Як діяти вчителям та вихователем, які залишились на окупованій території Херсонщини

Як діяти вчителям та вихователем, які залишились на окупованій території Херсонщини

Як діяти вчителям та вихователем, які залишились на окупованій території Херсонщини
. Фото: профспілка працівників освіти/nus.org.ua

Директорка одного з дитячих садків у Херсоні підтримала окупаційну владу. Більша частина колективу відмовилися співпрацювати. Зараз усі освітяни у відпустці, а за декілька тижнів має розпочатися навчальний рік. Як діяти вчителям та вихователем, які залишились на окупованій території з'ясовувало Суспільне.

Вихователька дитячого садку, директорка, якого пішла на співпрацю з окупаційною владою, не знає як діяти тим, хто залишився в Херсоні без директорів.

"Я особисто не можу отримати ніяких пояснень від міського управління освіти. Річ у тому, що директора у нашому навчальному закладі немає і заробітну плату немає кому нараховувати. Як зрозуміти, що робити? Мене дуже турбує, що незабаром навчальний рік, а від керівників наших тиша", - говорить жінка.

Працюватимуть освітяни дистанційно, але ті, які виїхали на підконтрольну територію України. Ті, хто залишився в Херсоні не працюватимуть, бо це небезпечно, розказує заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Звільняти їх ніхто не буде. Люди будуть відправлені у простій. У них буде 2/3 заробітної плати, поки вони не виїдуть і не почнуть працювати. Чи вже після деокупації вчителі повноцінно зможуть працювати", - розповів Соболевський.

За словами Юрія Соболевського, в школах і дитсадках, де директори стали колаборантами, будуть призначені інші керівники.

Що відомо:

  • Окупаційна влада пропонує чотири тисячі рублів усім батькам, чиї діти від 0 до 18 чи до 23 років будуть навчатися очно в Херсонській області.
  • Окупаційна влада анонсувала перелік шкіл і садочків, які відкриються у Херсоні. В більшості закладів, які вони називають, або директори не пішли на співпрацю, або їх немає в місті.
  • На Херсонщині окупаційна влада примушує освітян працювати за російськими стандартами. За місяць до початку нового навчального року тиск посилився — ходять по домівках, вишукують вчителів, погрожують та змушують до співпраці.

Читайте також:

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок