"Голокост на Дніпропетровщині". В обласному архіві відкрилася виставка до роковин трагедії у Бабиному Яру

"Голокост на Дніпропетровщині". В обласному архіві відкрилася виставка до роковин трагедії у Бабиному Яру

"Голокост на Дніпропетровщині". В обласному архіві відкрилася виставка до роковин трагедії у Бабиному Яру
. Дніпропетровська обласна військова адміністрація

У державному архіві Дніпропетровської області відкрилася книжково-документальна виставка "Голокост на Дніпропетровщині", присвячена 81-ій річниці масового вбивства євреїв у Бабиному Яру. Про це йдеться у повідомленні на сторінці архіву у Facebook.

На виставці експонуються оригінали та фотокопії архівних документів, зокрема, документи Дніпропетровської обласної комісії з обліку збитків, що були заподіяні у 1940-их роках німецько-фашистськими загарбниками та їхніми спільниками. Також газетні матеріали, які свідчать про те, як нацистська расова політика планомірного знищення євреїв проводилася в зоні окупації.

Представлений і план місця розташування поховання 11 тисяч євреїв тодішнього Дніпропетровська, закатованих та розстріляних 13–14 жовтня 1941 року. Відомо, що міські євреї були зібрані біля Головунівермагу і під конвоєм направлені до нагірної частини міста. Там, на території лісорозсадника, протягом двох днів їх розстріляли.

Окрім того, на виставці можна побачити фотографії з місця ексгумації жителів Дніпропетровська, розстріляних або закатованих німецькими окупантами (1945 р.).

Відвідати виставку можна за адресою: Дніпро, вул. Михайла Грушевського, 89, за попередньою телефонною домовленістю 732-49-69. Вона діятиме до 6 жовтня.

Що відомо

  • 29 вересня 1941 року був проведений перший масовий розстріл єврейського населення у Бабиному Яру в окупованому нацистами Києві. 29 вересня нацисти до 18:00 розстріляли близько 22 тисяч людей. Інших загнали на ніч у порожні гаражі на вулиці Табірній (сучасна Дорогожицька) і вбили наступного дня. За 29-30 вересня загинула 33 771 особа. Потім німецькі сапери підірвали схили, щоб засипати тіла, і змусили військовополонених вирівняти дно яру.

Читайте також

Табори смерті, гетто та мільйони загиблих. 10 фактів про Голокост

Бабин Яр: радянські міфи та українська дійсність. Інтерв’ю з істориком Віталієм Нахмановичем

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" запустив проєкт Мартиролога "Закриті очі"

На початок