Жителі Херсонщини продовжують спроби самостійно виїхати з тимчасово окупованої області

Жителі Херсонщини продовжують спроби самостійно виїхати з тимчасово окупованої області

Жителі Херсонщини продовжують спроби самостійно виїхати з тимчасово окупованої області
. Черга з автівок на виїзді з окупованого міста, Херсонщина, 2022 рік. Фото: Суспільне Херсон

Жителі Херсонщини продовжують самостійно виїжджати з тимчасово окупованої області. На блок посту, у черзі під Василівкою люди стоять днями. Військові РФ на постах перевіряють усі речі, які везуть люди.

Руслан разом з родиною виїхав з Херсона 5 серпня, на 163 день окупації міста. Говорить, що важко було покидати домівку, але залишатись у місті ставало все складніше. За словами чоловіка, вони розуміють, що виїхали на деякий час. А ти хто залишився, радить налаштуватись на те, що треба виїхати. Що дорога буде нелегка, і це може зайняти від декілька днів до тижня.

Довго не наважувалася виїхати з міста і родина Олександри. 20 серпня, взявши найнеобхідніше, сіли в машину і поїхали. На блок посту, у черзі під Василівкою простояли 7 днів. Херсонка каже, що військові РФ на постах перевіряють усі речі, які везуть люди. Їх треба дістати та покласти на дорогу.

Жителі Херсонщини продовжують виїжджати з тимчасово окупованої області
Фото: Суспільне Херсон

Херсонців виїжджає все більше з кожним днем, розповіла тимчасова виконувачка обов‘язків Херсонського міського голови Галина Лугова. До 24 лютого у Херсонській територіальній громаді нараховувалося 320 тис. населення.

"Зараз враховуючи, яка ситуація склалася, немає великої кількості машин в місті, є пожвавлений рух на виїзд. Людей, які жили в багатоквартирних будинках зараз не спостерігаємо. Голови ОСББ говорять, що у кожному під’їзді, скрізь по різному звісно, в основному залишилось 5-10 родин. Можемо припустити, що десь близько 100 тис. населення ще залишаються в місті", - розказала Лугова.

За словами міністерки з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, державної програми виїзду немає, але в Міністерстві налагодили співпрацю з волонтерськими і міжнародними організаціями.

"У нас є домовленість з волонтерами. Знайшли кошти для водіїв, для палива, транспорту, які покрили усі видатки, щоб люди не платили. Але я знов і знов чую про те, що по 7-10 тисяч гривень змушені заплатити, щоб виїхати. А це неприпустимо заробляти на людях", - каже Ірина Верещук.

Читайте також:

  • Херсонці взяли участь в акції єднання лівого і правого берегів Дніпра українським прапором у столиці
  • Волонтери продають фото з херсонськими краєвидами та збирають гроші на ЗСУ
  • 188 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок