Казахстан не визнає "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України

Казахстан не визнає "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України

Казахстан не визнає "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України
. Голосування на фейковому референдумі. Луганськ, 24 вересня 2022. Фото: АР

Казахстан не визнає можливу анексію чотирьох областей України Росією після проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на МЗС Казахстану.

"Що стосується проведення референдумів... Казахстан виходить з принципів територіальної цілісності держав, їх суверенної рівноцінності та мирного співіснування", – заявив речник міністерства закордонних справ Казахстану Айбек Смадіяров.

Речник МЗС наголосив, що Казахстан підтверджує "готовність надавати всіляке сприяння налагодженню політичного діалогу", а збереження стабільності як на регіональному, так і на глобальному рівні "є найважливішою метою".

24 вересня речник президента Туреччини Ібрагім Калин зазначив, що Туреччина не вважає "коректними односторонні ініціативи щодо проведення референдумів". Позиція Туреччини є чіткою – це визнання територіальної цілісності українського народу і держави.

25 вересня Міністр закордонних справ Сербії Нікола Селакович заявив, Сербія не може ухвалити результати референдумів на тимчасово окупованих територіях України, оскільки це "буде суперечити державним та національним інтересам".

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались квазіреферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонує українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходять озброєні люди.
  • На Запоріжжі людей змушують брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами. У Маріуполі озброєні "члени комісії" почали збирати голоси по домівках місцевих жителів.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.

Читайте також

Незаконний, нелегітимний, фейковий: що херсонці кажуть про псевдореферендум

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

На початок