Понад 50 бджолиних сімей загинули в господарствах Чортківського району на Тернопільщині

Понад 50 бджолиних сімей загинули в господарствах Чортківського району на Тернопільщині

Понад 50 бджолиних сімей загинули в господарствах Чортківського району на Тернопільщині
. оригінальне

Комісія Чортківської міської ради та поліцейські розслідують загибель бджіл у Чортківській громаді. Про це повідомив заступник голови Спілки пасічників Чортківського району Андрій Голодун. За його словами, у чотирьох господарствах місцевих пасічників за тиждень загинули понад 50 бджолиних сімей.

До комісії увійшли представники громад, на території яких є бджолині господарства, фахівці місцевої ветлабораторії, Держпродспоживслужби, а також пасічники.

Андрій Голодун розповів:

"13 числа у нас в районі сталася потрава бджіл в районі села Пастуше. Постраждало в даному випадку 4 пасічники. В одного пасічника посипалося 29 сімей, в двох по 10 і в одного - 2 сім’ї. Тобто, всі пасічники, які є в окрузі, постраждали. Є підозра, що це оприскувач компанії "Кернал", тому що люди з сіл кажуть, що жодного оприскувача, крім їхнього, в даному населеному пункті не працювало. Готуємо звернення до суду, але є проблема в тому, що ветслужба не може зробити аналізи тих бджіл. Вони взяли зразки бджіл, які загинули, але не можуть зробити дослідження тих бджіл, тому що під час карантину забрали все в Київ. Це треба везти туди і це затратно. Аналіз робити це в районі 3 тис. грн. Чотири пасічники, 12 тис. це дуже дорого".

У пасіці жителя Чорткова Ігоря Ушія загинуло понад 20 бджолиних сімей. Чоловік тримає пасіку в селі Пастуше:

"Загинули всі 20 сімей, які були на пасіці. Це не тільки в мене загинули. Там загинули ще дві пасіки повністю в селі. Внаслідок того, що підприємство "Агрополіс" обробляло поля під посів кукурудзи. Це підприємство, яке входить в фірму агрохолдинг "Кернел", який на Україні і це не тільки в нас. Вже в Хмельницькій області є такі випадки, в Одеській і на Сході України".

Понад 50 бджолиних сімей загинули в господарствах Чортківського району на Тернопільщині
Понад 50 бджолиних сімей загинули в господарствах Чортківського району на Тернопільщині. оригінальне

Директор чортківського товариства "Агрополіс", яке є представником агрофірми "Кернел", Юрій Лавренюк каже, гербіцидами посіви не обробляли:

"Ми 13 числа зробили там посів і закаткували ці площі. Гербіцидів ми там не вносили, тому що було холодно. Ми попередження в село дали, але не працювали".

Як розповів начальник Чортківського відділу поліції Анатолій Мельник, правоохоронці розпочали перевірку за зверненнями громадян:

"До нас було два повідомлення про часткову загибель бджіл від жителів Чортківського району. Їхні звернення зареєстровані і на даний момент проводимо перевірку причин загибелі бджіл".

На початок