Українська кіноакадемія закликала до дискусії через зйомки ігрового фільму "Буча"

Українська кіноакадемія закликала до дискусії через зйомки ігрового фільму "Буча"

Українська кіноакадемія закликала до дискусії через зйомки ігрового фільму "Буча"
. Фото: кадр із трейлеру

В Україні планують зняти фільм "Буча"  про окупацію міста російською армією в лютому-березні 2022 року. Після релізу трейлеру майбутньої стрічки у соціальних мережах виникла дискусія щодо необхідності такого проєкту. 16 вересня ГО "Українська кіноакадемія" виступила з заявою, закликавши до широкої дискусії.

"Проводити зараз у місцях безпосередніх трагічних подій зйомки ігрових фільмів із застосуванням важкої воєнної техніки, піротехніки, із використанням форми російських військових та реконструкцією подій, що містять насилля – це нагадування про події, тим, хто пережив насилля і може відбутись ретравматизація жертв цих подій", – зазначили в Українській кіноакадемії.

"Тема подій війни Росії проти України потребує максимально делікатного підходу. Зображення трагічних подій в ігрових фільмах у той час, поки триває війна, тягне за собою ризик кон’юнктурного використання трагедії, що ми вважаємо неприйнятним".

Публічна дискусія на цю тему ініційована Одеським міжнародним кінофестивалем і відбудеться 2 жовтня о 19.00 в межах кінофестивалю Kharkiv MeetDocs. Також запланована панельна дискусія з режисерами і критиками під час кінофестивалю "Київський тиждень критики", 20-26 жовтня.

"Запрошуємо колег долучитися до цих обговорень і висловити свою думку щодо факту та методів висвітлення в ігровому кіно трагічних подій війни в Україні", – додали у пості.

Раніше артоглядачка Лєна Чиченіна відреагувала на появу тизера критикою: "Ще усі тіла не ідентифікували, а ми вже знімаємо. Але не це найгірше. Фільмують це режисер і продюсер, які раніше подарували нам комедію "Побачення у Вегасі" чи "Продюсер". (...) І ось, ці панове чомусь вирішили взятися за таку неймовірно складну та делікатну тему. При тому, що у майже всіх режисерів нині стоїть на неї ембарго. Знімаємо лише документалістику, а з ігровим чекаємо, ще дуже рано. Навіть дуже хороші автори не знають, як туди підступитися".

"Україну має бути видно й чутно": Ірина Цілик про кіномистецтво на тлі воєнних подій

У коментарях під дописом режисерка Ірина Цілик додала, що відмовилася від пропозиції знімати фільм про Бучу за подібним сценарієм: "Знаю, що купа режисерів від нього відмовилися теж. Але не всі. Процес іде, хайп ловиться".

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок