"Сто днів Широкої війни": книга чернігівського журналіста Василя Чепурного про хронологію воєнних днів

"Сто днів Широкої війни": книга чернігівського журналіста Василя Чепурного про хронологію воєнних днів

"Сто днів Широкої війни": книга чернігівського журналіста Василя Чепурного про хронологію воєнних днів
. ФОТО: Чеline

Книгу "Сто днів Широкої війни" презентував в ефірі передачі "Полудень" на "Українському радіо: Чернігівська хвиля" журналіст Василь Чепурний та розповів слухачам про що саме ця книга, як виникла ідея її написання, а також звідки така назва.

Як зародилась ідея написання книжки

За словами письменника він не вірив, що в ХХІ може розпочатися повномасштабна війна, але розумів, що щось відбувається. На початку вторгнення чоловік знаходився в селі й через відсутність комунікацій, інтернету та електрики, Василь почав кожного дня робити нотатки та за можливості виставляв їх у Фейсбуці. Спирався виключно на свої враження, емоції та думки.

"Я прекрасно розумів що моя професія і мій статус власкора парламентської газети робить мене жирною рибою для російських окупантів", – каже Василь Чепурний.
"Сто днів Широкої війни": книга чернігівського журналіста Василя Чепурного про хронологію воєнних днів
Письменник Василь Чепурний. ФОТО: Суспільне Чернігів

Спочатку не було ідеї видавати матеріал, але письменниця Любов Голота, яка читала ці нотатки, сказала, що треба їх описати саме у формі книги.

"Я сам перечитав і зрозумів, що це може скластися в цікаву книгу. Таким чином вона і з’явилася", – каже Василь.

Чому книжка вийшла під назвою "Сто днів Широкої війни"

Василь розповідає, що книга починається з хронік, які пояснюють мету цієї книги – стати одним пазлом великої мозаїки війни, яка колись буде створена. Він вважає, що таких пазлів-книг має бути багато і тут немає якоїсь конкуренції чи змагання. І з цих різних поглядів і складеться цілісна картина війни. Погляд Василя – це публіцистичні нотатки з аналізом ситуації та поглядом у перспективу: як бути нам далі?

"Оскільки ця війна широка в плані ширини фронту, який проходить більше, ніж за шириною й довжиною українсько-російського кордону, то я й назвав її Широкою війною. Цей термін тепер поширюють доволі активно".

У книзі окрім погляду на події, є фактологічна інформація. У ній згадується 49 прізвищ чернігівців, а ще половина – це здебільшого військові, імена яких не називаються. Також Василь згадує голову ОВА В’ячеслава Чауса, знайомих, журналістів, сусідів. Ще посилається на історію, літературу, цитати знаменитостей.

"Днів саме сто, тому що, по-перше, цифра красива, а по-друге, тому що на цей момент дозріла вже ідея видати книгу, а також з’явилася обіцянка, що її буде профінансовано."

Який з днів у книзі описувався найважче

Найтяжчий з описаних днів, на думку письменника, це день, коли пілот Красноярцев ударив по багатоповерхівці на Чорновола. Тоді було перше масове знищення людей у Чернігові, що шокувало.

"А найбільш оптимістичним та твердим днем був день, коли я дізнався, як у Городні, яка була на той час в окупації, 9 березня люди йшли на мітинг до пам’ятника Шевченку. Люди попри страх ішли в сірому, але несли прапор, який тримали, як зброю – це було вражаюче!"

Читайте також:

"Це дуже великий крок в історії клубу": як ФК "Чернігів" готується дебютувати в Першій лізі

На початок