Український композитор Євген Станкович відзначає 80-річний ювілей

Український композитор Євген Станкович відзначає 80-річний ювілей

Український композитор Євген Станкович відзначає 80-річний ювілей
. Фото: УНІАН

Автор шести симфоній, дванадцяти камерних симфоній, декількох опер і балетів, а також музики до численних спектаклів і кінофільмів композитор Євген Станкович святкує 80-річчя.

Композитор народився 19 вересня 1942 року у Сваляві, що на Закарпатті. Музики навчався в українських композиторів, зокрема, Бориса Лятошинського і Мирослава Скорика. У його доробку, крім симфоній, опера "Коли цвіте папороть", 5 балетів ("Ольга", "Прометей-Распутін"), інструментальні роботи, а також музика для 6 спектаклів та понад 100 фільмів.

Був депутатом Верховної Ради УРСР 11-го скликання, у 2005-2010 роках очолював Національну спілку композиторів України. Євген Станкович — народний артист України, Герой України, лауреат Шевченківської премії та численних вітчизняних і міжнародних премій.

Читайте свіже інтерв'ю Композитор Євген Станкович: "Весь український народ зараз – збройні сили"

Станковича зокрема привітало Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти на Facebook:

"Ваш вклад у розвиток української симфонічної музики просто неоціненний, особливо в царині популяризації та збереження українського народного фольклору, оскільки ви завжди знали про його багатогранність, значущість та важливість для української культури й мистецтва", — йдеться в дописі.

Прослухати фрагменти знакових творів Євгена Станковича (камерна симфонія №3, фольк-опера “Цвіт папороті”, “Страсті за Тарасом”, “Українська поема” та інші) можна в ефірі Радіо "Культура" за посиланням.

Український композитор Євген Станкович відзначає 80-річний ювілей
Фото: Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти
Чи можна повернути з московського полону "вкрадених" українських композиторів

Читайте нас у Facebook та Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок