Інформаційна гігієна під час війни: як протидіяти російській агресії в Інтернеті

Інформаційна гігієна під час війни: як протидіяти російській агресії в Інтернеті

Інформаційна гігієна під час війни: як протидіяти російській агресії в Інтернеті
. ФОТО: unsplash.com

В Інтернеті постійно з’являються фейки та дезінформація, що є однією з ознак гібридної війни, яку РФ веде проти України вже дев’ятий рік. З липня 2022 року в Україні діє оновлена платформа кіберполіції "MRIYA". За допомогою неї, підписники блокують фейки через телеграм-канал, на який підписано майже 215 тисяч людей. За весь час діяльності проєкту було заблоковано майже 5000 ресурсів, виявлено понад 4000 нових ворожих профілів, а українці надали 52 571 посилання на опрацювання підозрілих профілів.

Про те як протидіяти російській агресії в Інтернеті, розповідали гості програми "Праймвечір. Акценти" на "Українському радіо: Чернігівська хвиля" регіональний представник Інституту Масової Інформації Павло Пущенко, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в області Департаменту кіберполіції Нацполіції України Кристина Ефименко та блогер і волонтер Михайло Войтихівський.

Інформаційна гігієна під час війни: як протидіяти російській агресії в Інтернеті
Гості програми "Праймвечір. Акценти". ФОТО: Суспільне Чернігів

Де люди знаходять інформацію

Зі слів Пущенка, жителі Чернігівщини користуються Інтернетом переважно для того, аби поспілкуватися між собою та отримати необхідну інформацію. Своєю чергою, місцеві ЗМІ, на його думку, дотримуються принципів доброчесності, об'єктивного подання інформації та збалансованості.

"Чернігівські засоби інформації, які мають офіційний статус, вони не ведуться на провокації й вміють фільтрувати інформацію, обережно її подають, довіряють офіційним джерелам, і це надзвичайно тішить. Від того, наскільки читачі будуть свідомі того, що вони читають, як ЗМІ будуть її подавати, спростовувати ті фейки, які виникають і поширюються, залежить стан суспільства, психологічний передусім, ну і безпекове питання також", – розповів Павло Пущенко.

Аби знайти перевірену інформацію, він радить звертатися лише до офіційних ЗМІ. Довіряти можна їм, або ж перевіреним Телеграм-каналам. Якщо ж читач бачить щось незвичне, то він радить перевіряти інформацію в інших достовірних джерелах.

Окрім сайту, радіо та телеефірів Суспільного, Павло виділяє ще кілька популярних Інтернет-видань на Чернігівщині.

"Найбільш популярні Інтернет-видання на Чернігівщині, на мою думку такі: "Gorod.cn.ua, "Високий Вал", "SVOBODA.FM", "Челайн", "Час Чернігівський". Це найбільш відомі видання, до яких звертаються", – каже Пущенко.

Не дивлячись на те, яке ЗМІ читає людина, головне перевіряти інформацію, зокрема необхідно дивитися на посилання на першоджерело та з'ясовувати звідки з'явилася ця інформація.

"Як у нас це часто буває, десь написали: "Збройні сили Білорусі майже перетнули кордон знову, разом із росіянами". Це сказав військовий якоїсь сусідки, він точно знає, як це трапилось. Ну заходимо на сайт обласної адміністрації, поліції, ЗМІ, про які я говорив. Дивимося чи є щось подібне, чи немає. І знову дивимося на джерело, якщо сказала сусідка куми, брата, свата, то звичайно, що цю інформацію не можна брати до уваги, як правдиву", – радить Павло Пущенко.

Часто в Інтернеті зустрічається із неправдивою інформацією й блогер та волонтер Михайло Войтихівський. За його словами, він має свої джерела для перевірки інформації.

"Хтось у контррозвідці, хтось ще десь. І буквально, якщо таку інформацію мені не скинула та чи інша людина, то це сто відсотків фейк. Найбільше фейків у "матусиних чатах" або ж "сусідка сказала", що наступ 9 чи 15 числа. Після відведення військ воно готувалося майже не кожен день в таких чатах. Тому я хочу закликати не вірити таким джерелам інформації, тільки офіційним джерелам", — говорить Михайло.

Проєкт "Мрія"

З липня 2022 року в Україні працює оновлена платформа "Мрія". ЇЇ мета протидіяти російським окупантам в медіапросторі та за допомогою підписників у Телеграмі блокувати фейки — https://t.me/stoprussiachannel.

"Вже є 250 тисяч людей, які надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси до чат-боту "Народний месник", а у вільний час розважаються в благодійній патріотичній грі "Котяцький драйв", де військові, бійці територіальної оборони та поліцейські звільняють Україну від російської навали", – розповіла Кристина Єфіменко.

Стати бійцем інформаційного фронту може кожен, хто має бажання, вільний час та мобільний телефон, додала Кристина.

"Для цього необхідно перейти за посиланням на офіційному сайті проєкту "MRIYA" до Телеграм-каналу, де можна ознайомитися з наданими інструкціями та брати активну участь у протидії російської агресії".

На думку Павла Пущенка, люди, хоч і не всі, за ці роки вже привчилися інформаційній гігієні. Зокрема, навчились нікому не передавати свою конфіденційну інформацію.

"Всі не підуть перевіряти інформацію, але якась частина піде і скаже та ні, подивіться я знайшов достовірну інформацію, яка спростовує цю інформацію. Ми всі живемо в інформаційних бульбашках, це треба визнати, і змагання цих бульбашок, наших світів, воно і відбувається. І коли в цю бульбашку намагається потрапити стороннє тіло, з ним починають боротися".

Читайте також:

Хлопчик з Чернігівщини взяв участь в акції “Діти-рятувальники — герої війни”

На початок