Спочатку тікали від війни, тепер — борються за життя: як у Черкасах переселенці лікуються від раку

Спочатку тікали від війни, тепер — борються за життя: як у Черкасах переселенці лікуються від раку

Спочатку тікали від війни, тепер — борються за життя: як у Черкасах переселенці лікуються від раку
. Суспільне Черкаси

Спочатку війна, потім знищений будинок в Маріуполі, а нині – лікування. У родині Асаулків тепер кілька ворогів, один із них – це онкохвороба.

Для Євгенія та Людмили Асаулків палата черкаського онкодиспансеру тепер – другий дім. Жінка розповіла, що від їхнього будинку в Маріуполі майже нічого не залишилося:

"Будинок повністю зруйнований: і наш, і будинок доньки. Ми живемо в районі порту. Були великі танкові бої на нашій вулиці вже після нашої евакуації. Ми до 15 березня були вдома, ховалися в підвалі".

ЛІКУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В ОНКОДИСПАНСЕРІ
Людмила та Євген Асаулки. Суспільне Черкаси

Та потім вдалося евакуюватися — втрапили в колону у дві тисячі авто. Як розповіла пані Людмила, по приїзду на Дніпропетровщину їх чекало нове випробування – підозра на онкозахворювання, яку поставили чоловіку:

"Ми пройшли обстеження та отримали направлення на операцію в Дніпрі. Пішли до стаціонару урологічного відділення. Та через нестачу інструментів, там не знайшли можливості надати нам лікування за програмою медичних гарантій".

Звернутися до черкаського онкодиспансеру порекомендували пацієнти в одній із груп у соцмережах, зазначила жінка. Тут не відмовили.

"Ми пішли на зустріч пацієнту, який знаходиться тут зі своєю дружиною і виділили їм окрему палату, бо їм просто немає де жити", — пояснив завідувач онкоурології Роман Морару-Бурлеску.

ЛІКУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В ОНКОДИСПАНСЕРІ
Суспільне Черкаси

Роман Морару-Бурлеску зауважив, що і сам знає, як це бути переселенцем. 2015 року лікар з родиною переїхав з Луганська до Черкас:

"Я розумію відчай цих людей і намагаюсь їм приділити якомога більше уваги не тільки професійної хірургічної, а ще і як психолог. Пояснюю, що ця хвороба – не вирок, а по-друге, життя продовжується і вони мають жити далі".

Євгенія Асаулка хірург прооперував лапароскопічним – малотравматичним методом. Це операція з невеликими розрізами, пояснив Роман Морару-Бурлеску.

"Навіть сама операція не настільки пригнічувала, а скільки те, що ми пройшли до того. Уже думав: слава Богу, що цей день наступить!", — прокоментував пан Євгеній.

Тепер, як зазначив пан Євгеній, хоче якнайшвидше одужати. З дружиною вони нині нерозлучні. Хіба на час оглядів та відвідин поліклініки.

Далі планують повернутися на Дніпропетровщину та мріють, що невдовзі — до власної домівки в Маріуполі:

"Взимку туди ніяк не повернутися. Там голі стіни. Там немає, де жити".

ЛІКУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В ОНКОДИСПАНСЕРІ
Суспільне Черкаси

Родина Асаулків не єдина серед пацієнтів з інших областей, хто приїздить у Черкаси за допомогою, розповів лікар Роман Морару-Бурлеску. Всього за вісім місяців 2022 року у стаціонарах онкодиспансеру лікувалося 1 600 таких людей.

Повне відео

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок