У Росії шукають винних за поразку на Харківщині — CNN

У Росії шукають винних за поразку на Харківщині — CNN

У Росії шукають винних за поразку на Харківщині — CNN
. Кремль. Фото: Pixabay

У Кремлі шукають винних за поразку російських військ на Харківщині під час контрнаступу ЗСУ і хочуть перекласти провину з президента РФ Володимира Путіна на військових. Про це повідомляє CNN з посиланням на власні джерела.

За даними джерел телеканалу, російські збройні сили розходяться в думках щодо того, як найкраще протистояти несподіваному наступу України, оскільки Москва опинилася в обороні як на сході, так і на півдні.

Два джерела, знайомі з американською та західною розвідкою, заявили, що президент Росії Володимир Путін сам дає вказівки безпосередньо генералам на місцях.

За їхніми словами, це вкрай незвичайна тактика управління в сучасних збройних силах, яка натякає на неефективну командну структуру, на яку страждала війна Росії від початку вторгнення в Україну.

За інформацією західних розвідок, російські офіцери сперечаються між собою і скаржаться друзям і родичам на рішення, які приймає Москва.

Крім того, за словами джерел, є серйозні розбіжності щодо стратегії з воєначальниками, які намагаються домовитись про те, на чому зосередити свої зусилля для зміцнення оборонних рубежів.

Міноборони Росії заявило, що воно перекидає сили у бік Харкова на північному сході, де Україна досягла найбільш разючих успіхів, але джерела в США та на Заході кажуть, що основна частина російських військ все ще залишається на півдні, де ЗСУ також розгорнули наступальні операції довкола Херсона.

Телеканал зазначає, що Путін місяцями опирався оголошенню часткової мобілізації у РФ. Представники адміністрації Байдена заявили, що той факт, що він зробив це, підкреслює серйозність нестачі робочої сили в Росії та свідчить про наростальння відчаю.

На думку російських військових аналітиків, незрозуміло, чи мобілізація вплине на оперативні зміни на полі бою чи просто продовжить тривалість війни, не змінивши її результат.

Як розповів CNN високопосадовець НАТО, поки армія РФ воює, кремлівські чиновники та експерти у державних ЗМІ обговорюють причини провалу в Харкові.

"В типовій манері Кремль, схоже, намагається перекласти провину з Путіна на російських військових", — зазначив він.

За словами представника НАТО, у військовому керівництві РФ вже відбулися перестановки у відповідь на невдачі на полі бою, внаслідок чого структура командування Росії стала ще безладнішою, ніж раніше. Командир, який керував більшістю підрозділів у Харківській області, перебував на посаді лише 15 днів і тепер звільнений з посади.

Американські та західні офіційні особи вважають, що Росія обмежена у своїх можливостях дати стратегічно важливу відповідь на контрнаступальні операції України які "останніми днями змінили імпульс на користь Києва".

Навіть після оголошення про часткову мобілізацію офіційні особи скептично ставляться до того, що Росія здатна швидко перекинути велику кількість військ в Україну з огляду на її постійні проблеми з лініями постачання, комунікаціями та моральним духом.

"Невеликий масштаб" російської передислокації є сигналом про її нездатність проводити будь-які серйозні операції, заявив високопосадовець Міноборони США.

Що відомо

  • Збройні сили України у вересні почали контрнаступальні дії на кількох напрямках, зокрема на півночі та півдні. Продовжується звільнення населених пунктів від російських сил на Донеччині, Харківщині та Херсонщині. На Харківщині ЗСУ вдалося вийти на держкордон та відігнати окупантів з понад 30 населених пунктів.
  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії, а міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед виряджанням в зону "СВО".
  • Міністри закордонних справ Європейського Союзу погодили підготовку нових санкцій проти Росії та збільшення обсягів постачання зброї для українських військ у відповідь на мобілізацію в РФ, оголошену Володимиром Путіним.

Читайте також

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

У розвідці розповіли, як планувався контрнаступ на Харківщині

На початок