"Шумні новини з Росії": Зеленський прокоментував оголошення "референдумів" і закликав давати більше зброї

"Шумні новини з Росії": Зеленський прокоментував оголошення "референдумів" і закликав давати більше зброї

"Шумні новини з Росії": Зеленський прокоментував оголошення "референдумів" і закликав давати більше зброї
. Президент України Володимир Зеленський, фото: Офіс президента

Позиції України залишаються чіткими та добре відомими і не залежать від будь-яких оголошень про проведення "референдумів".

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 20 вересня.

"Більше підтримки для ЗСУ, більше підтримки для розвідки, для Сил спеціальних операцій, для Служби безпеки України, для Нацгвардії, для поліції, для прикордонників – для всіх, хто поступово відновлює нашу територіальну цілісність. Наші позиції не змінюються від шуму чи будь-яких анонсів звідкись", — наголосив він.

Крім того, президент подякував партнерам України за "масове принципове тверде засудження намагань Росії розіграти чергові псевдореферендуми", а також зазначив, що на передовій ініціатива залишається за Україною.

"Наші оборонці дуже акуратно й дуже хоробро вирішують завдання, які ставить перед ними командування", — додав Зеленський.

Що відомо про оголошення "референдумів" у тимчасово окупованих областях

На тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях незаконна влада оголосила, що проведе “референдуми” про приєднання до РФ вже цього тижня — 23-27 вересня. Вже відомо, що допомагатиме так званій владі російська ЦВК, а голосування буде “поза виборчими дільницями”.

Прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що проведення так званих "референдумів" ніяк не вплине на позицію президента, однак це закриє будь-який дипломатичний шлях для вирішення військового конфлікту між Україною та Росією.

Реакція світу на оголошення "референдумів"

Білому Дому відомо про плани РФ провести незаконні "референдуми", заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван: "Як ми вже попереджали впродовж декількох місяців, схоже, Росія проведе фіктивні референдуми на окупованих нею територіях України". Він додав, що це є "кричущим порушенням суверенітету України".

"Росія поспішає з проведенням референдумів у відповідь на українські військові здобутки та для підготовки до мобілізаційних заходів", — додав він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц завив, що Німеччина не визнає "референдуми": "Вони не відповідають міжнародному праву та домовленостям, міжнародної спільноти. Це все лише спроба імперіалістичної агресії".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що ці "референдуми" не змінять суті війни Росії проти України: "Міжнародна спільнота має засудити це кричуще порушення міжнародного права та посилити підтримку України".

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевичс закликав до нових санкцій на тлі новин про "референдуми": "Міжнародна спільнота не повинна визнавати "референдуми", посилити санкції й надати Україні більше зброї, щоб звільнити території. Ми повинні сказати “ні” російському шантажу".

Президент Франції Еммануель Макрон також засудив плани окупаційної влади щодо проведення так званих референдумів у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях, натомість виявив бажання продовжити діалог з РФ.

На початок