Майже вся Харківська область деокупована — Зеленський

Майже вся Харківська область деокупована — Зеленський

Доповнено
Майже вся Харківська область деокупована — Зеленський
. Деокупована територія Харківщини. Вересень 2022 року. Фото: Генштаб ЗСУ

Майже вся територія Харківської області на 16 вересня деокупована.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"На сьогодні майже вся Харківська область деокупована. Це був безпрецедентний рух наших воїнів. Українцям знову вдалося зробити те, що багато хто вважав неможливим", — сказано у повідомленні.

"Російська армія перебувала на Харківщині понад п’ять місяців. І за цей час окупанти навіть не намагалися зробити щось для людей, а тільки знищували, забирали, вивозили. Залишили по собі спустошені села, і в деяких із них немає жодного вцілілого будинку. Росія не може принести нічого іншого, окрім геноциду", — йдеться у повідомленні президента.

Доповнено. 14:42. На Харківщині українські військові звільнили 421 населений пункт, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Що відомо

  • 8 вересня Генштаб ЗСУ підтвердив інформацію про звільнення понад 20 населених пунктів в результаті успішних дій Збройних сил України на Харківщині.
  • На 9 вересня ЗСУ взяли під контроль понад 30 населених пунктів Харківщини, повідомив президент України Володимир Зеленський.
  • Серед звільнених пунктів після пів року окупації — населені пункти Балаклія, Волохів Яр, Гракове, Артемівка, Василенкове, Шевченкове, Байрак, Щурівка, Вільхуватка. Українські прапори — у Савинцях, Козачій Лопані, в Ізюмі, Липцях. У деокупованих селах відновлює роботу українська поліція (телефони), ДБР перевірятиме інформацію про колаборантів. Є затримані з села Іванівка та міста Балаклія.
  • Вранці 10 вересня 92 бригада ЗСУ опублікувала фото з Куп'янська: над містом — українські прапори. Командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський 10 вересня повідомив, що звільнення частини Куп'янська триває.
  • Ввечері 10 вересня Зеленський повідомив про те, що від російських окупантів звільнено близько 2 тисяч кв. км України.
  • Вранці 11 вересня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що від початку вересня ЗСУ повернули понад 3 тис. кв. км під контроль України. І пішли не тільки на схід і південь, а й на північ Харківщини.
  • Станом на 13 вересня Україна повернула під контроль понад 4 тис. кв. км території, яку захопили окупанти під час вторгнення, повідомив президент України.

Читайте також

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

На початок