217 день війни: хроніка подій в Херсонській області

217 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
217 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

217 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • ЗСУ завдали ударів по пункту розгортання зенітно-ракетного комплексу "Бук-М3" в Бериславському районі та по осередку озброєння та техніки російських військ неподалік Любимівки Каховського району.
  • У Горностаївській територіальній громаді військові РФ викрали вчительку та місцевого жителя. В Херсоні прямо з вулиці у районі Центрального ринку російські військовослужбовці викрали чоловіка. У Шуменському мікрорайоні обласного центру окупанти взяли в полон херсонця, якого раніше зняли з посади головного лікаря.
  • На Миколаївщині, близько 13.30 години, підрозділи зенітної ракетної Одеської бригади збили російський штурмовик Су-25, повідомляють Повітряні Сили Збройних сил України.
  • Села Кочубеївської громади патрулюють поліцейські Херсонщини. Вони перешкоджають мародерству, виявляють ймовірних диверсантів, фіксують воєнні злочини військ РФ та знешкоджують боєприпаси. А також доставляють у села продуктові набори та питну воду.
  • На Херсонщині військові РФ намагалися підкупити мешканців області грошима за голосування на псевдореферендумі. Тим, хто підписує і ставить "потрібну" відповідь, дають по 40 тисяч руб.
  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, окупована частина Херсонської області повністю закрита на в’їзд і виїзд.
  • Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня завдали ударів по чотирьох осередках озброєння та техніки військ РФ і знищили чотири склади боєприпасів у Херсонському і Бериславському районах.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога!

На Херсонщині — відбій тривоги.

В Херсоні та області — повітряна тривога.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Поліцейські задокументували наслідки обстрілів і відкрили 15 кримінальних проваджень

Внаслідок обстрілів військ РФ постраждала інфраструктура сіл Бериславського та Херсонського районів. Поліцейські Херсонської області задокументували наслідки обстрілів і відкрили 15 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів російських військових.

217 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Поліція Херсонської області/Facebook

"Під вогнем опинилися Архангельське, Миролюбівка та Твердомедове. Пошкоджено приватні будинки, торгові кіоски, аптеки, магазини та дорожнє полотно. Найбільше руйнувань внаслідок "прильотів" ворожих снарядів зафіксовано у Білій Криниці, там працівники Бериславського районного відділу поліції обстежують селище, документують наслідки обстрілу і з’ясовують, яка допомога потрібна місцевим жителям", - повідомляють у поліції.

Чи можуть виїхати херсонці з окупованої території

"Зелених коридорів" для евакуації людей на Херсонщині з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не було жодного. Жителі області на підконтрольну територію вибираються власними силами або за допомоги перевізників. Волонтери також вивозять херсонців — безплатно. Останнього тижня виїзд через Василівку російські військові блокували. Проїжджали одиниці.

Останнього тижня виїзд через Василівку російські військові блокували. Проїжджали одиниці. 27 вересня і 28 вересня людей пропускали, розказує радник Херсонського міського голови Роман Головня. Але проїхали лише легкові машини, автобуси розвертають. За його словами військові РФ від перевізників вимагають російську ліцензію. Хочуть оформити ФОПи за російським законодавством.

"Деякий транспорт, який належали благодійним фондам чи були орендовані фондами затримали, арештували, поставили на так звані штрафмайданчики. Там зараз значна кількість автобусів, які не можуть виїхати з окупованої території", - повідомив радник.

Коли саме російські військові будуть випускати на підконтрольну Україні територію, а коли ні, передбачити неможливо. Все залежить від їх настрою та наказів окупаційної влади, говорить перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

ЗСУ знищила склад боєприпасів у Новоолександрівській громаді на Херсонщині

ЗСУ вдарили по осередку озброєння та техніки у Херсоні та складу боєприпасів російських військ у Новоолександрівській громаді Херсонської області, повідомив речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров.

СБУ повідомила про підозри сімом колаборантам на Херсонщині, які організовували псевдореферен

Семеро колаборантів з Херсонщини отримали підозри від СБУ за організацію псевдореферендуму на окупованій території.

Про це йдеться на сторінці СБУ у Facebook.

Сюди увійшли: так званий «голова військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Володимир Сальдо, його заступник Кирило Стремоусов, «голова центральної виборчої комісії» Херсонської області Марина Захарова, «голова територіальної виборчої комісії Генічеського району» Ольга Кулик, «голова територіальної виборчої комісії Бериславського району» Тамара Мірошниченко, «голова тимчасової виборчої комісії Каховського району» Олена Саяхова та «голова тимчасової виборчої комісії Скадовського району» Людмила Козлова

Слідчі СБУ підозрюють цих осіб у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Поліція фіксує факти примусу жителів Херсонщини до участі у псевдореферендумі

До правоохоронців звертаються жителі окупованої Херсонщини, які повідомляють, що російські військові змусили їх брати участь у фейковому референдумі. Також поліція викрила чергову колаборантку в Станіславській громаді.

Про це повідомляє поліція Херсонської області.

"У Херсонському та Скадовському районах за місцем проживання до людей літнього віку приходили озброєні військовослужбовці РФ та погрозами примушували пенсіонерів голосувати", - повідомляють поліцейські.

У Станіславській громаді так звана "секретар сільської ради" погрозами примушувала односельців ставити відмітки у бюлетенях за вступ до РФ. Поліція викрила чергову колаборантку.

Переселенці з Херсонщини майструють буржуйки для українських захисників

Херсонці Олександр Кобець і Тетяна Шкодівська приїхали до Тернополя у перші дні війни. Вони одразу почали займатися волонтерською справою – допомагали переселенцям, возили гуманітарну допомогу в окуповані території. Наразі майструють буржуйки для українських захисників.

217 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Людмила Путькалець/Суспільне Тернопіль

Херсонець Олександр Кобець завантажує автомобіль матеріалами для буржуйок. Чоловік каже, що майструватиме їх власноруч.

"Закупили матеріали для виготовлення буржуйок, які поїдуть для наших хлопців в ЗСУ. На південь України, на північ України, на схід, в ті регіони, в ті райони, де ведуться бойові дії. Наші хлопці боряться за нашу незалежність", – каже Олександр.

Як проходив псевдореферендум на Херсонщині розповів депутат облради

"Театральним дійством" із завезеними "театральними трупами" з Криму чи Росії, назвав псевдореферендум депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. В ефірі загальнонаціонального телемарафону він розповів, як проходило це дійство на Херсонщині.

За словами депутата, окупанти разом зі своїми прибічниками витратили п'ять днів на те, щоб відзняти пропагандистське кіно про активну підтримку жителів області ідеї приєднання регіону до Росії.

"Ми бачили такі ролики біля драматичного театру в центрі Херсона і біля Будинку культури текстильників. То саме там було дуже помітно, що це театралізована вистава. Вони дуже злагоджено працювали. Мені херсонці скидали відео, що всі чотири дні ці дільниці були абсолютно порожні. Тобто приїхали, відзняли кіно та поїхали", - розповів Хлань.

Захищаючи Україну загинув Андрій Матвієнко

У боротьбі за Україну загинув житель Олешок Андрій Матвієнко. Йому було 26 років. Про це повідомляє міський голова Олешок Євген Рищук.

217 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Захищаючи Україну загинув житель Олешок Андрій Матвієнко Фото: Євген Рищук/Facebook

"Війна застала його в Естонії, не вагаючись повернувся в Україну і пішов боронити рідну землю, бо вважав що це його обов'язок. 23 вересня під час виконання бойового завдання, попав під артилерійський обстріл, від отриманих поранень помер 26 вересня", - йдеться у повідомленні Євгена Рищука.

У Високопіллі виявили тіла двох безвісти зниклих жителів Одеської області

Під час відпрацювання на деокупованій території поблизу Високопілля у канаві виявлено тіла двох цивільних чоловіків зі слідами насильницької смерті, попередньо, від вогнепальних поранень.

Про це повідомила поліція Херсонської області на сторінці у Facebook.

Встановлено особи загиблих, це двоє жителів Одеської області, які з липня вважаються зниклими безвісти.

Херсонці не визнають результатів так званого "референдуму" - Жовта стрічка

Херсонці не визнають результатів "референдуму", не беруть паспорти РФ і не дивляться пропагандистські ЗМІ. Учасники Руху громадянського опору розклеїли чергові листівки у місті і пов’язали символ спротиву – жовту стрічку. Херсон чекає на ЗСУ, йдеться в повідомленні.

Радіаційний фон на Херсонщині в межах норми

Радіаційний фон на території Херсонської області станом на 8 годину 28 вересня зафіксований у межах 9-14 мкР/год при допустимих показниках 25 мкР/год, повідомив начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк.

Російські війська обстріляли населені пункти з танків, мінометів та артилерії різних типів

Російські війська обстріляли населені пункти з танків, мінометів та артилерії різних типів, повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 ранку 28 вересня.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали більш як 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури військові РФ здійснили понад 25 вильотів БпЛА.

У Херсонському районі ЗСУ збили російський безпілотник

У Херсонському районі ЗСУ збили безпілотний розвідник російських військ - "Орлан-10", повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також, за його словами, ракетно-артилерійські підрозділи завдали ударів по контрольно-спостережному пункту та складу боєприпасів військ РФ у Бериславському районі.

На початок