Делегація МАГАТЕ має дістатися на ЗАЕС тільки через територію України — Кулеба

Делегація МАГАТЕ має дістатися на ЗАЕС тільки через територію України — Кулеба

Ексклюзивно
Делегація МАГАТЕ має дістатися на ЗАЕС тільки через територію України — Кулеба
. Фото: Gettyimages

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба збирається провести перемовини з Міжнародним агентством з атомної енергії щодо умов візиту делегації МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

"Ми розуміємо що зараз Росія буде забивати інформаційний простір своєю пропагандою, перекладаючи провину за недопуск МАГАТЕ на ЗАЕС в Україну. Але нічого в них не вийде", — сказав він у коментарі Суспільному.

Кулеба додав, що мета кожної подібної заяви Росії — перекласти на Україну відповідальність: "Тобто коли вони готуються щось заблокувати, вони заздалегідь пропагандистськими методами починають перекладати відповідальність, ми ці всі трюки проходили, ніхто на них не купується. Те, що робить там Росія, це загроза не лише Україні, а і всьому світу".

За його словами, у МЗС є принципова позиція щодо того, що МАГАТЕ має дістатися до ЗАЕС через територію контрольовану урядом України, а не через Росію, а потім по окупованих територіях.

"При всьому іншому, я, ми будемо абсолютно відкритими і максимально врахуємо побажання МАГАТЕ, з точки логістики і з точки зору безпеки", — зазначив він.

Нещодавно постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що Росія не заперечує, щоб представники МАГАТЕ приїхали на Запорізьку АЕС. Водночас він заявив, що РФ не підтримує пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо атомної станції. За його словами, Росія "захищає АЕС", у тому числі від можливих терактів.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені.
  • 5 серпня російські військові влаштували обстріли біля промислового майданчика ЗАЕС. Після обстрілу в Енергоатомі заявили, що станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.
  • 6 серпня війська РФ знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива
  • 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
На початок