Спільна заява учасників міжнародної Кримської платформи: про що говорили під час саміту

Спільна заява учасників міжнародної Кримської платформи: про що говорили під час саміту

Спільна заява учасників міжнародної Кримської платформи: про що говорили під час саміту
. Президент України Володимир Зеленський під час другого саміту Кримської платформи 23 серпня 2022 року, фото: ОПУ

Сьогодні 23 серпня у форматі онлайн відбувся другий саміт Кримська платформа. За результатами учасники оприлюднили спільну заяву: у тексті йдеться зокрема про деокупацію Криму, репресії, депортацію та викрадення українського зерна.

"Ми підтверджуємо нашу рішучість продовжувати тиск на Росію, щоб негайно припинити тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя для відновлення контролю України над її територією", — сказано в заяві.

Учасники також підкреслили, що ситуація в тимчасово окупованому Криму ще більше погіршилася на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Зокрема лідери країн світу висловили стурбованість щодо фактів "агресивного нав'язування навчання російською мовою" у кримських школах, незаконного призову кримчан до лав російської армії, посилення репресивних заходів, в тому числі щодо кримських татар та незаконне вивезення українців до РФ та Криму.

Читайте також: "Деокупація Криму дипломатичним шляхом неможлива" — інтерв'ю з Мустафою Джемілєвим

Крім того, учасники Кримської платформи засудили посилення мілітаризації півострова Росією та спроби РФ торгувати вкраденим зерном і металопродукцією з України.

"Ми твердо стоїмо на боці народу України і висловлюємо нашу солідарність із тими в Криму та на інших територіях України під тимчасовим контролем Росії, хто й далі попри великий особистий ризик виступає проти тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та вторгнення Росії, що триває", — підсумували політики у спільній заяві.

Президент Зеленський також за підсумками саміту повідомив, що цьогоріч Кримська платформа матиме продовження у вигляді парламентського саміту восени в Хорватії, що відбудеться не онлайн, а з присутністю парламентських делегацій.

Читайте також

Кримська платформа — 2. Текстовий онлайн

"Це критично важливо для всього регіону": Ердоган закликав до деокупації Криму

За півроку з окупованого Криму запустили 750 ракет — Зеленський

На початок