З портів Одеської області вийшли три балкери з зерном

З портів Одеської області вийшли три балкери з зерном

З портів Одеської області вийшли три балкери з зерном
. Балкер з українським зерном. Фото: Міноборони Туреччини

З портів Великої Одеси"Великою Одесою" називають Чорноморський, Одеський та Південний порти вирушив перший караван суден з українською кукурудзою. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

За його словами, на борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка прямує до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

Найєм зазначив, що сьогоднішнім караваном поновлено судноплавство з порту "Чорноморськ".

"Розраховуємо, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку", — сказав він.

За словами чиновника, Україна планує забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць.

"Хоча "зерновий коридор" уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження і перший захід очікується вже завтра. Наша ціль – 3 та більше млн тонн експорту агропродукції щомісяця з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний", — зазначив Найєм.

Він наголосив, що такі кроки потрібні не тільки українській економіці, але й світу.

"Чим швидше ми зуміємо вивезти 20 млн тонн торішнього врожаю та розпочати експорт нового, тим швидше покращиться продовольча ситуація у світі", — сказав заступник міністра.

Що відомо

  • 22 липня у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.
  • 23 липня росіяни атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр". У ньому знаходилось зерно, яке мали відправити на експорт
  • Через морські коридори з трьох портів Одещини планують вивозити три мільйони тонн української агропродукції щомісяця.
  • Перше судно Razoni з розблокованим українським зерном вирушило 1 серпня з Одеського порту до ліванського порту Триполі. На борту суховантажника, що рухатиметься коридором безпеки, 26 тисяч тонн української кукурудзи.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав вихід з Одеського порту судна із вантажем кукурудзи, зазначивши, що відновити експорт української агропродукції вдалося завдяки зусиллям координаційного центру, створеного за участі ООН.
  • Увечері 2 серпня Razoni прибув до Стамбула, а далі продовжить свій шлях до порту Триполі у Лівані.

Читайте також

"Ми все одно остерігаємося провокацій" — очільник аграрної конфедерації про початок вивозу зерна з портів України

Вихід з українського порту судна з зерном став кроком до подолання глобальної кризи — Єврокомісія

Висновки робити зарано, але є позитивний сигнал: Зеленський прокоментував перший комерційний рейс із порту Одеси

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок