Росія може спробувати відновити захоплення Одеси і Харкова після мобілізації — Bloomberg

Росія може спробувати відновити захоплення Одеси і Харкова після мобілізації — Bloomberg

Росія може спробувати відновити захоплення Одеси і Харкова після мобілізації — Bloomberg
. Кинутий російський військовий танк після виведення російських військ на сході України. Фото: Getty Images

Росія завдяки оголошенню часткової мобілізації може спробувати відновити ініціативу із захоплення Харкова та Одеси.

Видання Bloomberg пише, що наближені до Кремля люди вважають, що Росія зможе відновити ініціативу та просунутися далі в Україну, можливо, захопивши ключові міста, включно з Харковом та Одесою, які їй досі не вдалося захопити.

Водночас військові аналітики переконані, що немає жодних ознак того, що 300 000 мобілізованих військовослужбовців РФ, погано навчених і мотивованих, зможуть змінити ситуацію на полі бою.

"Це здається надуманим, враховуючи нещодавні успіхи Києва на полі бою. Російські офіційні особи впевнені, що їхні сили зможуть завести боротьбу з Україною в глухий кут і змусити якесь врегулювання, яке підтвердить принаймні деякі з їхніх досягнень", — пише видання.

Військові аналітики кажуть, що мобілізованих росіян, швидше за все, буде достатньо лише для подальшого уповільнення просування України. Також видання наголошує, що Київ закликав до збільшення кількості озброєнь від своїх союзників, включно з танками, ракетами більшої дальності та бойовою авіацією, але США та Європа поки що обережні щодо розширення асортименту озброєнь, що постачаються.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.
  • З 26 вересня в прикордонних КПП по всій Грузії збільшено число митників, всі пункти працюють в цілодобовому режимі. На прикордонному пункті "Верхній Ларс" уже четверту добу, з моменту оголошення в Росії часткової мобілізації — багатокілометрові черги з охочих виїхати до Грузії громадян РФ. Після оголошення мобілізації десятки тисяч росіян стали залишати країну.
На початок