовсталі" в межах проєкту ініціативи UNITED 24Онлайн-платформа для збору пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів і громадян для підтримки України. З 6 жовтня браслети можуть придбати усі охочі. Весь прибуток з продажу піде на "Армію дронів".

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"
"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі". Фото: Анна Хорошун / Суспільне

Кожен з браслетів створений із 5 грамів сталі, виробленої на прокатному стані 3600 комбінату "Азовсталь". Саме з такого сплаву у 1981 році була виготовлена шахта для запуску космічного корабля, у 2012-му – новий саркофаг для ЧАЕС. У 2022 році, з початком повномасштабного вторгнення Росії, листопрокатний цех став одним із місць, де тримали оборону захисники й захисниці Маріуполя.

"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"
Віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації партії браслетів "Символ незламності". Фото: Анна Хорошун / Суспільне

"Вдалося завдяки нашим партнерам здобути останню довоєнну партію "Азовсталі". "Азовсталь" і захисники Маріуполя це символ незламності і ми вирішили зробити із цієї партії браслети, які будуть нагадувати про героїзм наших воїнів і про те, що кожного дня ми боремося за нашу свободу. Всі кошти, які будуть отримані за ці браслети, будуть іти на закупівлю дронів, в рамках проєкту "Армія дронів", які також купуються через платформу Юнайтед 24", — розповів віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тираж — 10 тисяч браслетів. Кожен коштуватиме півтори тисячі гривень.

"Символ незламності". У Києві створили браслети з останньої партії металу з "Азовсталі"
Літери напису "Вірю в ЗСУ" виготовлені з металу "Азовсталі". Фото: Анна Хорошун / Суспільне

Окрім цього, на території музею поруч з найбільшим прапором України розмістили 17-метровий напис "Вірю в ЗСУ". Його літери також зроблені з металу "Азовсталі". Напис пробуде на локації до 1 листопада. Потім з нього зроблять нову партію браслетів, повідомив Михайло Федоров.

Що відомо

  • 86 днів територія заводу, його цехи і виробничі приміщення, підземні споруди були фортецею українських захисників у боях проти російської армії. Ще до наказу припинити оборону, у квітні, заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар заявив, шо "Азовсталь" "розбомблена та знищена практично повністю.
  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • У Росії заявили, що можуть визнати "Азов" терористичною організацією. Вивезених з "Азовсталі" військових хочуть допитати. Згодом повідомлялось, що бійці "Азову" нібито не підлягають обміну. Водночас у Міноборони України назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою.
  • 19 травня Міноборони РФ повідомило, що з 16 травня з заводу вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених. Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) розпочав реєстрацію військових, які залишають завод “Азовсталь”. У тому числі — поранених.
  • 4 червня Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що українські розвідники підтримують зв’язок із полоненими бійцями полку "Азов".
  • 21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову", повідомили Суспільному у полку. Обмін відбувся у Чернігівській області, повідомляють кореспонденти Суспільного. Водночас частина звільнених військових зараз в Анкарі, Туреччина.
  • Загалом з російського полону звільнили 215 українських військових. З них 108 — бійці "Азову". Також звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.
  • В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука.

Читайте також

Обличчя "Азовсталі". Історії захисників Маріуполя

Азовсталь: історія оборони. Свідчення учасників подій, їхніх рідних та очевидців

Азовсталь: історія будівництва, рекордів та руйнацій

На початок