Російські окупанти обмежили доступ персоналу на Запорізьку АЕС

Російські окупанти обмежили доступ персоналу на Запорізьку АЕС

Російські окупанти обмежили доступ персоналу на Запорізьку АЕС
. Російський військовий на території Запорізької атомної енергостанції, Енергодар, Україна, 1 травна 2022 р. Фото: Getty Images

Російські окупанти висунули вимогу керівництву Запорізької атомної електростанції – сьогодні, 19 серпня, на станцію допускатимуть лише оперативний персонал, який забезпечує функціонування енергоблоків.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у своєму телеграм-каналі.

"Є інформація, що російські окупаційні сили найближчим часом планують зупинити працюючі енергоблоки та відключити їх від ліній зв‘язку видачі потужності в українську енергосистему. Наразі військові РФ шукають постачальників пального для дизель-генераторів, які мають включитися після зупинки енергоблоків та за відсутності зовнішнього енергопостачання для систем охолодження ядерного палива", – йдеться в повідомленні.

Також в "Енергоатомі" повідомили, що напередодні, 18 серпня, до Енергодара прибула численна пропагандистська знімальна група. Її члени разом з представниками ФСБ РФ на території ГК «Аліса» провели спільну нараду.

Після чого, о 00:15 19 серпня, російські окупанти здійснювали обстріли у напрямку навчально-тренувального центру станції.

"Точно зафіксовано, що ці обстріли здійснювалися з двох місць – автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку – 1,5 секунди й удар, а в другому – удар лунав через три секунди".

В "Енергоатомі" зазначають, що такі дії спрямовані на створення "яскравої" картинки у пропагандистських ЗМІ, з метою надалі звинуватити в обстрілах ЗСУ.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша.

Читайте також: ГУР попереджає про можливу провокацію на Запорізькій АЕС. Працівники станції звернулись до світової спільноти

На базі "Енергоатому" створено кризовий штаб у зв'язку із ситуацією на Запорізькій АЕС

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок