Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж

24 серпня Дмитро Живицький провів пресконференцію, де говорили про пів року війни на Сумщині. У соцмережах Суспільного Суми ми дали змогу читачам написати питання, які б вони хотіли задати Дмитру Живицькому і деякі з них журналісти передали голові ОВА на пресконференції. Відповіді читайте у нашому матеріалі.

— Чи будуть відновлені довоєнні маршрути автобусів? Цікавить автобусний зв'язок із обласним центром. Зараз, щоб потрапити на прийом до лікаря в Сумах, нам, сільським, треба наймати транспорт. Заплатиш за дорогу - не буде за що придбати ліки. Автобусом за день ніяк не встигнеш з'їздити, та й рейс є два рази на тиждень.

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Суспільне Суми

Так, проблема є по прикордонним населеним пунктам, які знаходяться в зоні бойових дій, обстрілів. Через безпекові вимоги. З одного боку є потреба в перевезенні людей, з іншого боку є небезпека того, що люди можуть потрапити під обстріл, де багато людей одночасно переміщується на автобусі – 40-50 людей можуть одночасно постраждати, тому там припинено регулярне транспортне сполучення, але приватний транспорт їздить. Так само ми максимально, де змогли, запустили роботу поїздів, працюємо з "Укрзалізницею", приміські поїзди, в нас вже було погоджено з оперативним угрупованням військ "Чернігів" по потягу "Шостка-Середино-Буда", але потім військові, через погіршення ситуації з обстрілами повідомили, що вони не дозволяють сьогодні запускати цей потяг. До Середино-Буди курсує автобус, вартість його 154 грн – від Шостки до Середино-Буди. По Зноб-Новгородській громаді є проблема, я знаю, що з північних населених пунктів наших громад надходять такі звернення. По Лебединському напрямку ми організували сполучення людей з Лебедина – до річки, від річки – до м. Суми і окремо переправу через річку, щоб люди могли переїжджати. Коли буде відновлена максимальна кількість мостів, то покращиться транспортне сполучення, бо будуть запущені ті маршрути, які існували до цього.

— Чому в прикордонних селах немає оповіщення про тривоги?

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Суспільне Суми

Є закон України «Про цивільний захист», яким чітко регламентовано хто, за що відповідає. За оповіщення населення відповідає орган місцевого самоврядування. Але через те, що вони не облаштували, немає відповідальності ні адміністративної, ні кримінальної, тому, на жаль, органи місцевого самоврядування не працюють над цим. В першу чергу необхідно прийти і запитати у голови громади.

— Коли будуть виплати людям, які втратили житло внаслідок бойових дій

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Суспільне Суми

Виплати людям, які втратили повністю своє житло, скоріше за все, будуть після закінчення війни. Ми розуміємо, що у держави сьогодні коштів на всі потреби немає. Нам необхідно,в першу чергу, здійснювати забезпечення армії, закуповувати зброю, платити зарплату військовим, забезпечувати систему надання медичних послуг.

— Стосовно Охтирки, вул. Київська 103 - це найбільш постраждала багатоповерхівка в області. Пройшло вже не мало часу, але ми (мешканці будинку) так і не отримали відповіді: яка подальша доля цього будинку. Чи буде капітальний ремонт, чи повна відбудова будинку. Я так думаю, мешканці мають право знати подальшу долю свого будинку. Нам треба десь жити. Ніхто нам нічого не каже, може ми хоч від Вас отримаємо відповідь. Ми ж не просимо зараз щось робити з будинком, ми просто хочемо хоч якось визначитися: як нам жити далі?.

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Суспільне Суми

По цьому будинку вже були складені акти, вже був складений дефектний акт, вже зроблено проєкт на капітальний ремонт цього будинку, на даний момент проєкт знаходиться в експертизі. Коли проєкт вийде з експертизи, ми зможемо подавати документи на відновлення цього будинку. На даний момент у нас не передбачено виконання капітальних робіт, а цей будинок постраждав найбільше, там не поточний ремонт, а капітальний. Цей будинок ми будемо відновлювати.

— Чому завод АТ "СМНВО-Інжиніринг " не платить своїм робітникам зарплатню, починаючи з квітня? Як жити?

— Через багаторічні проблеми, які накопичилися в цій групі компаній, де група підприємств, основне з них – "Інжиніринг", є заборгованість за попередні періоди по зарплаті, і так само, через військові події у них немає реалізації продукції. Зарплата буде у людей, коли буде робота, робота буде, коли будуть замовлення.

— Чому не вплинули, щоб сумську кадетку було збережено в місті Суми? Заклад знищують, позбавляють права на існування.

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Суспільне Суми

Я протягом 3 місяців спілкувався з батьками, з колективом, з керівником Держприкордонслужби, з його заступниками. Проблема в тому, що був приліт ракети туди, де є наш Кадетський корпус, є загроза подальших атак. Було прийнято рішення Держприкордонслужбою, ми намагалися повпливати через міністра але, на жаль, аргументи Держприкордонслужби і Міністерства освіти, що на Сумщині сьогодні небезпечно мати такий навчальний заклад, тому його перевели в Хмельницький. Домовленість чітка: після закінчення війни Кадетський корпус повертається в Суми, він не буде перереєстровуватись з м. Суми – в Хмельницький.

— Люди говорять, що там іде банальний дерибан майна.

Заяви в правоохоронні органи, я ж не слідчий, не правоохоронний орган, для того, щоб зупинити дерибан майна. Тому, якщо в батьків є така інформація – конкретно заяви до поліції.

— З ОПЗЖ розібрались, а от "Наш Край" і з людьми Деркача чомусь ні. Чому більшість їх й досі на посадах?

— Є порушення закону – треба діяти по закону. Якщо люди не порушують, зараз вони є просто членами партії, яка за законом дозволена і може бути, ми мали розмови з відповідними структурами, людьми, які приймають відповідні рішення, в тому числі і з нашими законотворцями щодо прийняття закону про заборону деяких політичних партій, говорять, що на рівні України по "Нашому краю" рішення не можна приймати, бо лише у Сумській області є особливість, там є люди, які співпрацювали і були в команді Деркача. Тому по всій Україні таке рішення не планується приймати. Окремо по Сумській області є випадки чи факти, які можуть свідчити про співпрацю з ворогом чи можливу співпрацю. Треба звертатися в Службу безпеки.

— Питання про збір персональних даних у населення прикордонної зони в обмін на гуманітарку від держави залишається відкритим, чекаємо відповіді. Голова ОТГ надала офіційну, але неправдиву інформацію, буцімто вона нічого про це не знає, інформацію ніхто не збирав і ні хто не надавав, що не відповідає дійсності?

— Якщо це видача гуманітарної допомоги і реєструються люди з паспортними даними, то це робиться виключно для того, щоб уникнути якихось зловживань з гуманітарною допомогою і була верифікація: отримала ця людина чи ні.

Транспорт, компенсація за житло та перші дні війни: як голова Сумської ОВА відповів на питання користувачів соцмереж
Климентове, Сумська область, 25 лютого 2022 року. Фото: Telegram

— Чому не були підірвані мости перед наступом росіян 24 лютого?

— Були.

— В Климентовому?.

— Не тільки. Я дав відповідь.

— Чи чинився спротив нашими прикордонниками? Як так сталося, що працівники пункту пропуску "Бачівськ" потрапили в полон? Ми знаємо, що прикордонники висуваються в наряди, в них є тепловізори, які їм Європа передала, біноклі, гелікоптери, чому так сталося, що зайшли росіяни?

Наші прикордонника дали бій російським військам, зрозуміли, що сили переважають в сотні разів, ніж є можливість їх зупинити, і їх взяли в полон, бо сили переважали.

— Чому на митному посту "Юнаківка" не взяли?

— Різні умови, різні люди були. Задайте питання керівнику Держприкордонслужби, я думаю він краще відповість на це питання.

Про що ще говорили на пресконференції, дивіться у відеоматеріалі:

Що відомо

  • На Сумщині готують умови для несення служби військовими взимку.
  • 51% підприємств Сумщини зберегли режим роботи на час війни, засіяно 95% земель — Дмитро Живицький.
  • На Сумщині зареєстровано понад 9 тис. переселенців з інших областей — голова Сумської ОВА.
  • Більш ніж половина шкіл Сумської області можуть навчатися офлайн.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок