"Є ганебні вчинки деяких вчителів в окупації": на Харківщині готуються до дистанційного навчання з 1 вересня

"Є ганебні вчинки деяких вчителів в окупації": на Харківщині готуються до дистанційного навчання з 1 вересня

"Є ганебні вчинки деяких вчителів в окупації": на Харківщині готуються до дистанційного навчання з 1 вересня
. Наслідки російського ракетного удару по Харкову, 15 липня 2022. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

Через війну у новому навчальному році у Харківській області поменшає учнів. Якщо до повномасштабного вторгнення РФ на Харківщині навчалися понад чверть мільйона дітей, нині їхня кількість скоротилася удвічі — до 130 тисяч. Що з укриттями у школах Харківщини, скільки учнів залишається на тимчасово окупованих територіях та чи готові до початку навчального року виші та училища, Суспільному розповів директор Департаменту науки й освіти Харківської обласної військової адміністрації Олексій Литвинов.

З міркувань безпеки розпочати навчальний процес офлайн неможливо у жодній з громад Харківщини, каже Олексій Литвинов. За його словами, заперечень щодо форми навчання в умовах війни у батьків учнів майже не було, у цьому питанні вони були "майже одностайні".

"Маємо ситуації, коли дитина з батьками виїхала в європейські країни і там піде до школи, але з нашої школи ця дитина не виключена. Учень може вчитися, приміром, у німецькій школі офлайн й одночасно в українській у дистанційному режимі", — розповів Литвинов.

Протягом найближчих місяців на території Харківщини планують запустити пілотний проєкт, згідно з яким у чотирьох навчальних закладах області побудують й облаштують "справжні укриття" у вигляді поглиблених підвальних приміщень, розповів директор департаменту.

"Зараз на території усіх закладів у нас є лише 68 споруд цивільного захисту, які з величезним ступенем умовності можемо вважати як обмежено готові для використання за призначенням укриття", — каже Литвинов.

Зруйновані школи та кількість абітурієнтів

В області пошкоджені або частково зруйновані 210 шкіл, понад сотня — у Харкові. Знищена вщент 21 школа в області та чотири школи у місті. Лише у Салтівському районі Харкова внаслідок ворожих обстрілів різною мірою зруйновано понад 70% навчальних закладів, повідомили у мерії.

"По вищих навчальних закладах загалом пошкоджено й зруйновано понад 20 об’єктів. Майже всі наші ректори лишаються в Харкові, організовують і проводять вступну кампанію", — каже очільник департаменту.

"Третє місце Харкова серед регіонів за кількістю абітурієнтів вартує навіть першого"

"Я дуже пишаюся тим, що Харків за результатами вступної кампанії 2022 року посів третє місце в нашій країні за кількістю абітурієнтів після Києва та Львова, хоча всі інші роки в нас було друге місце. Але враховуючи те, в яких умовах зараз Харків перебуває, третє місце вартує навіть першого, тому що величезна кількість батьків і дітей казали: "Вчитися тільки в Харкові", — додає Литвинов.

3 260 до 130 тисяч: як скоротилась кількість учнів на Харківщині за час повномасштабної війни
Олексій Литвинов очолює Департамент науки й освіти Харківської обласної військової адміністрації. Фото: Суспільне Харків

У закладах профтехосвіти навчати дистанційно складно, каже Литвинов, тому керівники закладів та вчителі "докладають максимум зусиль, щоб сформувати ефективну модель поєднання і професійної складової, і звичайне навчання".

"Сподіваємося, що практика з виробничих професій, яких у нас на Харківщині відкрито 97, проходитиме на підприємствах нашої області. Зберігаються не всі профтехучилища, тому що ті, які лишилися в Куп’янську, їх фактично немає. Їх приміщення та інфраструктура захоплені окупаційною владою, їх директори та адміністрація виїхали. В Ізюмі така сама ситуація", — каже Литвинов.

Про окуповані росіянами території

За даними обласного департаменту освіти, окупаційна влада намагається в будь-який спосіб організувати навчання.

"Вони постійно публікують фейкові новини про те, яка кількість учнів прийде до шкіл з 1 вересня. До цього треба ставитися дуже скептично, це неправдиві дані. За нашими даними, левова частка наших школярів і педагогічного персоналу постійно виїжджають з цієї території", — говорить очільник департаменту.

За інформацією Литвинова, на окупованих територіях залишається до 8 тисяч учнів. Саме ці діти можуть піти до шкіл на окупованих територіях.

"Батьки і їхні діти віддають перевагу здебільшого українським стандартам і стандарту навчання. Вони виїжджають або в країни Європи, а переважна більшість — на неокуповану територію нашої країни, де продовжують і планують продовжити саме в українських школах", — додає він.

"Є ганебні вчинки деяких вчителів в окупації": на Харківщині готуються до дистанційного навчання з 1 вересня
Харків, наслідки ракетного удару по навчальному закладу в Слобідському районі, 10 липня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

На окупованих територіях є викладачі, які погодились на співпрацю з окупантами, але вони "не роблять погоди".

"Є ганебні вчинки з боку окремих викладачів"

"Є певні ганебні вчинки з боку окремих викладачів, які згодились на співпрацю з окупаційною владою, в тому числі брали участь у певних тренінгах тощо, але це поодинокі факти, вони не роблять якоїсь погоди стосовно організації й проведення навчання. Ситуація хоча й складна, але все ж дає нам певні надії, тому що переважна більшість учнів, їх батьків, педперсоналу віддає перевагу саме українському навчанню", — каже Литвинов.

Нині в окупації перебуває 151 школа на Харківщині.

"Ми постійно підштовхуємо процес виводу з тих територій навчальних закладів, які там залишились. Організовуємо, допомагаємо, просимо військових, щоб вони забезпечили гуманітарні коридори, через які адміністрації, вчителі, батьки й діти могли вийти з окупованої території", — каже очільник.

За його словами, лише з Куп'янської громади таким чином щотижня виїжджає до тисячі людей, серед яких є працівники освіти.

Цього року до перших класів на Харківщині підуть близько 20 тисяч дітей. Це вполовину менше від кількості першокласників, які йшли до школи до війни.

Що відомо

  • Російські обстріли Харкова, знищення шкіл ударами армії окупантів та відсутність достатньої кількості бомбосховищ у навчальних закладах позбавляють місто почати новий навчальний рік у звичному режимі, розповідав мер Ігор Терехов.
На початок