Трамп та його ідеологія є "загрозою для США" — Байден

Трамп та його ідеологія є "загрозою для США" — Байден

Трамп та його ідеологія є "загрозою для США" — Байден
. Дональд Трамп, архівне фото: AP

Президент США Джо Байден у зверненні до американців розкритикував ідеологію свого попередника Дональда Трампа та його прихильників. Видання Politico назвало промову Байдена однією з найрізкіших за час його президентства.

У четвер, 1 вересня, президент США виступив із промовою у Залі незалежності у Філадельфії, де було підписано Декларацію незалежності США. Байден заявив, що не засуджує всі 74 мільйони американців, які два роки тому голосували за Трампа, наголосивши, що не кожен республіканець, навіть не більшість республіканців, є MAGAMake America Great Again ("Зробимо Америку знову великою") — виборче гасло Дональда Трампа-республіканцями.

"Дональд Трамп та його MAGA-республикінці являють собою екстремізм у нашій країні, є загрозою фундаменту нашої демократії. Немає сумнівів, що республіканська партія опинилася у владі Дональда Трампа та його руху. Це є загрозою нашій країні", — прозвучало у зверненні Байдена.

Президент США заявив, що республіканці з руху MAGA не поважають Конституцію, не вірять у верховенство закону та відмовляються визнати результати вільних виборів (Президентські вибори 2020 року, коли Трамп програв Байдену — ред.)

Джо Байден наголосив, що рух MAGA хоче направити рух США у зворотний бік до тієї Америки, "де немає права вибору, права на недоторканність приватного життя, права на попередження вагітності, права одружуватися з тим, кого любиш".

За словами співробітників Білого дому, виступ Байдена є частиною стратегії щодо збереження більшості у Палаті представників та Сенаті на проміжних виборах 8 листопада.

Реакція республіканців

Представники Республіканської партії розкритикувала Байдена за його промову, звинувативши у розпаленні ворожнечі у суспільстві.

Конгресмен Марк Грін (республіканець від штату Теннессі) написав у Twitter: "Президент Байден виступив в ефірі, щоб розділити цю країну. Ця промова про "стан американської демократії" була лише ще однією можливістю зневажити своїх співвітчизників-американців. Ганебно".

"Американський народ страждає через вашу політику. Нестримна інфляція. Злочинність поза контролем. Тероризм на підйомі. Порушені кордони. Припиніть читати лекції та змініть свою політику, поки не пізно", — відреагував сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

"Це була передвиборча промова під виглядом президентського звернення", — написав у Twitter сенатор з Республіканської партії Тім Скотт. "Замість того, щоб зосередитися на проблемах, що впливають на американців, Байден демонізував пів країни, щоб відвернути увагу від своїх невдач".

Що відомо

  • Президентські вибори у США 2020 року відбулися 3 листопада. Перемогу на виборах отримав кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден. Його основним суперником був чинний на той момент президент Дональд Трамп, висунутий Республіканською партією. Трамп отримав понад 74 млн голосів. Байден отримав понад 81 мільйон, що стало рекордом для кандидатів у президенти США за всю історію. Також на виборах було зареєстровано рекордну кількість бюлетенів, поданих достроково і поштою через продовження пандемії COVID-19.
  • 8 серпня 2022 року під час обшуків у маєтку колишнього президента США Дональда Трампа Федеральне бюро розслідувань виявило 11 комплектів секретних документів. Раніше ЗМІ повідомили, що правоохоронці шукають документи, пов’язані з ядерною зброєю. Конгресмени-демократи Керолін Мелоні та Адам Шифф звернулися до директора Національної розвідки США Евріл Гейнс із закликом оцінити збитки для національної безпеки від зберігання Трампом секретних документів у своєму маєтку.
Читайте також: "Як Україна опинилася в центрі американських виборчих перегонів. Спецрепортаж із Вашингтона"
На початок