"Спецоперація" РФ буде продовжуватися до виконання початкових цілей — Пєсков

"Спецоперація" РФ буде продовжуватися до виконання початкових цілей — Пєсков

"Спецоперація" РФ буде продовжуватися до виконання початкових цілей — Пєсков
. Дмитро Пєсков. Фото: Getty Images

Росіяни не планують звільняти Запорізьку АЕС від присутності своїх військових, а "спеціальна військова операція" РФ буде продовжуватися, поки не будуть виконані усі її початкові цілі.

Про це прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав на брифінгу, повідомляє ТАСС.

За його словами, "спеціальна військова операція" (СВО) буде продовжуватися до досягнення всіх "початкових цілей". Президент РФ Володимир Путін отримує доповіді про все, що відбувається під час так званої СВО.

"Все, що відбувається, будь-які дії, які роблять військові під час спеціальної військової операції, доповідаються верховному головнокомандувачу", — сказав Пєсков. Путін перебуває на постійному зв'язку з вищим військовим керівництвом РФ.

Читайте також: "Операція по згортанню": Міноборони РФ заявило про "перегрупування" військ у Балаклії та Ізюмі

Про виведення військ РФ з території Запорізької АЕС "зараз не йдеться". За його словами, саме Україна здійснює "варварські обстріли" ЗАЕС, що "загрожує дуже сумними та катастрофічними наслідками".

Пєсков підкреслив, що Росія закликає всі країни, які мають вплив на українську сторону, застосувати його, щоб припинити обстріли ЗАЕС.

Як змінювалися цілі "спецоперації" РФ від початку вторгнення

В день вторгнення 24 лютого президент РФ Володимир Путін у своєму зверненні позначив цілями вторгнення в Україну її "демілітаризацію" та "денацифікацію", а також звільнення жителів так званих "ДНР" та "ЛНР" від "геноциду".

Через п'ять днів після російського вторгнення в Україну міністр оборони Сергій Шойгу вказав на ще одну мету: захистити Росію від військової загрози, що створюється країнами Заходу.

Вже на початку вересня Путін назвав метою спецоперації ліквідацію "антиросійського анклаву", який створюється на території України та загрожує Росії.

7 вересня президент РФ повідомив, що Росія нічого нібито не починала з точки зору військових дій, а намагається їх тільки закінчити. Також він звинуватив Захід в обмані пов'язаному з зерновою угодою.

Що відомо

  • Запорізька АЕС повністю зупинена. Вночі 11 вересня шостий енергоблок відключили від мережі, йде підготовка до його розхолодження.
  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. 31 серпня до Запоріжжя прибула місія МАГАТЕ. У Головному управлінні розвідки повідомили, що місія має прибути на Запорізьку атомну електростанцію 1 вересня. До складу місії входять експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній немає. 1 вересня представники МАГАТЕ прибули до Енергодара на Запорізьку АЕС. 6 вересня МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на ЗАЕС.

Читайте також

"Фукусімський сценарій": до чого може призвести зупинка енергоблоків на ЗАЕС

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

Контрнаступ ЗСУ на сході та півдні: що відомо

На початок