У Брюсселі відбудеться шоста зустріч у форматі "Рамштайн": коли та що обговорюватимуть

У Брюсселі відбудеться шоста зустріч у форматі "Рамштайн": коли та що обговорюватимуть

У Брюсселі відбудеться шоста зустріч у форматі "Рамштайн": коли та що обговорюватимуть
. twitter.com/SecDef

Шоста зустріч контактної групи з питань оборони України "Рамштайн" запланована на 12 жовтня в Брюсселі, у переддень зустрічі міністрів оборони НАТО.

Про це повідомила послиня США при НАТО Джуліан Сміт, слова якої наводить Радіо Свобода.

За словами Сміт, надання допомоги – це процес, який постійно розвивається, навівши приклад постачання Україні протиповітряної оборони, потім – берегової, також амуніції.

"Я не можу точно сказати, як виглядатиме майбутня допомога. Я можу сказати, що вона продовжуватиме надходити від Сполучених Штатів, також від інших країн-союзників по НАТО. Я не бачу, щоб цей процес зупинявся, і він надалі розвиватиметься. Ми будемо базувати ці списки на тому, що є і що потрібно Україні. І ми постійно знаходимо способи об’єднати ці два аспекти разом", – зазначила Джуліан Сміт.

США та союзники перебувають у постійному контакті з українським військово-політичним керівництвом, щоб розуміти, що саме потрібно Україні для війни з Росією.

"Ми чітко й голосно почули ці українські запити. Ми докладемо всіх зусиль, щоб задовольнити ці вимоги через контактну групу. Але я думаю, що, якщо історія нам щось і показує, так це те, що це – лише постійний процес, що розвивається", – наголосила Сміт.

Що відомо

  • Ukraine Defence Contact Group або платформа "Рамштайн" (за назвою авіабази-місця зустрічі) — це зустріч міжнародних союзників, які підтримують оборону України у війні з Росією. Офіційна її назва Ukraine Defence Contact Group. Наразі вона об’єднує міністрів оборони понад 50 країн.
  • Першу зустріч ініціювали США. Вона відбулась 26 квітня і зібрала представників 43 країни. Відтоді ця контактна група з безпеки зустрічається щомісяця, щоб обговорити безпеку України.
  • Вдруге союзники спілкувалися онлайн 23 травня. Після конференції глава Пентагону Ллойд Остін повідомив, що військову допомогу Україні вирішили надати 20 держав.
  • Третя зустріч в форматі "Рамштайн" відбулась 15 червня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. В ній брали участь представники близько 50 країн (приєдналися Грузія та Молдова). Результатом цієї зустрічі стало постачання далекобійних РСЗВ HIMARS, M270 та іншого озброєння.
  • Рамштайн-4 20 липня зібрав 50 учасників, зустрічались онлайн. На той момент 30 країн-учасниць вже постачали зброю Україні. Більшість країн-учасниць платформи "Рамштайн" — це члени НАТО та ЄС.
  • 8 вересня відбувся "Рамштайн-5", на якому США оголосили про стратегію довготривалої підтримки, НАТО — про "зимовий пакет", Німеччина пообіцяла навчання з розмінування, Норвегія — 160 ракет.

Читайте також

Захист президентів США. Що таке NASAMS

HIMARS і мільярд від США, Зеленський звернувся до мобілізованих росіян. 218-й день війни. Онлайн

На початок