"Схоже, що влада зміниться". На парламентських виборах у Швеції лідирує блок правих партій

"Схоже, що влада зміниться". На парламентських виборах у Швеції лідирує блок правих партій

"Схоже, що влада зміниться". На парламентських виборах у Швеції лідирує блок правих партій
. Фото: iStock

На парламентських виборах у Швеції лідирує блок правих партій. Після підрахунку понад 90% голосів, вони можуть розраховувати на 176 із 349 місць. Про це пише The Guardian.

Результати екзит-полів у неділю ввечері спочатку припускали незначну перемогу соціал-демократів та їхніх лівоцентристських союзників. Але після підрахунку понад 90% голосів правий блок із чотирьох партій отримав частку голосів, що відповідає 176 із 349 місць у парламенті, а лівий блок відстав із 173 місцями.

Остаточний результат стане відомим, коли буде підраховано голоси шведів, які живуть за кордоном. Це може статися до середини тижня, пише видання.

“Зараз схоже, що влада зміниться”, — сказав лідер партії правого блоку “Шведські демократи” (SD) Їммі Окессон у промові перед членами партії рано-вранці у понеділок, 12 вересня.

Чинна прем’єр-міністерка від соціал-демократів із лівоцентристського блоку Магдалена Андерссон у неділю, 11 вересня, ввечері закликала шведів “набратися терпіння” та “дозволити демократії йти своїм шляхом”.

Сейсмічний зсув у шведській політиці. Що відомо про ультраправих "Шведських демократів"

Перспектива того, що ультраправі “Шведські демократи” можуть уперше отримати прямий вплив на політику уряду, знаменує сейсмічний зсув у країні, набагато більш відомої своїми ліберальними традиціями, пише The Guardian.

SD виникла з неонацистського руху Швеції в середині 1990-х років і досі намагається позбутися звинувачень в екстремізмі. Інші партії сприймали її як ізгоя, але три роки тому правоцентристська “Поміркована партія” прийняла співпрацю з ультраправими.

SD збільшувала кількість голосів на кожних із останніх дев'яти загальних виборів. Її лідери зараз вимагають посади міністра, але інші три партії в блоці заявили, що не запрошуватимуть партію до самого уряду. Однак позиція SD як найбільшої правої партії дає їй сильну позицію.

Лідер “Шведських демократів” Їммі Окессон сказав натовпу радісних прихильників у неділю ввечері: “Наша мета — сидіти в уряді. Наша мета – уряд більшості. Зараз це виглядає до біса добре”.

У розпал кампанії SD назвала поїзд метро, ​​прикрашений виборчими кольорами, “експресом репатріації”.

“Ласкаво просимо на борт з квитком в один кінець. Наступна зупинка — Кабул”, — написав у Твіттері офіційний речник партії, підкресливши вимогу SD видалити неєвропейських іммігрантів.

За словами професора політики в Гетеборзькому університеті Йонаса Хіннфорса, “Шведські демократи” мають партійну програму етнічно чистого шведського суспільства, вони проти всього мультикультурного.

“Це поворот до того, чого Швеція не бачила з 1920-х і 30-х років”, — сказав Хіннфорс.

Що відомо

  • Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон ще в липні відвідала Бучу та Бородянку.
  • Уряд Швеції переказав для потреб Збройних сил України на спецрахунок Нацбанку майже 1,7 мільярда гривень.
  • Швеція повідомила, що виділить ще 500 мільйонів крон (46,75 мільйонів доларів) військової допомоги Україні. Ще стільки ж виділять на економічну допомогу. Також країна оголосила, що направить своїх інструкторів до Великої Британії, де українські громадяни проходитимуть базову військову підготовку.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 201. Текстовий онлайн

Делегація дипломатів зі Швеції відвідала Ірпінь

На початок