213 день війни: хроніка подій в Херсонській області

213 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлюється
213 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: з Фейсбуку Генштабу ЗСУ

213 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Окупаційна влада озвучила цифри явки на так званих "референдумах" щодо приєднання до Росії тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя.Так, заявляється, що у Херсонській області — 15,31%.
  • За фактом проведення псевдореферендуму на Херсонщині прокуратура відкрила кримінальні провадження.
  • Військові РФ знову забрали в полон викладачку дитячого садка та блогерку ТікТоку Олену Наумову. Вперше жінку протримали в полоні 14 днів. Після повернення вона вдома записала відео, де російською мовою просить вибачення у російських військових за образи. Відео згодом видалили.
  • В Івано-Франківську переселенці з Херсонщини провели акцію "Херсон — це Україна". Учасники висловили свою позицію з приводу так званого "псевдореферендуму" на окупованій території області.
  • У селі Первомайське Бериславського району під час російського мінометного обстрілу отримав поранення місцевий житель. Чоловік йшов отримувати гуманітарну допомогу, коли село почала обстрілювати російська армія.
  • Пів року тому росіяни незаконно викрали Голопристанського міського голову Олександра Бабича та волонтер з Італії Маріо Гарсія Калатаюда. Наразі обидва перебувають у Сімферопольському слідчому ізоляторі.
  • У Херсоні, Новій Каховці та Скадовському районі військовослужбовці РФ забрали в полон 12 людей. Вони вривалися до квартир з обшуками, звинувачували господарів у проукраїнській позиції та у відмові підтримувати "нову владу". Місцеперебування викрадених невідоме.
  • На півдні військовозобов’язаним чоловікам заборонено залишали територію без дозволу комендатури.

За останню добу поліція зафіксувала 29 злочинів російських солдатів

Вбивства цивільних, викрадення та катування людей, захоплення установ, мародерство – правоохоронці Херсонської області фіксують злочини військовослужбовців РФ на тимчасово окупованих територіях. За останню добу на території Херсонщини поліція зафіксувала 29 злочинів російських солдатів.

"В Олешках та Новій Каховці викрали трьох чоловіків. В Херсоні військові РФ забрали в полон 5 місцевих жителів віком від 19 до 24-х років нібито через те, що хлопці зняли на відео наслідки вибуху в центрі міста. Місцеперебування викрадених невідоме", - йдеться у повідомленні поліції.

За даними поліції, у місті Гола Пристань військовослужбовці РФ зрізали замки з вхідних дверей нотаріальної контори та провели там незаконний обшук. Після чого окупанти винесли з приміщення кілька коробок, можливо, з документами або матеріальними цінностями. Військові РФ опечатали двері печаткою окупаційної адміністрації та змінили замки.

Як на Херсонщині проходить другий день псевдореферендуму

На Херсонщині окупаційна влада проводить другий день так званого "референдуму". Вулиці міста порожні. На дільницях фактично немає нікого. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону розповів перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Другий день цього фарсу. Фактично немає нікого. Дільниці, як були порожні, так вони порожні і сьогодні. Там, де вони знімають свої ролики, там з’являються якісь люди, які голосують, радіють цьому процесу, співають, танцюють, але як тільки немає їхніх журналістів, то люди знову зникають", - говорить Юрій Соболевський.

У Києві відзначили 70 років Новій Каховці

У третю суботу вересня Нова Каховка відзначила ювілей - 70 років із дня заснування. Святкувати новокаховці зібралися у Києві. Це свято з присмаком гіркоти, розповів Суспільному мер міста Володимир Коваленко.

213 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Володимир Коваленко на відзначенні 70-річчя Нової Каховки. Фото: Суспільне Херсон

"Ми кругом сироти. Куди б ми не виїхали - це земля України, але не земля Новокаховщини. Цей захід - бажання об'єднати новокаховчан, їм віру повернути в те, що ми залишились однією сім'єю. В якому б стані не була Нова Каховка, ми її повернемо до того стану, куди й нам залюбки повертатись, і інших запрошувати. Бо Нова Каховка - це територія щастя, і вона належить Україні ",- сказав Володимир Коваленко.

ЗСУ знищили 4 літаки: Су-25, два Су-30 та один Су-34, 5 БпЛА та крилату ракету.

На Південнобузькому напрямку російська армія обстріляла понад 40 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 60 вильотів БпЛА.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Сили оборони відбили атаки російської армії в районах Петропавлівка, Виїмка, Бахмутське, Зайцеве, Опитне, Одрадівка, Невельське та Новомихайлівка.

ЗСУ уразили 14 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 5 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 4 літаки: Су-25, два Су-30 та один Су-34, 5 БпЛА та крилату ракету.

На Херсонщині — відбій тривоги.

На Херсонщині — відбій повітряної тривоги.

У Херсоні зявилися плакати з координатами місць проведення "референдуму"

У Херсоні учасники руху опору розклеюють плакати з точними координатами будівель, де окупанти планують проводити "референдум".

213 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Плакат з точними координатами місця, де військові РФ планують проводити "референдум". Фото: ОУВ "Каховка"

СБУ запустала чат-бот з виявлення колаборантів

Співробітники Служби безпеки України збирають дані про окупантів, які проводять референдуми та про колаборантів, що допомагають ворогу. Присилати інформацію (прізвища організаторів, колаборантів та учасників, факти примусу та фальсифікацій, місця проведення тощо) на чат бот t.me/stop_russian_war_bot.

Щоб відправити дані, достатньо відкрити відповідну вкладку у чат-боті і ввести відому вам інформацію. Конфіденційність і те, що кожне повідомлення буде ретельно опрацьоване слідчими СБУ гарантується, повідомляє Управління СБУ в Херсонській області.

В Херсоні та області — повітряна тривога.

Поліція Херсонщини виявила за добу чотири колаборанта

У Новій Каховці викрили колаборантку, колишню працівницю дитячого садочка. Жінка співпрацює з представниками окупаційної влади РФ та добровільно обійняла посаду "завідувачки дошкільним навчальним закладом".

Про це повідомляє поліція Херсонської області.

"Колаборантка схилила до співпраці працівників садочка, а сам заклад працює за дошкільними освітніми програмами та відповідно до стандартів дошкільної освіти країни-агресора", - йдеться у повідомленні поліції.

Херсонка Анжеліка Макарфлейн співатиме в телемарафоні "Для дітей заради майбутнього"

Конкурсанти різних років "Чорноморських Ігор" та виконавці сучасної української музики заспівають на одній сцені. 25 вересня в ефірі марафону "Єдині новини" відбудеться телемарафон "Для дітей заради майбутнього".

Понад 20 років Всеукраїнський благодійний Таврійський фонд підтримував дитячу творчість. Головний проєкт фонду - це фестиваль, який проходив 18 разів у Скадовську - "Чорноморські Ігри", розповів Суспільному спікер фонду Сергій Ковальчук.

213 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Серед учасників Благодійного телемарафону «Для дітей заради майбутнього» є херсонка Анжеліна Макфарлейн. Фото Dity.help

"Ця війна змінила все моє життя, змінила всі мої плани. Відібрала останні пів року мого дитинства, розлучила із сім'єю, друзями. Я сподіваюся що війна скоро закінчиться і я повернуся додому. Я дуже рада приєднатися до телемарафону "Для дітей заради майбутнього", щаслива допомогти дітям своїм співом. Рада бути частинкою цього проєкту", - розповіла Анжеліна.

Здала окупантам відомості про 23 містян – жительці Херсона повідомили про підозру

Прокуратура повідомила про підозру жительці м. Херсон, яка з березня 2022 року допомагає окупаційним військам РФ.

За даними слідства, з метою залякування та придушення опору місцевого населення підозрювана передала представникам РФ відомості про 23 людей, які становлять загрозу режиму окупаційної влади. До вказаних інформаторкою мешканців окупанти застосовували психологічний та фізичний вплив.

АМУ закликала всіх долучитись до визволення з полону голів місцевих рад Херсонщини

Асоціація міст України закликала всіх долучитись до визволення з полону голів місцевих рад Херсонщини. Відповідне відео асоціація виклала на своєму ютуб-каналі.

Протягом пів року російські військові утримують Голопристанського міського голову Олександра Бабича, якого викрали 28 березня 2022 року. 28 червня був затриманий Херсонський міський голова Ігор Колихаєв. Того ж дня російські військові викрали Хрестівського сільського голову Сергія Хільченка. 3 серпня вдруге був незаконно заарештований голова Горностаївської селищної ради Дмитро Ляхно. 5 серпня – голова Зеленопідської громади Олена Пелешок, яку утримуть в ізоляторі Нової Каховки.

Другий день псевдореферендуму на Херсонщині: люди ховаються, окупанти ходять по дворах

На Херсонщині другий день так званого "референдуму". Місцеві жителі повідомляють про так звані "виборчі комісії", які разом з озброєними солдатами ходять по домівках жителів населених пунктів і вимагають проголосувати.

У Херсоні — порожні вулиці, ніщо не говорить про те, що триває так званий "референдум", повідомляє кореспондент Суспільного.

"Вчора біля так званих дільниць окупанти влаштували пісні і пляски, роздавали триколори. Охочих проголосувати було мало і тривало це десь до обіду. Сьогодні взагалі тихо, об 11-ій годині людей на вулицях немає. Таке враження, що місто вимерло", — розповів наш кореспондент.

