Протягом місяця неможливо: Експерт про перехід з газу на тверде паливо

Протягом місяця неможливо: Експерт про перехід з газу на тверде паливо

Протягом місяця неможливо: Експерт про перехід з газу на тверде паливо
. Фото: Філіп Клеман / Getty Images

Процес переходу з газу на тверде паливо може тривати кілька років, протягом місяця це зробити неможливо. Про це в етері Суспільного заявив голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Перейти з газу на тверде паливо дуже швидко без підготовки, без фінансування, без спеціальних державних програм неможливо. Це абсолютно нове обладнання та новий принцип постачання, нова логістика. Це робиться кілька років, протягом місяця неможливо", — сказав він.

Попенко також заявив, що варто спростити українцям отримання субсидій, щоб не збільшувалися борги зі сплати за комунальні послуги.

"Якщо субсидії люди будуть отримувати простіше, і всі її будуть отримувати, то комунальні служби отримають більше грошей. Тобто буде менше боргів за комунальні послуги, і хоч якийсь запас коштів буде у комунальних служб. З тими боргами, які є на сьогодні у комунальників, а в деяких областях вони досягають 90% неплатежів, то збільшення субсидій дасть можливість легше пройти опалювальний сезон", — сказав експерт.

За його словами, комунальна сфера перебуває в такому ж кризовому стані, як і вся країна, а на тимчасово окупованих територіях надання будь-яких комунальних послуг українською владою неможливе.

"Я впевнений, що всі ЖКП повинні надаватися там службами, але все фінансування цих послуг повинно йти з РФ. Ми не можемо гарантувати, що та ж оплата комунальних послуг на ТОТ не піде на фінансування російської армії. Наприклад люди виїхали, а платять за квартиру в Херсоні. Тому всі послуги мають надаватися за російський кошт: і фінансування, і теплопостачання", — сказав Попенко.

Він зазначив, що в Україні складна ситуація і з постачанням електроенергії — через окупацію ЗАЕС під загрозою електропостачання не тільки на тимчасово окупованих територіях, але й у Запорізькій, Миколаївській, частині Кіровоградської областей.

7 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін створює штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону, який стане найскладнішим в історії України.

Кабінет міністрів зобов’язав компанію "Нафтогаз Трейдинг" постачати газ для забезпечення централізованого постачання гарячої води за пільговою ціною.

Голова Нафтогазу Юрій Вітренко попередив, що у квартирах українців буде не більш як 17-18 градусів. Зима може стати найхолоднішою за останні десятиліття, заявив він, і порадив родинам купувати теплий одяг і ковдри.

Що відомо

Кабмін ще в липні заборонив експорт не тільки газу, але й мазуту та вугілля. Їх зараз купують адміністрації міст та невеликі сільські громади. У деяких містах влада заявляє, що планує придбати  генератори, готує буржуйки й розраховує отримати мобільні котельні за проєктом енергетичної безпеки USAID.

У Львові комунальники готують до зими буржуйки, у Чернівцях міська влада закуповує генератори, на Волині встановлюють твердопаливні котли.

Читайте також

Що буде з Україною цього року під час опалювального сезону: відповідає Мінекономіки

Як підготуватися до опалювального сезону і де буде легше зимувати

На початок