Рада засудила проведення "референдумів" на окупованих територіях України

Рада засудила проведення "референдумів" на окупованих територіях України

Рада засудила проведення "референдумів" на окупованих територіях України
. Верховна Рада України, архівне фото: Getty Images

Верховна Рада засудила проведення “референдумів” на окупованій території України і ядерний шантаж РФ і звернулася до світової спільноти з закликом створити дієві механізми притягнення до відповідальності Росію та її керівництво.

За "Заяву про неприпустимість проведення псевдореферендумів на території України" (Постанова №8065) проголосували 272 нардепи.

"ВРУ вважає незаконними рішення окупаційних адміністрацій РФ на тимчасово окупованих окремих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей щодо проведення псевдо референдумів про приєднання до РФ, що зухвало порушує основні норми та принципи міжнародного права, Конституцію України та чинне законодавство, а також спрямовано проти суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України", — йдеться у повідомленні.

Українські парламентарі зазначили, що дії РФ є продовженням спроби анексії Росією території України та використовуються як засіб політичного тиску російської влади на світову спільноту та надають можливість Москві продовжувати тероризувати світ погрозами використання ядерної зброї.

"Разом з тим, світ має усвідомити, що існує реальна загроза пошкодження ядерних об’єктів України внаслідок збройної агресії РФ, що порушує норми міжнародного атомного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки", — йдеться у заяві РФ.

За словами депутатів, часткова мобілізація є свідченням нової хвилі ескалації російської збройної агресії і призведе до розширення масштабів війни проти України.

Депутати наголосили на невідчужному праві України на захист свого суверенітету і територіальної цілісності, засудили організацію та проведення будь-яких незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях України.

Рада закликала світову спільноту не визнавати результати "референдумів" і вжити всіх можливих заходів "з метою застереження держави-агресора та її вищого політичного керівництва щодо організації та проведення незаконних референдумів на тимчасово окупованих територіях України, результати яких будуть нікчемними".

Депутати також вимагають притягнення РФ, її політичного та військового керівництва, до відповідальності за порушення міжнародного права і вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності - геноциду українського народу,

Рада також закликала уряди та парламенти іноземних держав-партнерів сприяти зміцненню обороноздатності, економічної та фінансової стабільності України та збільшити надання їй комплексної допомоги.

Що відомо

На тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях незаконна влада оголосила, що проведе “референдуми” про приєднання до РФ вже цього тижня — 23-27 вересня. Допомагатиме так званій владі російська ЦВК, а голосування буде “поза виборчими дільницями”.

Читайте також

В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми" і чи він оголосить загальну мобілізацію

Псевдореферендуми, звернення Путіна, Україна в ООН. 210-й день війни. Онлайн

Шойгу: "втрати Росії в Україні становлять 5937 осіб, мобілізують 300 тисяч"

Окупанти оголосили "референдуми" у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Що відомо

На початок