Порожні виборчі дільниці залишаються порожніми. "Виборчі комісії" у супроводі озброєних солдатів кочують по області та продовжують полювати на виборців, які всіма способами намагаються уникнути з ними зустрічі, говорить перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

В своєму телеграмі він написав, що деяким людям довелося голосувати двічі - в перший і другий день. Також, за його словами, зафіксували практику сімейного голосування – якщо вдома застали лише одного члена сім'ї, напружують взяти кілька бюлетенів та "проголосувати" за всіх.

Поліцейські вийшли на патрулювання Високопілля

Співробітники поліції Херсонської області в звільненому Високопіллі патрулюють вулиці разом із бійцями роти особливого призначення ГУ Нацполіції Херсонщини.

Про це на сторінці у Facebook повідомляє поліція Херсонської області.

"Високопілля звільнене надзвичайно високою ціною. На деокупованій території працівники поліції почали фіксувати воєнні злочини російської армії. Вони патрулюють селище, допомагають людям, протидіють мародерству", – розповів пресофіцер поліції Андрій Кований.

СБУ встановила особу командира РФ, який наказує катувати українців в окупованому Херсоні

Служба безпеки України встановила особу російського командира, який наказує катувати українців в окупованому Херсоні.

Про це йдеться в телеграмі СБУ.

Начальник управління Росгвардії в Ростовській області Олександр Науменко особисто брав участь у розгоні мирних протестів. За його наказами відбуваються затримання і тортури місцевих жителів. Йому оголошено підозру у вчиненні воєнного злочину.

Херсонські юристи пояснили, чому псевдореферендум є фейковим

Так званий референдум на Херсонщині не відповідає ні українському, ні російському, ні міжнародному законодавству. Херсонські юристи-фахівці з виборчого права пояснили Суспільному, чому проведення "псевдоголосування" є незаконним і його наслідки не визнає жодна країна цивілізованого світу.

По-перше, за яким законодавством проводиться цей "псевдореферендум" - за українським чи російським? Відповідь може бути в указі президента Росії "Об упрощенном порядке предоставления гражданства России жителям Херсонской и Запорожской областей Украины". Тобто він визнає, що захоплені території є українськими, і тут діє українська юрисдикція.

По-друге, пишуть юристи, стаття 72 Конституції України передбачає проведення всеукраїнського референдуму про зміну території країни. Тобто голосувати мають всі громадяни України.

По-третє, українське, російське і європейське законодавство передбачають участь 50%+1% населення в голосуванні, щоб результати були визнані легітимними.

Четверте – референдум – вільне волевиявлення, що означає безпеку для виборців. Стаття 7 профільного закону РФ забороняє його проведення у період воєнного чи надзвичайного стану і дозволено три місяці по завершенні.

П’яте – підготовка до проведення референдуму має бути публічною та гласною. Про його проведення громадяни повинні знати за 1-2 місяці, щоб визначитись з рішенням.

І шосте – на голосуванні повинні бути присутні міжнародні спостерігачі. Результати "референдуму" можуть бути оскаржені в суді, діяльність яких заблокована на окупованих територіях.

Окупанти на Херсонщині вручають повістки чоловікам з паспортом РФ

На Херсонщині чоловікам, які отримали паспорти РФ, вручають повістки про мобілізацію. Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні 24 вересня.

"У Херсонській та запорізькій областях чоловікам призовного віку, що відмовились від українського громадянства та отримали російські паспорти, окупаційна влада розпочала вручення повісток про мобілізацію", — йдеться у дописі.

Від вогневого впливу військ РФ постраждали понад 60 населених пунктів

За минулу добу російські військові завдали 5 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснили понад 60 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 годину 24 вересня.

Від вогневого впливу військ РФ постраждали понад 60 населених пунктів. Зокрема, Білогірка, Миролюбівка, Сухий Ставок та Архангельське Херсонської області.

На Південнобузькому напрямку мінометних та артилерійських обстрілів російських військ зазнали понад 35 населених пунктів. Серед них - Високопілля, Миролюбівка, Українка, Лозове, Благодатівка, Широке, Сухий Ставок, Безіменне, Тернові Поди, Ольгине, Лимани та Мирне.

ЗСУ знищили понтонну переправу та колону техніки військ РФ у Каховському районі на Херсонщині

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ 23 вересня виконали близько 280 вогневих завдань та вдарили по понтонній переправі у Новій Каховці і знищили колону озброєння та техніки військових РФ у Каховці.

Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також, за його словами, були уражені два скупчення озброєння та техніки в Бериславському районі, три осередки сил та засобів в Каховському й Херсонському районах та знищили станцію радіоелектронної боротьби в районі Крутого Яру і зенітно-ракетний комплекс "Тор" в Баштанському районі Миколаївщини.

На початок