Рівненщина та IT-галузь: що змінилося з початку війни та які перспективи

Рівненщина та IT-галузь: що змінилося з початку війни та які перспективи

Ексклюзивно
Рівненщина та IT-галузь: що змінилося з початку війни та які перспективи
. Запровадження нових префіксів значною мірою обумовлене потребами сфери інформаційних техологій. Фото: Depositphotos

У Рівному станом на початок жовтня працює близько п'яти десятків IT-компаній. Від початку повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України в область переїхали близько п'яти сотень IT-фахівців. Таким чином на Рівненщині у цій галузі працює орієнтовно п'ять тисяч людей, розповів в етері Українського радіо Рівне виконавчий директор Громадської спілки "Рівненський кластер ІТ-освіти" Андрій Хмельник.

Відтак, освітяни, влада та підприємці на спільному форумі вивчали IT-потенціал та бізнес-спроможності в умовах воєнного стану. Суть та мета заходу — розвивати IT-галузь на Рівненщині та створювати освітні платформи для нових фахівців.

IT та Рівненщина

Регіональний розвитковий форум "Rivne IT Education 2022" у Рівному відбувся наприкінці вересня.

"Загалом на Рівненщині гарний потенціал в напрямку формальної IT-освіти, в останні роки почала розвиватися і неформальна освіта. З'явилось багато всеукраїнських та міжнародних представництв, які заходять в університети. Тобто зараз відбувається симбіоз — ми вчимося неформальної освіти, а вона — в нас. Це поєднання дасть гарний результат", — розповів завкафедри інформаційно-комунікаційних технологій та методики викладання інформатики РДГУ Ігор Войтович.

На Рівненщині більше IT-фахівців, ніж у сусідніх областях, — каже Андрій Хмельник.

"У Рівному, за останніми оцінками, працює близько 50 компаній. На цей час ми маємо близько п'яти тисяч працівників IT-галузі. З початку воєнних дій близько п'яти сотень людей переселились до нашої області та працюють в цій галузі. Щороку в нас випускається близько чотирьох сотень випускників, тож можемо говорити про те, що Рівне має шанс стати одним із хороших центрів з розвитку IT", – додав Андрій Хмельник.

Як війна вплинула на IT-галузь

"Загалом по Україні близько семи тисяч працівників захищають нашу країну. Ще частина в перші дні війни, переважно жінки, виїхали за кордон. На цей час усі компанії на 75% відновили свій потенціал. Враховуючи те, що IT-галузь є мобільною, сподіваємось, що до кінця року вона покаже зростання. Ми орієнтуємось на те, що вісім мільярдів доларів цьогоріч ця галузь принесе в бюджет України", — розповів Андрій Хмельник.

Він зазначив: жінок в IT також стає більше.

"Зокрема, це пов'язано з тим, що IT — це не лише розробка, а це також обслуговування, сервіси, пошук персоналу, тому жінок на цей момент 24%, а чоловіків — 76%. Але тенденція показує, що жінок поступово стає більше", — уточнив Андрій Хмельник.

Ігор Войтович додав:

"Зараз ми маємо баланс по студентах і викладачах на спеціальностях, пов'язаних з IT. Жінка по-своєму дивиться на всі ці технології, на ці всі процеси. Вона, можливо, навіть бачить це з практичної точки зору".

Які напрямки роботи IT на Рівненщині

Напрямок роботи IT-галузі на Рівненщині залежить від проєкту, який бере роботодавець, зазначив Ігор Войтович.

"Відповідно, акцент йде на розробку ігрових додатків, обслуговування ЦНАПу або на прокладання комп'ютерних мереж і підключення нових абонентів. В кожній цій галузі потрібні свої IT-фахівці. Водночас на Рівненщині готують не лише знавців IT-галузі, а й тих, хто згодом сам зможе навчати інших", — додав науковець.

Зокрема, Ігор Войтович згадав проєкт Digital learning, який впроваджують на Рівненщині. У його рамках оновили шкільний курс інформатики та впровадили його у деяких школах Рівного.

"Якщо, до прикладу, батьків турбує те, що дитина грає в комп'ютерні ігри, я завжди кажу, щоб вони дали дитині зробити свою комп'ютерну гру, тобто перемикнули від участі в ігровому процесі на проєктування ігрового середовища, моделювання героїв. І тоді дитина зрозуміє, що в цьому сегменті можна не лише витрачати час і гроші, а й заробляти їх. Я завжди наводжу приклад: якщо світовий чемпіонат DOTA дає призовий фонд у мільйон доларів, то скільки ж заробляє компанія, яка може собі це дозволити?", — додав Ігор Войтович.

"Ще від початку пандемії ринок IT швидко змінився. Тепер неважливо, де знаходиться твоє робоче місце, важливо, який ти фахівець та які послуги ти можеш надати. Тому рівняни зараз мають можливість працювати в американських компаніях, європейських. Дуже важливо те, щоб в нас з'являлися хороші, якісні курси по освіті, щоб більше рівнян отримали ці професії та могли відкрито працювати в цілому світі", — пояснив Хмельник.

З-поміж професій, які мають найбільший попит на Рівненщині, він назвав фронтенд-розробниківПрограміст, який відповідає за зовнішній вигляд сайтів, вебсервісів та мобільних додатків, тестувальників та проєктних менеджерів.

Хто такі світчери та чи важко навчатися в IT

"Сфера IT-професій для них відкрита і зараз всі HR-менеджери говорять, що є багато світчерів — дорослих людей, які змінили професію та прийшли в сферу IT. Вік 30+ є найбільш сприятливим для зміни професії. Коли людина вмотивована, вона зможе опанувати нову професію і бути в ній успішною", — пояснив Войтович.

Усі IT-компанії, як правило, мають курси для підвищення кваліфікації, — уточнив Андрій Хмельник.

"Ці курси зазвичай є короткими — 3-4 місяці, тому світчерам можна долучатися та отримувати перші базові знання. Для Рівного важливо, що почали працювати заклади неформальної освіти, які спеціалізуються на тому, щоб давати короткі курси, щоб людина отримувала вузькі спеціалізації в певній IT-сфері, зокрема, у GameDev, дизайні, розробці веб-ресурсів. Вибір є, тому коли людина хоче отримати конкретну базову професію в IT, вона може звернутися в IT-академію у Рівному та за короткий період цю професію отримати", — сказав айтівець

Він додав: завдання громадської спілки — налагодити співпрацю між вишами та IT-компаніями, а у перспективі — створити на базі однієї з компаній IT-університет.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок