Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди

Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди

Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди
. Фото: Суспільне Суми

Бійці територіальної оборони Сумщини отримали державні нагороди 2 жовтня від Президента України, Міністерства оборони, Генштабу, Командування Сухопутних військ та Командування оперативно-тактичного угруповання "Суми". Історії чоловіків і жінок, які взяли зброю, щоб захистити рідних і державу від російського нападу - у матеріалі Суспільного.

"Було неочікувано, але спрацювали за інструкціями" - Сергій Набок

Орден "Богдана Хмельницького" вручили представнику Сумської територіальної оборони Сергію Набоку. 24 лютого він зустрів на чергуванні. Про перші дні повномасштабної війни він згадує так: "Було дуже неочікувано, але всі спрацювали за інструкціями, оповістили підрозділи й почали дуже швидко реагувати на загрозу: приводити військову частину в стан бойової готовності, озброюватися, доформовувати, тому що бригада ще не була сформована".

Фото: Суспільне Суми
"Було дуже неочікувано, але всі спрацювали за інструкціями, оповістили підрозділи й почали дуже швидко реагувати на загрозу"
Сергій Набок

Пізніше, каже пан Сергій, довелося організовувати доставку боєприпасів для оточених Сум, ремонт трофейної російської техніки.

"Зрозуміла, що потрібно захищати місто за будь-яку ціну" - Олена Крештмар

Олена Крештмар каже, що починала служити як медик, а тепер вона водій-електрик, за освітою - інженер електронних систем. Раніше працювала тренеркою з пауерліфтингу в одному з сумських тренажерних залів. 24 лютого прийшла до територіальної оборони добровольцем.

Фото: Суспільне Суми
"Я зрозуміла, що потрібно захищати своє місто за будь-яку ціну, країну, батьків, які в мене тут проживають. І просто не було навіть інших роздумів"
Олена Крештмар

"Я проходила навчання з тактичної медицини. Як тільки почалося АТО у 2014 році, я була як волонтер, додатково пройшла навчання, була певна практика, тому я одразу прийшла як медик працювати, бо мала і навички, і практику, і досвід. Я зрозуміла, що потрібно захищати своє місто за будь-яку ціну, місто, країну, батьків, які в мене тут проживають, сестер і просто не було навіть інших роздумів. Просто зібрала наплічник і пішла, і все.

"Лишитися вдома я не міг" - Юрій Мада

Юрій Мада також отримав відзнаку. Чоловік родом з Тернопільщини, батько чотирьох дітей.

Фото: Суспільне Суми
"Я інакше не уявляв собі в даній ситуації життя далі. Лишитися вдома я не міг"
Юрій Мада

"Я приватний підприємець, на другий день після нападу пішов добровольцем до військкомату. Так як я офіцер, мене за спеціальністю призначили. Я інакше не уявляв собі в даній ситуації життя далі. Лишитися вдома я не міг", - розповів він.

"Першими прийняли бій" - Олександр Нестеренко

Командувач оперативно-тактичного угруповання "Суми" Олександр Нестеренко говорить, що історія ТРО починається з 2014 року, коли після нападу Росії стрілецькі батальйони при військкоматах реформували у батальйони територіальної оборони. Офіційно день цього роду сил ЗСУ відзначається з 2020 року.

Фото: Суспільне Суми
"Першими прийняли бій бійці 117-ої окремої бригади територіальної оборони та, на той час, добровольці"
Олександр Нестеренкокомандувач оперативно-тактичного угруповання "Суми"

"До 24 лютого ми більш звертали увагу на схід держави – це Луганська, Донецька область, тому що ворог намагався там протиснути і проламати нашу оборону. І, безумовно, пішло розгортання ЗСУ, і на той час не було військових частин на Сумщині", - говорить Нестеренко.

Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди
Фото: Суспільне Суми

"Першими прийняли бій бійці 117-ої окремої бригади територіальної оборони та, на той час, добровольці, з ворогом, з дуже великими силами переважними. Але вони змусили і дали можливість виграти час, на скільки вони могли, затримали ворога, нанесли відповідні ураження живій силі, озброєнню і військовій техніці", - розповів він.

Читайте також: "Сумщина зміцнює оборонну здатність і відповідає вогнем на російські обстріли". Інтерв'ю з командиром ОТУ "Суми"

Ця військова техніка, за словами генерала, була відбита захисниками Сумщини у росіян і зараз узята на озброєння територіальною обороною. Проти російських безпілотників вже мають протидронові рушниці.

Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди

"Нам сьогодні вже, за підтримки однієї з організацій, яка територіально знаходиться в м. Суми, закупили вони в наших партнерів 2 безпілотних літаки. Їхня дальність польоту 50 км. Вони ведуть повітряну розвідку не обов’язково шляхом перетинання Державного кордону, вони можуть піднятися, камеру сфокусувати і бачити до 25 км", - додав Нестеренко.

Бійці територіальної оборони на Сумщині отримали нагороди
Фото: Суспільне Суми

Також, за словами Олександра Нестеренка, скоро у Суми має прийти з-за кордону бойовий дрон, який здатний підіймати в повітря до 50 кг боєзаряду.

Що відомо

  • 29 липня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про основи національного спротиву", який передбачає створення сил територіальної оборони.
  • У червні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє підрозділам територіальної оборони виконувати завдання у зоні бойових дій.
  • У липні на Сумщині відбулися навчання бійців територіальної оборони.
  • Сумський виконком проголосував за виділення 2,3 млн грн на територіальну оборону.
  • Добровольчі формування міста Суми повертають до поліції зброю, видану їм 24 лютого. Натомість їм мають видати нову зброю в їхніх батальйонах.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок