“Не читаю, що пишуть про збірну”. Головний тренер збірної України Багатскіс – про критику та Євробаскет-2022

“Не читаю, що пишуть про збірну”. Головний тренер збірної України Багатскіс – про критику та Євробаскет-2022

Ексклюзивно
“Не читаю, що пишуть про збірну”. Головний тренер збірної України Багатскіс – про критику та Євробаскет-2022
. ФБУ

Латвійський спеціаліст дав ексклюзивне інтерв’ю Суспільне Спорт після завершення групового етапу чемпіонату Європи.

Автор: Сергій Черкасов

Після невдалого серпневого вікна відбору до ЧС-2023, де збірна України програла Італії та Ісландії, очікування від гри команди на чемпіонаті Європи були невисокими. Пресслужба Євробаскету в рейтингу сили ставила “синьо-жовтих” на 20-те місце з 24-х учасників.

Але українці зуміли спростувати ці очікування: виграли три стартових матчі в групі та одними з перших гарантували собі участь у плей-оф. Потім були поразки від Греції та Хорватії, але, попри ці протистояння, українці фінішували другими у своєму секстеті.

Головний тренер збірної України з баскетболу Айнарс Багатскіс в ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Спорт розповів про своє відношення до критики результатів команди, процес “дорослішання” колективу та поділився думками про матч 1/8 фіналу Євробаскету з Польщею.

Читайте також: “Ми знали, що маємо потенціал”. Володимир Герун – про групу України на Євробаскеті та вихід у плей-оф

Латвійський спеціаліст заявив, що не цікавиться думкою критиків щодо гри команди. Водночас члени його тренерського штабу та гравці слідкують за матеріалами в медіа та дописами вболівальників у соціальних мережах.

“Усі думали, що ми боротимемося за четверту сходинку в групі. Але ті нісенітниці, які пишуть про збірну, я не читаю. Я вважаю, що вийти із групи з другого місця – це успіх. Якби хтось сказав про це “спеціалістам” до початку турніру… Але зараз є сучасна тенденція, родом із НБА – критикувати та провокувати усіх. Говорити якісь гидкі речі про команду та тренерів. Найкраще рішення – не читати це. Треба фокусуватися на своїй роботі. Головне – це те, що ми самі собі довели, що чогось варті. Я сам не читаю те, що пишуть про збірну. Узагалі не цікавить, що говорять інші. Але в нас у команді є гравці та тренери, які дуже за це переживають. Вони це читають та показують мені. Але я відповідаю: “Тримайте мене подалі від цього”. Я вже десь 12 років не читаю те, що пишуть після матчів. Неважливо, хороша була гра чи ні. Якщо ми й маємо комусь щось доводити, то це самим собі. Все інше – другорядне”, – підкреслив наставник.

Водночас Багатскіс зізнався, що підтримка українських бійців, які зараз перебувають на передовій та воюють із окупантами, додає національній команді наснаги.

“Це мотивує на 100%. Коли ти знаходишся всередині команди, то відчуваєш, наскільки вона заряджена думкою про тих, хто зараз на фронті. Після перемоги над Естонією Ілля Сидоров на пресконференції говорив, звертаючись до українських воїнів: “Ми з вами”. І це правда”, – наголосив тренер.

Головний тренер збірної України зазначив, що команда зуміла зробити крок уперед у порівнянні з програним матчем проти Ісландії у кваліфікації до чемпіонату світу. І не виключає, що зробити це допоміг календар групового етапу, де в першому матчі “синьо-жовті” зустрілися з аутсайдером групи – Великою Британією.

“Друге місце в групі – хороший результат, враховуючи ту ситуацію, яка зараз є в країні, як ми збиралися, проводили підготовку. Хотілося б сказати, що це лише початок, та подивимося. Ми самі поставили достатньо високу планку. Подивимося, чи зможемо її підтримувати. Не бачу жодної причини, чому ми не можемо продовжувати в тому ж дусі. За якістю гри, статистикою ми кожен новий матч проводимо спокійніше. Менше технічного браку, поганих рішень, авантюр. Якщо це все прибрати, ми зможемо досягти високих цілей. Напевно, нам календар допоміг, якщо враховувати, як все обернулося. Але точно сказати не можу".

"Щодо того матчу з Ісландією [у відборі на чемпіонат світу-2023], то ми не вміємо інколи грати дисципліновано. Ми воліємо отримати все й одразу. Так, у нас є досвідчені гравці, але за великим рахунком у нас ще молода команда. Ми приїхали показати себе, допомогти країні. Десь не вміємо контролювати власні емоції, десь не можемо зіграти з холодною головою. У грі з Ісландією ми домінували за всіма статистичними показниками, але якщо ти граєш проти маленької, але агресивної команди, потрібно, у першу чергу, контролювати власні емоції. Нічого більше. Контролювати власні дії та тверезо дивитися на стан справ. Тоді б і результат був іншим. Згадка про той матч – це сіль мені на рану. Але ми нічого вже не можемо змінити".

"Варто зробити висновки. Хотілось би вчитися на чужих помилках, а не на власних. У професійному спорті якщо ти недооцінюєш суперника, хоч раз подивися на нього звисока – усе, ти вже програв. Гра починається з того, як ти себе підготовиш до неї, в першу чергу ментально. А якщо ставитися до суперника типу “а, це якась там Ісландія”, то будуть проблеми”, – вважає Багатскіс.

Читайте також: Україна в драматичному овертаймі програла Ісландії у відборі на ЧС-2023 з баскетболу: турнірна таблиця

Наставник збірної України відзначив важливість перемоги над Естонією (74:73) у другому турі групового етапу Євробаскету, де його підопічні програвали за рахунком до останньої хвилини поєдинку.

“Мені би хотілося сказати, що ми стаємо холоднокровнішими по ходу турніру. Але це лише частково правда. Матч з Естонією це показав. Виграти такі поєдинки вартує чимало. Коли в тебе не йде гра, а суперник надмотивований і йому багато, що вдається. Ти програєш увесь матч і врешті-решт здобуваєш перемогу. Це демонструє, що ми стаємо зрілішими. Через такі матчі ми стаємо справжніми чоловіками. Це показує, що ми тримаємо удар".

Україна мінімально обіграла Естонію, вийшовши уперед лише на останній хвилині матчу.
Україна мінімально обіграла Естонію, вийшовши уперед лише на останній хвилині матчу. FIBA Basketball

"Потім гра з Італією. Вони грали вдома, повний зал. Усі вболівальники проти тебе, а ми витримали удар і впродовж матчу вийшли вперед та виграли. Хорвати проти нас провели свою найкращу зустріч на турнірі, та ми не випадали з гри також, грали у свій баскетбол. Зі сторони він може здатися авантюрним, безідейним. Але ми були в грі увесь час. Звісно, ми прогавили серію триочкових у заключній чверті. Недопрацювали у захисті, поквапились у нападі. Та зуміли дотерпіти та взяти результат, який був потрібен. Цей досвід вже залишиться з нами. Ми подорослішали. Хотілося б сказати, що й порозумнішали. Але ми ще вчимося”, – зауважив тренер.

Читайте також: “Давайте поважати свою роботу!” Емоційний спіч тренера України з баскетболу під час матчу з Італією: відео

Та незважаючи на важливість перемоги над естонцями, Багатскіс все ж не вважає її ключовою для українців на цьому турнірі:

“Ми маємо нормальний вигляд на фоні всіх команд, можемо грати з усіма. Груповий етап це показав. Звісно, щоб на рівних грати з такою командою, як Греція, яка укомплектована чемпіонами Євроліги та MVP НБА, ти мусиш вміти тримати удар і тебе має фізично вистачити на всі 40 хвилин. Нас вистачило на 20. Та це також дуже хороший досвід. Цей матч показав, що ми можемо з ними грати. Не хочу виділяти окремі матчі, вони усі були важливими. Найголовніше, що ми винесли з них досвід – і гравці, і тренери. Проаналізували цей досвід, ситуації, які були. Але не фокусувалися на цьому занадто сильно, адже дуже скоро наступна гра”.

Айнарс Багатскіс наголосив, що збірна Польщі була рада отримати українців у суперники на стадії 1/8 фіналу Євробаскету, незважаючи на поразку від “синьо-жовтих” у товариському матчі місяць тому (60:88).

“Я не хочу казати, що ми чи вони стали краще після того матчу. Коли протистояння складається з однієї гри, усе вирішують деталі. Обидві команди будуть надзвичайно вмотивовані. Повірте, поляки дуже раді, що грають проти України. Ми повинні зробити так, щоб вони були розчаровані після матчу. Це залежить від нас. Усе буде залежати від дрібниць, ігрової дисципліни, якості прийняття рішень у нападі, стабільності у захисті. Ми маємо переважати суперника в цих дрібницях до останньої хвилини матчу".

"Щодо Ей Джея Слотера, то він провів декілька сильних матчів. Та в Польщі все залежить від чотирьох гравців, які набирають по 12-14 очок. Усі інші набирають не більше п’яти-шести. Головне для нас – це терпіння та холоднокровність. Ми маємо зіграти в розумний, чоловічий баскетбол. Чи радий я отримати Польщу в суперники? Я краще зіграю з ними, ніж з Сербією. Та я ніколи заздалегідь не обирав собі суперника. Не грав із потрібним мені результатом, щоб потрапити на певну команду. Та я знаю деяких тренерів, сербських, литовських, які приймали подібні рішення, і вони їм виходили боком. Ми ж граємо з тим, хто нам випаде. Зараз це Польща. Що буде далі – це другорядні речі”, – поділився Багатскіс.

Слотер
AP

Українці могли отримати іншого суперника в 1/8 фіналу, якби програли в заключному турі групового етапу Хорватії (85:90) з різницею більше семи очок. При цьому в кінцівці зустрічі хорвати навмисне не влучили штрафний за різниці +7 на власну користь, не бажаючи посідати друге місце та ризикувати потрапити на збірну Словенії у чвертьфіналі. Айнарс Багатскіс зізнався, що не відразу зрозумів поведінку суперників:

“Я лише потім зрозумів, що вони робили. Не чекав нічого подібного. У той момент я навіть засумнівався. Я пам’ятав, що нам можна програти не більше семи очок. Але коли вони навмисне не влучили штрафний і залишилося ще 26 секунд, починаєш думати: “А, може, це ти десь помилився?”. Та виявилося, що хорвати вже знали результати матчу в паралельній групі і не хотіли потрапити у чвертьфіналі на Словенію. Вони думали на кілька кроків наперед. Не знаю, добре це чи погано. Я ніколи в житті настільки наперед не думав. Я знаю, що баскетбольний Бог один, і він не має національності. Він усе бачить, і рано чи пізно винагородить твою роботу”.

Читайте також: Словенія вийшла до чвертьфіналу Євробаскета-2022. Це потенційний суперник збірної України

Наостанок головний тренер збірної України повідомив, що в нього закінчується контракт, водночас його майбутнє з українськими підопічними залишається невідомим:

“У мене закінчується контракт. Коли прийде час думати, я буду думати, що далі”.

Що далі?

  • Матч 1/8 фіналу Євробаскету Україна – Польща відбудеться 11 вересня о 13:00 за київським часом у Берліні.
  • Переможець цієї пари у чвертьфіналі зустрінеться з переможцем протистояння між чинними чемпіонами Європи, словенцями, та збірною Бельгії
  • Фінал Євробаскету пройде 18 вересня.
На початок