Відомий склад журі Міжнародної Букерівської премії 2023 року

Відомий склад журі Міжнародної Букерівської премії 2023 року

Відомий склад журі Міжнародної Букерівської премії 2023 року
. Фото: thebookerprizes.com

17 серпня став відомий склад журі Міжнародної Букерівської премії 2023 року, до нього входить 5 осіб. Список опублікували на сайті премії.

Журі очолить письменниця Лейла Слімані, 2016 року її роман "Солодка пісня" був відзначений Гонкурівською премією. Крім неї до складу журі увійшли:

  • Уям Блекер — письменник, перекладач і доцент кафедри східноєвропейської літератури в Університетському коледжі Лондона;
  • Тан Тван Енг — автор, його дебютний роман "Подарунок дощу" увійшов до довгого списку Букерівської премії-2007, а його другий роман "Сад вечірніх туманів" потрапив до короткого списку у 2012;
  • Парул Сегал —  автор The New Yorker і колишній книжковий критик New York Times;
  • Фредерік Студеманн — літературний редактор Financial Times.

Українська журналістка та культурна менеджерка Богдана Неборак у своєму Twitter зазначила: "Уям Блекер, один з ключових перекладачів з української в Британії, – в журі Міжнародного Букера. Це неймовірно багато значить як мінімум тому, що змусить купу людей осягнути, що якщо є перекладачі з української в журі Букера, то є і варта уваги українська література".

Лауреаткою Міжнародної Букерівської премії 2022 стала письменниця з Індії Гітанджалі Шрі з романом "Піщана гробниця". Книга стала першим відзначеним твором, написаним на гінді.

Букерівська премія — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури. Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Відомий склад журі Міжнародної Букерівської премії 2023 року
Фото: thebookerprizes.com

Більше про письменників і книжки в Україні

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок