Білий дім попередив Росію про наслідки застосування ядерної зброї

Білий дім попередив Росію про наслідки застосування ядерної зброї

Білий дім попередив Росію про наслідки застосування ядерної зброї
. Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван. Фото: AP

Адміністрація президента Джо Байдена приватно повідомила Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї у війні в Україні матиме "катастрофічні наслідки" для Росії.

Про це в ефірі CBS News заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє Bloomberg.

"Президент Росії Володимир Путін минулого тижня знову попередив про ядерну загрозу, мобілізувавши сотні тисяч резервістів після того, як українські війська відбили частину території, окупованої Росією. Ці ядерні загрози — це "питання, до якого ми маємо смертельно серйозно поставитись", — наводить видання слова Саллівана в інтерв'ю програмі CBS "Face the Nation".

Окрім того, США публічно дали зрозуміти, що вони "дадуть рішучу відповідь, якщо Росія застосує ядерну зброю, і що США продовжуватимуть підтримувати Україну в її зусиллях із захисту своєї країни та демократії", зазначив Салліван.

Посадовець також додав, що це включає підтримку прагнення України повернути окуповані Росією території.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Станом на ранок 22 вересня у РФ затримано 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.
  • За даними ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров 22 вересня заявив, що у республіці не буде виконуватися рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію, адже в регіоні "план вже перевиконано".
  • Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що світ не повинен недооцінювати погрози президента Росії Володимира Путіна про готовність до застосування ядерної зброї, які той озвучив під час свого відеозвернення, присвяченого проведенню мобілізації у РФ.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна закликає всі ядерні держави висловитися щодо неприпустимості й безвідповідальності заяв РФ про можливе застосування Росією ядерної зброї.

Читайте також

Попередні "підсумки" "референдумів", акції протестів у РФ, контрнаступ ЗСУ. 214-й день війни. Онлайн

Ядерні погрози, часткова мобілізація в РФ та "референдуми". Що сказав Путін у зверненні

На початок