"Ми вже перемогли, бо об’єднались" – волонтер і доброволець із Сум Андрій Букін про війну та перемогу

"Ми вже перемогли, бо об’єднались" – волонтер і доброволець із Сум Андрій Букін про війну та перемогу

"Ми вже перемогли, бо об’єднались" – волонтер і доброволець із Сум Андрій Букін про війну та перемогу
. Фото: Facebook Андрій Букін

Сумський активіст і волонтер Андрій Букін має звільнення від військової служби, але захищає Україну зі зброєю в руках: у 2015-2016 роках і зараз. Про те, чому не можна недооцінювати армію РФ та що потрібно для перемоги, Суспільному вдалося поспілкуватися з бійцем добровольчого формування Нацгвардії — батальйону оперативного призначення ім. Кульчицького Андрієм Букіним під час його короткої відпустки.

Андрій говорить, що приїхав в Суми на весілля побратима: "Приїхав на три доби, щоб побути на розпису. Потім ми забираємо його і їдемо на фронт".

Каже, ті, хто дійсно хотів і хоче захищати Україну, роблять це. Боєць з позивним "Батон" розповідає, як сам потрапив на передову:

"Я зателефонував побратимам, з якими ми воювали у 2015-16 роках. Вони сказали: "Приїжджай". Я сказав, що зі мною їде кум. "Двох візьмете?". Вони сказали, що без проблем. Ми приїхали в батальйон, оформились за 3,5 години, а ввечері уже їхали на Вишгород, Казировичи, де були перші бої. Всі, хто хотіли та в кого була можливість взяти до рук зброю, вони зараз воюють".

"Ми вже перемогли, бо об’єднались" – волонтер і доброволець із Сум Андрій Букін про війну та перемогу
Фото: Facebook Андрій Букін

Для того, щоб вести бої, головне – правильна мотивація. Саме вона дозволяє долати негаразди, що трапляються на війні, впевнений Андрій Букін.

"Ми, коли опинились на першій лінії, побачили зовсім іншу війну. Коли "криє" артилерія, прилітає "вертушка" і працює, а у тебе, крім автомата, максимум, що є, це РПГ – то утримувати натиск ворога надзвичайно важко. Але потім все стало на свої місця. Поруч була бригада, до якої ми були приряджені. Налагодили комунікацію і все почало з’являтись: і міномети, і "Ігли". Процес запустився. Найбільша проблема — налагодити комунікацію. Стан воїна не залежить від матеріального забезпечення або озброєння. Все залежить від внутрішнього стриженя. Якщо людина вмотивована, розуміє, що їй робити і куди вона потрапила, то нема ніяких складнощів в тому, щоб знайти харчування. А, якщо не вмотивована, то завжди шукатиме причини: то "тушонка" не така чи її недостатньо, то форму не ту дали. Інших буде влаштовувати все, вони прийдуть на війну з усім своїм", – каже Андрій та додає, що на війні добре видно зріз суспільства. Невмотивованих більше, на його думку, але за правильної організації вони можуть виконувати свої функції.

Андрій не вважає всіх російських солдатів непідготовленими.

"Ворога не можна недооцінювати. У росіян є непогані технології, якщо ми говоримо про зв'язок, радіоелектронну боротьбу. У них добра артилерійська школа, але вони воюють за радянським книжками. Вся їхня стратегія – більше метала з неба, більше солдатів на полі бою. Вони цим активно користуються. У нас немає такої розкоші. Не можна сказати, що у них безголові командири. Ніколи не можна ставитись ворога халатно".

Разом з тим, говорить, зараз українська артилерія стала значно краще працювати.

"Якби ми так працювали два-три місяці тому, ми б не втратили таку кількість територій. Я зараз про Донбас. На початок червня у нас просто не було чим працювати. Все просто впало на плечі піхоти. Коли виходить п'ятнадцять танків, дуже обмежені варіанти ведення бою".

Андрій переконаний, що сучасні технології, які опановують українські військові, мають перемогти радянський підхід. "Вони перегруповуються, намагаються десь зібрати ударний кулак. Це говорить про те, що ресурси, в першу чергу людські, у них закінчуються, щоб вести постійний наступ на всіх напрямках. На певній ділянці фронту до місяця вони пробують зробити прорив. Якщо у них не виходить, вони знімають майже все, залишаючи умовні ЛДНР, і бойові частини перекидають на інший напрямок. Їх стратегія — вони постійно "мацають" лінію фронту".

Від початку служби боєць перестав цікавитись новинами політики, а також тим, що відбувається в Сумах. Говорить, не читає інформаційні ресурси та не підписується ні на кого в соціальних мережах:

"Я з лютого взагалі не читав новин. Тому, що я навіть не знаю, що відбувається на інших ділянках фронту — не вистачає людини, щоб осягнути обсяги інформації. Я прийняв для себе таке рішення, ще бувши під Києвом. Мені байдуже, які там політики, неполітики, з цим будемо розбиратись пізніше".

Боєць Андрій Букін впевнений, що цього разу українці скористаються історичним шансом на перемогу.

"Ми приречені на перемогу, це питання ціни і часу. Але в будь-якому випадку ми переможемо. Ми вже перемогли, бо об’єднались. Ми не могли уявити у 2014 році, що у нас буде така шалена підтримка протидії агресору. Нас підтримує увесь цивілізований світ. Це кардинально відрізняється від тієї боротьби, яка була 100 років тому, коли нас не підтримував ніхто. Ми зробимо все для того, щоб Україна була вільна, незалежна, соборна від Сяну по Кавказ" – говорить Андрій Букін.

Читайте також

  • Сумський письменник Владислав Івченко: від "ліхіх 90-х" до українського сьогодення

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок