211 день війни: хроніка подій в Херсонській області

211 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
211 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

211 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Південнобузькому напрямку російські військові обстріляли понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки та коригування вогню військові РФ здійснили понад 60 вильотів БпЛА.
  • ЗСУ знищили два російських безпілотники типу «Орлан-10» у районах Новодмитрівки та Костирки на Херсонщині.
  • На Херсонщині російські війська зруйнували або пошкодили понад 2600 об’єктів інфраструктури, серед яких лінії електропередачі, трансформаторні підстанції, газогони, водопроводи, котельні, насосні станції.
  • Начальником Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області Президент призначив Галину Лугову.
  • Президент України призначив начальників військових адміністрацій шести територіальних громад області. Розпорядження опубліковані на офіційній сторінці глави держави.
  • Представники силових структур РФ на території тимчасово окупованої Херсонщини проводять незаконні обшуки будинків, грабують господарів та приватні підприємства. Зафіксовані два випадки взяття в полон.
  • Херсонська обласна прокуратура підозрює у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, двох колишніх працівників Херсонської поліції. Про це йдеться на сайті відомства.
  • Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру заступнику начальника управління Федеральної служби військ національної гвардії РФ по Ростовській області полковнику поліції у жорстокому поводженні з військовополоненими.
  • Мобільний оператор Vodafone Ukraine відновив зв’язок у селищах Біла Криниця та Нововоронцовка Бериславського району на Херсонщині.

Чотирьох поліцейських Херсонщини підозрюють у колабораційній діяльності

На тимчасово окупованій території Херсонщини чотирьох колишніх працівників системи МВС України підозрюють у колабораційній діяльності.

Ексзаступник начальника одного з ізоляторів тимчасового тримання за власним бажанням обійняв посаду у так званому "Херсонському науковому дослідному експертному криміналістичному центрі при ГУМВС в Херсонській області". Троє інших колишніх співробітників МВС України взяли на себе зобов’язання проведення експертиз та досліджень в інтересах окупаційної влади, повідомляє МВС України.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Окупаційна влада Херсонщини намагається повернути радянські символи

Війна Росії з Україною ведеться з ціллю відновити імперію. Росіяни обґрунтовують свою агресію тим, що повертають українцям історичну пам'ять, якої їх ніби то позбавила українська влада, розповів Суспільному Директор Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул. Тому і відновлюють на окупованій території радянську символіку.

В Росії, каже чоловік, пам'ятники радянської доби, зокрема Леніну теж прибирають. З 1991 року їх було знищено тисячі.

"Це все для того аби психологічно людей тримати в такій залежності. Буде просто парадоксальна ситуація, якщо людина, яка поїде там, наприклад, з окупованого Херсона в Росію, почне розповідати за радянське минуле в якомусь обласному центрі РФ. І там будуть глузувати сміятися, що ви ще живете в радянські часи", - говорить Олександр.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Окупаційна влада Херсонщини посилила роботу з підготовки та проведенню "референдуму"

Окупаційна влада Херсонщини посилила роботу з підготовки та проведенню так званого "референдуму" на тимчасово захоплених територіях.

Представники так званої "влади" під приводом розподілу гуманітарної допомоги намагаються отримати персональні дані від місцевих жителів області. Продовжується формування так званих "виборчих комісій", повідомляє Генштаб ЗСУ.

Напередодні у Херсоні пролунала серія вибухів. ЗСУ завдали удари по об'єктах російських військ

21 вересня ввечері в Херсоні пролунала серія вибухів. Це були чіткі удари по пунктах управління російських військ, повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"ЗСУ завдали удари по вирахуваних об'єктах російських військ, розуміючи і перевіривши заздалегідь, що цивільного населення поруч немає, що вони дослухались наших рекомендацій і не знаходяться там, де війська РФ зосереджує свої сили та засоби", - говорить Наталя Гуменюк.

У Херсоні окупаційна влада посилила адміністративно-поліцейський режим

У Херсоні окупаційна влада посилила адміністративно-поліцейський режим. Вони здійснюють перевірки осель та продовжують психологічний тиск на місцевих жителів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Декілька тижнів у Високопіллі горить склад, в якому місцевий фермер зберігав урожай соняшнику

Декілька тижнів у Високопіллі горить склад, в якому місцевий фермер зберігав урожай соняшнику.

Від будівлі складу лишились обвуглені стіни, а поруч - зруйновані обстрілами російських військ приміщення агропідприємства, на якому працювали місцеві жителі, розповів Суспільному депутат обласної ради Ігор Йосипенко.

211 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Знищений через кілька тижневу пожежу склад соняхів у Високопіллі, вересень 2022. Фото: скрін з відео І.Йосипенка/Facebook

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

ЗСУ знищують пункти управління і техніку військ РФ на Херсонщині

ЗСУ завдали ударів по командному пункту російських військ у Новій Каховці, пункту управління безпілотниками у Бериславському районі, колоні техніки поблизу Львового. Підтверджений вогневий контроль над мостом через Каховську ГЕС та над альтернативними переправами, які намагаються зводити військові РФ, повідомив речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров

Каховського судмедексперта підозрюють у держзраді

Лікарю-судмедексперту Каховського відділення комунальної установи "Бюро судово-медичної експертизи" заочно повідомили про підозру у державній зраді. Про це йдеться на сторінці Херсонської обласної прокуратури у Facebook.

Підозрюваний добровільно почав співпрацювати з окупантами та на їхню пропозицію очолив так зване "государственное бюджетное учреждение здравоохранения Херсонской области "Бюро судебно-медицинской экспертизы".

Підозрюваному загрожує 15 років ув'язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

З російського полону звільнили херсонця, який захищав Маріуполь, Олександра Вороненко

Серед 215 полонених, яких обміняли вчора, був і Олександр Вороненко, який захищав Маріуполь і поранений потрапив у російський полон.

211 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Звільнений з російського полону херсонець, який захищав Маріуполь, Олександр Вороненко, вересень 2022. Фото: Олександр Вороненко/Facebook

Олександр повідомив Суспільному, що серед звільнених, він не один херсонець. Зараз хлопці проходять медкомісію.

"Почуваюся чудово, бо я вдома. Але попереду лікування, психологічна реабілітація. Планів поки що не роблю, багато чого залежить не від мене", - сказав Олександр.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Активісти "Жовтої Стрічки" продовжують маркувати будівлі, де окупаційна влада планує проведення псевдореферендума

У Херсоні учасники Руху громадянського спротиву знищують російську агітацію і маркують будівлі, де планується проведення фейкового референдуму. Літерою "Ї" вони позначили кілька місць у районі ХБК та приміщення за адресою: Миколаївське шосе, 7,- повідомила "Жовта стрічка".

На Херсонщині — відбій тривоги.

З початку повномасштабного вторгнення Росії у Херсонській області постраждали 57 дітей

Станом на 22 вересня внаслідок повномасштабного вторгнення Росії у Херсонській області постраждали 57 дітей. Від початку збройної агресії російських військ в Україні 391 дитина загинула, понад 767 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, повідомив Офіс Генерального прокурора.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Через обстріли військ РФ постраждала інфраструктура трьох населених пунктів на Херсонщині

За минулу добу російські війська завдали 8 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснили 115 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Про це йдеться в оперативній інформації Генерального штабу ЗСУ станом на 6 ранку 22 вересня.

Внаслідок ударів російських військ постраждала інфраструктура більш як 40 населених пунктів. Зокрема – Білогірки, Миролюбівки та Високопілля на Херсонщині.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та артилерії різних калібрів зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури військові РФ здійснили понад 30 вильотів БпЛА.

ЗСУ знищили два командні пункти військ РФ у Херсоні

У Херсоні знищені два командних пункти російських військ, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Також ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали ураження двом пунктам управління у Нововоскресенському та Дудчанах, складам боєприпасів у П’ятихатках та Херсоні, трьом місцям скупчення озброєння і особового складу у Дудчанах та Новій Каховці та радіолокаційній станції «Зоопарк» у Крутому Яру.

На початок