"Чує серцебиття": харківські рятувальники отримали прилад для пошуку людей під завалами

"Чує серцебиття": харківські рятувальники отримали прилад для пошуку людей під завалами

"Чує серцебиття": харківські рятувальники отримали прилад для пошуку людей під завалами
. Харків, рятувальники розбирають завали гуртожитку у Салтівському районі, 18 серпня 2022 року. Фото: ДСНС Харківщини

Волонтери передали харківським рятувальникам сейсмічний прилад, який допомагає знаходити людей під завалами. Для того, щоб із ним працювати, необхідна тиша.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів заступник керівника управління ДСНС Харківщини Анатолій Торяник.

За його словами, рятувальників Харківського гарнізону навчили працювати із приладом. Однак використовувати його під час розбирання завалів гуртожитків у Слобідському та Салтівському районах було неможливо, оскільки обстріли тривають.

"Щоб його використовувати, необхідна тиша. А коли ми там працювали, ще велися обстріли, ще було гучно, і ми не могли його використати. У нього є особливості: коли під завалами перебуває жива людина, тоді він навіть дихання, биття серця може почути, і ми можемо отримати інформацію, в якій частині завалів перебуває людина", — розповів Торяник.

За його словами, до харківських рятувальників надходить багато звернень від колег з-за кордону щодо можливої співпраці.

"Багато звернень від колег з-за кордону — з Австралії, Канади, Америки, Німеччини, Польщі. Просять надати їм можливість приїжджати і попрацювати в наших підрозділах. У нас в 11-й пожежній частині працюють чотири волонтери із США. Це професійні рятувальники, які взяли відпустку і приїхали добровільно надавати допомогу. Вони у нас проводять тренінги із тактичної медицини, із ведення оперативних дій", — сказав заступник начальника облуправління ДСНС.

Що відомо

  • Ввечері 17 серпня по гуртожитку у Салтівському районі Харкова вдарила російська ракета. Серед мешканців гуртожитку були люди з порушеннями слуху: фото з місця події. Відомо про 13 загиблих.
  • Від ракетних ударів по Харкову вранці 18 серпня пошкоджені в тому числі гуртожиток з трамвайним депо у Слобідському районі. Врятували дев'ятьох людей, двоє з них — діти. Вдень 19 серпня рятувальники завершили пошукову операцію. З-під завалів дістали тіла шістьох загиблих, у тому числі 13-річного Якова Череватенка.

Читайте також

"Був здібний, золотий": історія 13-річного Яші, якого ракета РФ вбила у харківському гуртожитку

На початок