У жовтні оприлюднять Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою

У жовтні оприлюднять Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою

У жовтні оприлюднять Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою
. Фото: Археологічна керамологія/Facebook

Міжнародна рада музеїв (ICOM) разом з українськими партнерами одразу після початку повномасштабного вторгнення почали складати Надзвичайний Червоний список культурної спадщини, яка перебуває під загрозою. Про це повідомляє The Art Newspaper.

"Робота над Червоним списком почалася на початку квітня, — розповідає віцеголова ICOM Ukraine Анастасія Чередниченко. — Ми почали діяти одразу після відступу російських військ з передмістя Києва та області. Музейні колекції на окупованих територіях Донецька та Луганська перебувають у великій небезпеці з 2014 року, коли Росія вперше вторглася. Зараз ситуація стала катастрофічною. Крім окремих випадків розграбування російськими військовими, є дані про масові пограбування колекцій українських музеїв".

Червоний список не зосереджується тільки на творах, які вже були вкрадені. Натомість вони перераховують типи об’єктів, які піддаються найбільшому ризику. Міжнародним правоохоронним і прикордонним органам доступ до списку буде надано до кінця місяця — вони зможуть завантажити та роздрукувати його.

У жовтні оприлюднять Червоний список культурної спадщини України, яка перебуває під загрозою
Маріупольський краєзнавчий музей. Фото: Археологічна керамологія/Facebook

Під час війни культурна спадщина є особливо вразливою, а культурні цінності піддаються високому ризику крадіжки та торгівлі. Крім того, навіть якщо музеї регулярно оновлюють інвентаризацію, це збільшує загрози та підриває існуючі превентивні заходи. Усі ці фактори підкреслюють важливість створення для України Червоного списку для визначення об’єктів ризику.

"В Україні питання незаконного обігу культурних цінностей традиційно стоїть на порядку денному, — розповідає представник Всесвітньої митної організації (ВМО). — Така торгівля була невіддільною частиною національної навчальної програми для митників протягом кількох років".

Навмисне знищення спадщини країни визнано ЮНЕСКО воєнним злочином. Уряд України стверджує, що до початку травня очолювані Росією війська пограбували понад 2000 об’єктів, у тому числі викрали стародавнє скіфське та сарматське золото з пам’яток спадщини в окупованих і значною мірою зруйнованих містах Маріуполь і Мелітополь. Однак ці заяви досі не були незалежно перевірені.

Більше про українське мистецтво

Читайте нас у Facebook та Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок