Кремль міг погодити знищення 64-ї бригади, щоб приховати її злочини на Київщині — ISW

Кремль міг погодити знищення 64-ї бригади, щоб приховати її злочини на Київщині — ISW

Кремль міг погодити знищення 64-ї бригади, щоб приховати її злочини на Київщині — ISW
Російські військові. Getty Images

За згодою Кремля 64-та окрема гвардійська мотострілецька бригада 35-ї загальновійськової армії Росії, причетна до вбивств і катувань цивільних у Бучі, в тому числі в Бучі, могла бути знищена.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

"Російська 64-та окрема гвардійська мотострілецька бригада 35-ї загальновійськової армії, ймовірно, була знищена в бою у рамках спроб Кремля приховати воєнні злочини, скоєні нею в Київській області", — йдеться у повідомленні.

Президент РФ Володимир Путін надав бригаді почесне звання "гвардійська" 18 квітня після появи доказів скоєння нею воєнних злочинів у Бучі.

В ISW посилаються на розслідування журналіста Радіо Свобода Марка Крутова, у якому йдеться про те, що після важких боїв на Ізюмському та Слов'янському напрямах бригада практично припинила своє існування.

У розслідування зазначається, що з 1500 солдатів, які перебували у бригаді до війни, ймовірно, загинуло від 200 до 300 людей. Крутов процитував оцінки директора CNA Russia Studies Майкла Кофмана про те, що типове співвідношення вбитих і поранених у бою становить приблизно 1 до 3,5, що означає, що у 64-й бригаді поранення дістали від 700 до 1000 військових.

Зазначається, що після таких втрат, зазвичай бригаду розформовують, а вцілілих солдатів відправляють на службу в інші підрозділи, однак 64-а бригада була терміново відправлена ​​у бойові дії на сході України після того, як завершила виведення з-під Києва, не маючи часу на відпочинок, переобладнання, отримання поповнення або відновлення.

"На той час ходили чутки, що Кремль прагнув знищити бригаду в бою, щоб уникнути розкриття її воєнних злочинів",— йдеться у повідомленні.

Що відомо

  • Буча була в окупації 33 дні. Російські війська залишили місто 31 березня. Увечері 2 квітня у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від російських військових.
  • Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто — там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Міський голова Бучі розповів, що вбивства мирних жителів у Бучі були цілеспрямованими і російські військові склали списки людей, яких хотіли знищити.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони опублікувало список особового складу 64-ої окремої мотострілецької бригади РФ, яка безпосередньо брала участь у вчиненні військових злочинів проти народу України у місті Буча Київської області.
  • 5 квітну у ГУР повідомили, що російське командування повертає на територію України 64-ту мотострілецьку бригаду 35-тої загальновійськової армії РФ, військовослужбовці якої чинили масові вбивства та катування мирного населення в Бучі.
  • 28 квітня тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова назвала імена 10 військових РФ, причетних до вбивств і катувань цивільних у Бучі.
  • Журналісти отримали додаткові докази перебування російських військових 64-ї бригади з Хабаровська, а також 37-ї та 5-ї бригад з Бурятії у населених пунктах Київської області. Особи кількох десятків вдалося встановити.
Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 170. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок