Франція звинуватила Росію у використанні газу в якості "зброї війни"

Франція звинуватила Росію у використанні газу в якості "зброї війни"

Франція звинуватила Росію у використанні газу в якості "зброї війни"
. Газопровід "Північний потік-1", Любмін, Німеччина, фото: AP

Франція звинуватила РФ у використанні поставок енергоресурсів в якості "зброї війни" на тлі скорочення російських поставок великому французькому замовнику та заяв "Газпрому" про призупинення постачань "Північним потоком".

Про це повідомляє Reuters.

"Цілком очевидно, що Росія використовує газ як зброю війни, і ми повинні бути готові до найгіршого сценарію повного припинення поставок", — наголосила міністерка енергетики Франції Агнес Панньє-Рунаше.

Такі заяви французького уряду були спричинені новиною про те, що французька енергетична компанія Engie буде отримувати менше газу від "Газпрому" через "невизначену суперечку за контрактом".

Що відомо

  • У червні російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що скорочує постачання природного газу по газопроводу "Північний потік-1" на 40%.
  • З 11 по 21 липня "Північний потік" зупиняли на профілактику, яка включала тестування механічних компонентів та систем автоматизації. У ЄС побоювалися, що Росія може продовжити планове технічне обслуговування, щоб ще більше обмежити постачання газу до Європи.
  • 25 липня російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що зупинить експлуатацію турбіни Siemens на компресійній станції "Портова", яка забезпечує прокачування газу "Північним потоком-1", задля ремонту.
  • 27 липня "Газпром" скоротив постачання газу "Північним потоком-1" до рівня не вище 20% від його пропускної спроможності. Постачання становитиме не більше 33 млн кубометрів щодобово за планового обсягу 167 млн.
  • Пізніше російська корпорація "Газпром" повідомила, що 31 серпня єдина робоча турбіна "Північного потоку" буде зупинена на три доби для технічного обслуговування. Поставки газу на цей час будуть припинені.

Читайте також

Росія зупинить транспорт газу в ЄС у найгостріший момент — Зеленський

ЄС має запасатися газом і скороти його споживання на 15%, щоб пережити зиму — Урсула фон дер Ляєн

На початок